19 listopada 2024

Sałatka warstwowa z wędzonym kurczakiem i burakami



Składniki.

  • 1 pierś wędzona
  • 3-4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 duża marchewka
  • majonez
  • sól,pieprz
  • 3-4 buraki ugotowane
  • 15 dag sera żółtego
  • garść orzechów włoskich zmielonych


Sałatkę układamy w szklanym naczyniu. Od dołu zaczynamy od pokrojenia w kostkę piersi, przykrywamy ją majonezem, następnie drobno pokrojone ziemniaki-solimy, pieprzymy, przykrywamy majonezem. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki i do niego sypiemy orzechy, razem mieszamy i wykładamy jako kolejną warstwę sałatki. Marchewkę też w kosteczkę i smarujemy majonezem. Kolejna warstwa to buraczki starte na tarce i ostatnią warstwą są jajka (kosteczka) i tą warstwę smarujemy majonezem. Sałatka smakuje najlepiej jak się troszkę przegryzie w lodówce.

 


 

Buraczane sushi. Roladki z buraka

 


Składniki:

  • 4 średnie gotowane buraki
  • 1 duży płat matiasa
  • 1 mała marchewka
  • 1 jajko ugotowane
  • 1 duży ziemniak ugotowany
  • garść kaparów
  • kilka listków bazylii
  • 1 mała cebula
  • majonezu ok 3-4 łyżki

Ugotowane buraki studzimy i tniemy na cienkie plastry na mandolinie ( mają być cienkie, ale nie takie ,by było przez nie wszystko widać). Ugotowaną marchewkę i ziemniaka, kroimy w drobną kostkę, podobnie jak cebulę i jajko.

Na foli aluminiowej lub spożywczej układamy plastry buraków, tak by na siebie zachodziły i kleiły do siebie, mniej więcej 6 plasterków buraków w pionie i 7 w poziomie. Majonez wkładamy do rękawa cukierniczego lub do zwykłego woreczka i drobnym otworem wyciskamy na pierwszą warstwę buraków. Na buraki ląduje ziemniak, solimy wyciskamy trochę majonezu, na to marchewka, znów majonez. Następnie drobno pokrojona cebulka i drobno poszatkowane jajko i majonez. W 1/3 długości naszej rolki rozkładamy matiasa i obok niego wzdłuż kapary. Całość posypujemy posiekaną bazylią (lub pietruszka). Zawijamy rolkę w folię jak do sushi i odstawiamy na ok 1h do lodówki. Przed podaniem kroimy w roleczki i każą zdobimy majonezem.

 

 





Sernikomakowiec, Seromak

 


Składniki

spód:

  • 1 szklanka mąki pszennej 450
  • 2 żółtka
  • 80g masła twardego
  • 2 łyżeczki śmietany 18%

Zagniatamy ze składników na spód kulkę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Rozciągamy ciasto ( wałkując lub ręcznie) w dużej formie, nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy w 180 stopniach C ok 10 min.

Masa makowa:

  • 4 szklanki maku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 duże jajka
  • 2 garści rodzynek
  • garść skórki pomarańczowej
  • kilka kropli olejku migdałowego

Mak zalewamy gorącą woda na ok 30 min, po to by uwolniła się goryczka. Odsączamy dokładnie mak z wody. Mielimy 3 kronie- można go również potraktować blenderem. Jajka ubijamy na puszysto z cukrem. Dodajemy do masy jajecznej mak i bakalie, delikatnie łączymy składniki. Wykładamy na wystudzony spód.

Masa serowa: jajka śmietana i ser powinny mieć temp. pokojową !

  • 1 kg sera w wiaderku dobrej jakości.
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki śmietany 36%
  • 2 budynie waniliowe
  • szczypta soli

Żółtka ubijamy z cukrem na puszysto, dodajemy do nich ser z wiaderka, dosypujemy budynie oraz dolewamy śmietanę. Z białek i soli ubijamy sztywną pianę, którą na końcu dodajemy do masy jajeczno-serowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy na mak. Pieczemy całość ok 60 min w temp 180 stopni C (piec musi być rozgrzany przed włożeniem ciasta). Ciasto po upieczeniu można polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.Można je mrozić.