22 grudnia 2019

Gołąbki "inaczej" z pieczarkami

Ciekawa alternatywa dla zwykłych gołąbków, mniej się człowiek przy nich narobi, a zawsze to coś innego na obiad. Całość robimy w keksówce.

Składniki:


  • 1 kg mięsa mielonego dobrej jakości
  • główka większej kapusty
  • 300 g małych jędrnych pieczarek
  • 1/3 kukurydzy z puszki
  • 1/3 puszki groszku konserwowanego
  • 1 duża cebula
  • 3 jaja
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • ok 100 ml mleka
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki masła

Kapustę nacinamy przy głąbie i gotujemy z każdej strony do miękkości. Kapustę pozbawiamy ugotowanych liści. Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy do spęcznienia.
Podsmażamy cebulę do miękkości, dorzucamy czosnek w plastrach.Odstawiamy do wystygnięcia.
Na tę samą patelnie wrzucany masło i pokrojone w grube plastry pieczarki, po usmażeniu solimy i pieprzymy.  Mięso mielone mieszamy z cebula, namoczoną bułką, jajkami, doprawiamy solą i pieprzem.
Keksówkę smarujemy masłem i wykładamy kapustą, Tak jak na zdjęciu.

Na kapustę układamy połowę mięsa, osypujemy połową kukurydzy i groszku. Wzdłuż nogami do góry układamy pieczarki by później w przekroju były w samym środku. Przykrywamy liściami, kolejna porcja mięsa i na to kukurydza i groszek. Zamykamy całość wystającymi liśćmi.


Formę nakrywamy folią aluminiową i pieczemy  w temp 180 st C ok 1 h.
Doskonałe na ciepło z sosem jak i na zimno.


Piernik idealny

Mokry, szybki w wykonaniu, doskonały na święta, długo utrzymuje świeżość. Przepis znaleziony w starej książce kucharskiej dla gospodyń domowych.


Składniki :

  • 125 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • szklanka cukru drobnego (ja często dodaje tylko 3/4 szklanki cukru)
  • 2 łyżki dobrego miodu
  • 2 łyżki powideł śliwkowych
  • 5 łyżeczek przyprawy do piernika ( w oryginale była mieszanka przypraw- ja po prostu to uprościłam)
  • 2 łyżki kakao ciemnego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki sody oczyszczonej
  • 250 ml mleka
  • 2 jaja duże
Polewa: 
  • 1/3 śmietany 30%
  • 100 g czekolady deserowej


Piernik robimy w keksówce wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia.
Roztapiamy masło w rondelku z cukrem. Kolejno dodajemy miód, przyprawę korzenną, cynamon, kakao.
Gdy masło z  dodatkami ostygnie, dodajemy sodę , mleko, roztrzepane jaja i na końcu przesianą mąkę.
Wszystko łączymy na gładko i wylewamy do formy. Piernik pieczemy ok 45 min w temp 170 stopni, góra-dół.
W rondelku zagotować śmietanę, wrzucić do rozpuszczenia połamaną czekoladę i tak powstałą polewę wylać na piernik.