26 lipca 2023

Babeczki czekoladowe z czerwona porzeczka


Małe formy do babeczek ( wyjdzie ok 6-7 sztuk)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki gorzkiego kakao
  • 3 jajka
  • 1/3 oleju
  • szklanka mleka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • 3 garści obranej porzeczki czerwonej

Suche składniki mieszamy razem, w osobnej misce łączymy te mokre i całość wlewamy do jednego. Na koniec dodajemy i mieszamy delikatnie porzeczki bez szypułek.

Pieczemy ok 20 min w 165 stopniach C. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem.





 

Sałatka Tabbouleh

Bardzo świeża śródziemnomorska sałatka na gorące dni.

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy bulgur
  • 1 1/2 szklanki wrzątku
  • 1 ogórek zielony
  • 2 pomidory
  • szklanka drobno posiekanej natki pietruszki (same listki)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 łyżki drobno posiekanej świeżej mięty
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • pieprz do smaku

Kaszę moczymy we wrzątku, przykrywamy pokrywką i czekamyj aż napęcznieje i zmięknie ( nawet 45 min). Kaszę po tym czasie należy odcedzić i ostudzić. Ogórka i pomidory drobno kroimy w kostkę. Wszystko ze sobą łączymy, doprawiamy. Sałatkę chłodzimy ok 1h (kasza wchłonie nadmiar płynu).






 

Ciasto Marcinek

Ciasto wywodzące się z Podlasia. Niezwykle mało składnikowe, ale niebo dla podniebienia. Jeśli zaś chodzi o wykonanie to trzeba mu czasu poświęcić - ale warto! Ciasto występuje w formie lanej o wiele łatwiejsza, od tej oryginalnej wymagającej wałkowania.



Składniki:

  • 5 dużych jajek w temp pokojowej
  • 1 krostka masła (margaryna psuje smak więc nie warto oszczędzać)
  • 1 szklanka cukru do wypieków
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
Masło rozpuszczamy i studzimy. Białka oddzielamy od żółtka.Ubijamy żółtka z cukrami.Pooli dodajemy rozpuszczone masło. Mąki i proszek przesiewamy i wolno mieszamy z masą jajeczną. Białko ubijamy ze szczyptą soli i ubite dodajemy do masy.
Na papierze do pieczenia obrysowujemy od średniego talerza  12-15 krążków. Nie wycinamy na obrysie tylko 2 cm dalej. Na każde wycięte kółko wylewamy masę- krążki mają być cieniutkie. Pieczemy każdy ok 5 min w temp 190 stopni C. Od papieru odrywamy dopiero gdy całkowicie wystygną Trzeba uważać by się nie zlepiły ze sobą. Zostawiamy jeden nie oderwany ,gdyż będzie naszym spodem.

Masa
  • 1 litr śmietany 30%
  • sok z 1/2 wyciśniętej cytryny
  • 1/3 szkl cukru pudru
Ubijamy śmietanę, pod koniec dodajemy cukier i cytrynę. 

Pierwszy placek z papierem układamy , smarujemy śmietaną, następny placek nakładamy i znów śmietaną smarujemy i tak analogicznie do końca placków. Resztkę śmietany, która nam została smarujemy boki i oczywiście górę ostatniego placka.
 Wierzch gotowej wieży można udekorować kakao.







25 lipca 2023

Kulebele

 

Kluski śląskie z roladą wieprzową inaczej

Składniki:

  • 1kg ziemniaków obranych, ugotowanych
  • mąka ziemniaczana
  • 1 kopiata łyżka mąki pszennej
  • 1 jajko i 1 żółtko
  • szczypta soli

Masa:

  • ok 40 dag gotowej wieprzowiny szarpanej
  • 1-2 kiełbasy śląskie
  • 1 cebula
  • 1 ogórek kiszony
  • 2 plastry boczku
  • łyżka musztardy sarepskiej
  • jeśli suche to 2 łyżki gotowego sosu pieczeniowego
  • sól i pieprz do smaku

Ugotowane ziemniaki studzimy. W misce ugniatamy na płasko ziemniaki, przepuszczone przez praskę. Dzielimy nożem na 4 części, jedną część ziemniaków wyciągamy i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną (z lekką górką). Dokładamy 1 łyżkę mąki pszennej jajka i sól. Zagniatamy ziemniaki. Z tej ilości powinno wyjść ok 8 dużych kulebeli. 

Składniki na nadzienie drobno kroimy w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem oraz musztarda, jeśli farsz jest suchy dodajemy łyżke lub 2 sosu pieczeniowego.. Dzielimy masę ziemniaczaną na 8 krążków i do każdego wkładamy farsz, zalepiamy i kulamy. Wrzucamy po 2 kule do wrzącej, posolonej wody. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze ok 5-7 min. Podajemy z z sosem pieczeniowym,i buraczkami lub modrą kapustą.