Domowy dżem pomarańczowy
Składniki:
- 3 duże pomarańcze
- szklanka cukru
- sok z cytryny (2 łyżeczki)
- ok 3 łyżki soli
Pomarańcze przepłukujemy w ciepłej wodzie i każdą nacieramy łyżką soli, spłukujemy sól i ponownie wrzucamy pomarańcze do ciepłej wody. Moczymy ok 5 minut, wyciągamy z wody i osuszamy ręcznikiem papierowym. Obieraczką do warzyw ściągamy skórkę z pomarańczy. Staramy się by było jak najcieniej. Rozrywamy owoc i wyciągamy wszystkie białe błony, na zdjęciu pokazane jest jak ma wyglądać pomarańcza po czyszczeniu. Skórkę kroimy w drobniutką kosteczkę. Pomarańcze blendujemy na gładko i sprawdzamy ile mamy miąższu. Powinno być 2 szklanki płynu, jeśli tak jest dosypujemy 1 szklankę cukru i pocięte skórki. Gotujemy: początkowo wytrąci się biała piana, później płyn stanie się przeźroczysty, wtedy wlewamy sok z cytryny i gotujemy dalej ok 10 min do zgęstnienia. Całe gotowanie powinno trwać ok 20 min. Można gorący dżem przelać do słoika, zakręcić i obrócić dnem by się zawekował.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz