Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego dobrej jakości
- główka większej kapusty
- 300 g małych jędrnych pieczarek
- 1/3 kukurydzy z puszki
- 1/3 puszki groszku konserwowanego
- 1 duża cebula
- 3 jaja
- 3 ząbki czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki bułki tartej
- ok 100 ml mleka
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki masła
Kapustę nacinamy przy głąbie i gotujemy z każdej strony do miękkości. Kapustę pozbawiamy ugotowanych liści. Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy do spęcznienia.
Podsmażamy cebulę do miękkości, dorzucamy czosnek w plastrach.Odstawiamy do wystygnięcia.
Na tę samą patelnie wrzucany masło i pokrojone w grube plastry pieczarki, po usmażeniu solimy i pieprzymy. Mięso mielone mieszamy z cebula, namoczoną bułką, jajkami, doprawiamy solą i pieprzem.
Keksówkę smarujemy masłem i wykładamy kapustą, Tak jak na zdjęciu.
Na kapustę układamy połowę mięsa, osypujemy połową kukurydzy i groszku. Wzdłuż nogami do góry układamy pieczarki by później w przekroju były w samym środku. Przykrywamy liściami, kolejna porcja mięsa i na to kukurydza i groszek. Zamykamy całość wystającymi liśćmi.
Formę nakrywamy folią aluminiową i pieczemy w temp 180 st C ok 1 h.
Doskonałe na ciepło z sosem jak i na zimno.