Składniki.
- 1 pierś wędzona
- 3-4 jajka ugotowane na twardo
- 1 duża marchewka
- majonez
- sól,pieprz
- 3-4 buraki ugotowane
- 15 dag sera żółtego
- garść orzechów włoskich zmielonych
Sałatkę układamy w szklanym naczyniu. Od dołu zaczynamy od pokrojenia w kostkę piersi, przykrywamy ją majonezem, następnie drobno pokrojone ziemniaki-solimy, pieprzymy, przykrywamy majonezem. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki i do niego sypiemy orzechy, razem mieszamy i wykładamy jako kolejną warstwę sałatki. Marchewkę też w kosteczkę i smarujemy majonezem. Kolejna warstwa to buraczki starte na tarce i ostatnią warstwą są jajka (kosteczka) i tą warstwę smarujemy majonezem. Sałatka smakuje najlepiej jak się troszkę przegryzie w lodówce.