Blacha 35x27 cm.
Składniki:
- 4 jajka ( odcedzić żółtka od białek) + 1 całe
- 20 g cukru drobnego
- 60 g oleju
- 60 ml mleka
- szczypta soli
- 100g mąki pszennej
- 10g mąki kukurydzianej lub skrobi
- 2 łyżki kakao
- 2-3 łyżki gorącej wody
- 80 g cukru do białek
Do oleju, mleka, szczypty soli dosypujemy cukier- mieszamy. Przesiewamy obie mąki dodajemy do masy, następnie 4 żółtka i 1 całe jajko. Mieszamy rózgą na gładką masę.
Kakao mieszamy z wodą gorącą by było bez grud.
Białka miksujemy na gęstą masę, dodajemy w partiach 80 g cukru. Białka mają być białe i lśniące.
Do białek dodajemy masę jajeczną. Dzielimy masę na pół , do jednej połowy dokładamy delikatnie kakao.
Białą masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Na to wylewamy masę ciemną równo rozsmarowujemy. I teraz szpatułką robimy wyżłobienie zgodnie z rysunkiem 1 i następnie tak jak na rysunku 2. Rzucamy biszkopt z 20 cm by odpowietrzyć. Pieczemy początkowo 140 stopni C przez 20 min, później 160 stopni C przez 10 min i na koniec 180 stopni C przez 10 min.
Masa:
- 15g masła
- 70g cukru
- 50 ml wody
- 1 plaster cytryny
Wodą łączymy z cukrem i plastrem cytryny. Gotujemy syrop. Do miękkiego masła dodajemy wystygnięty syrop i mieszamy.
Wystygnięty biszkopt wyrzucamy ciemną stroną do dołu, Nacinamy delikatnie ostrym nożem jasną stronę ( nie do końca!) zgodnie z rysunkiem 3 .Masę wprowadzamy w nacięcia i zawijamy całość w czysty papier do pieczenia.