29 listopada 2023

Ciastka kawowe z kardamonem

Na święta dominują pierniki, ciasteczka korzenne, tym razem jednak postawiłam na kawę i nute korzenną w postaci kardamonu. Ciasteczka wychodzą maślane, mocno kruche, aromat kawy jest ledwo wyczuwalny. Długo utrzymują świeżość, jeśli trzymamy je w pojemniku.







Składniki:

  • 150g masła w pokojowej temp
  • 80g cukru
  • 120g mąki pszennej
  • 20g maki ziemniaczanej
  • 70 ml  ekspresso
  • cukier puder do posypania
  • szczypta mielonego kardamonu
Masło ubijamy z cukrem do kremowej konsystencji. Do masy dodajemy ostygniętą kawę, mieszamy, w następnej kolejności ląduje przesiana mąka pszenna i skrobia.
Ciasto odstawiamy w foli spożywczej, na 30 min do lodówki. Po tym czasie wałkujemy do grubości ok  6-8 mm i wycinamy kształt, który nam pasuje- w moim wypadku są to gwiazdki. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia  ok 12 min w temp 180 stopni C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem. 


Sałatka ryżowa z tuńczykiem

 

Sałatka ryżowa

  • 1 woreczek ryżu jaśminowego ( lub jaki lubicie) lub 1 3/4 szklanki ryżu
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 2 jajka
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki majonezu ( może być vege)
  • świeży koperek ok 2 łyżeczki

Jajka gotujemy na twardo, kroimy w drobną kostke, ryż gorujemy do miekkosci ( nie może byc glutowaty) zgodnie z  zaleceniem na opakowaniu. Z tuńczyka odcedzamy olej. Chłodne składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem.


Herbata zimowa rozgrzewająca

 

Składniki:
  • herbata liściasta ( ja uwielbiam turecką- Caykur żółtą)
  • ziarenka czerwonego pieprzu
  • kilka gwiazdek anyżu
  • laski cynamonu połamane lub w proszku cynamon
  • kardamon w nasionach 
  • kilka gożdzików
Zaparzamy herbatę z dodatkami,  wkrajamy  również plasterki pomarańczy, można dosłodzić miodem.


Jajka po turecku


Składniki na 1 osobę:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki octu
  • sól
  • pieprz
  • pól łyżeczki chilli w płatkach
  • szczypta papryki wędzonej
  • 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego lub bałkańskiego
  • świeży koperek 
  • 2 małe ząbki czosnku
  • szczypta skórki cytrynowej
  • łyżka masła


 Jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posiekanym koperkiem i skórką z cytryny. Masło rozpuszczamy z wędzoną papryką, chilli ( ma powstać czerowno- pomarańczowy tłuszcz). W wysokim garnku gotujemy wodę, wlewamy do niej ocet i gdy pojawią sie bąbelki mieszamy, tworząc wir. Jajko rozbijamy ( tak by się nie rozwaliło) i delikatnie kładziemy na wir, czekamy ok 2 min by białko się ścieło, a żółtko było płynne i kładziemy ciepłe na jogurt. Z drugim jajkiem postepujemy tak samo. Całość posypujemy koperkiem i zalewamy kolorowym tłuszczem, solimy i pieprzymy. Można podać z cebulą czerwoną marynowaną. Najlepiej jajka po turecku smakuja z grzankami.