26 stycznia 2022

Rolada huragan

Blacha 35x27 cm.  





Składniki:

  • 4 jajka ( odcedzić żółtka od białek) + 1 całe
  • 20 g cukru drobnego
  • 60 g oleju
  • 60 ml mleka
  • szczypta soli
  • 100g mąki pszennej
  • 10g mąki kukurydzianej lub skrobi
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 80 g cukru do białek

Do oleju, mleka, szczypty soli dosypujemy cukier- mieszamy. Przesiewamy obie mąki dodajemy do masy, następnie 4 żółtka i 1  całe jajko. Mieszamy rózgą na gładką masę.
Kakao mieszamy z wodą gorącą by było bez grud.
Białka miksujemy na gęstą masę, dodajemy w partiach 80 g cukru. Białka mają być białe i lśniące.
Do białek dodajemy masę jajeczną. Dzielimy masę  na pół , do jednej połowy dokładamy delikatnie kakao. 
Białą masę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia . Na to wylewamy masę ciemną równo rozsmarowujemy. I teraz szpatułką robimy wyżłobienie zgodnie z rysunkiem 1 i następnie tak jak na rysunku 2. Rzucamy biszkopt z 20 cm by odpowietrzyć. Pieczemy początkowo 140 stopni C przez 20 min, później 160 stopni C przez 10 min i na koniec 180 stopni C przez 10 min.

Masa:
  • 15g masła
  • 70g cukru
  • 50 ml wody
  • 1 plaster cytryny
Wodą łączymy z cukrem i plastrem cytryny. Gotujemy syrop. Do miękkiego masła dodajemy wystygnięty syrop i mieszamy. 
Wystygnięty biszkopt wyrzucamy ciemną stroną do dołu, Nacinamy  delikatnie ostrym nożem jasną stronę ( nie do końca!) zgodnie z rysunkiem 3 .Masę wprowadzamy w nacięcia i zawijamy całość w czysty papier do pieczenia.





25 stycznia 2022

Tureckie pide

Pizza turecka? Jak najbardziej. Pide smakuje wybornie, łatwe w wykonaniu. Pide może być podawane z serem, z surowym jajkiem, jest wiele wariantów, tak jak wiele rodzajów jest pizzy. Przepis od Turczynki.
Z porcji podanej w przepisie wychodzi 10 niedużych pide.



Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżka suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru

Mieszamy składniki powyżej podane i zostawiamy na 5 min do aktywacji.

  • 1 szklanka jogurtu/ może być też mleko ( lub pół na pół)
  • 1 łyżka oleju
  • 6 szklanek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli

 Wyrabiamy ciasto, staramy się mało podsypywać ciasto mąką, ma być w konsystencji podobne do pizzy. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 1h. Dzielimy ciasto na 10 równych części.

Nadzienie:

  • 1 duża cebula
  • 1 zielona lub czerwona papryka
  • 500g mięsa mielonego ( wieprzowe lub wieprzowo- wołowe)
  • 1 łyżka pasty pomidorowo-paprykowej ( lub samej paprykowej i do tego 1 pomidor bez skóry)
  • można dodać 3-4 pieczarki 
  • czerwona papryka sypka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • opcjonalnie żółty ser na wierch
Przesmażamy cebule do miękkości dodajemy mięso mielone( drobno mielone), paprykę świeżą i dusimy później zabarwiamy pastą paprykową i przyprawiamy. Studzimy.

Kawałki rozwałkowujemy na długo kształt, mięso wykładamy na środek, zalepiamy boki i tworzymy łódkę, lekko spłaszczamy całość. Można wierch posypać żółtym serem. Pieczemy na papierze do pieczenia w 200 stopniach C na złoty kolor ok 20 min.

Krupniok pod pierzyną, Kaszanka pod pierzynką

Może danie na zdjęciach nie zachęca, ale gwarantuje, że smak rekompensuje wrażenia wizualne. Fajne na obiad, na przyjęcie ze śląskim motywem przewodnim.  Nie jestem fanką kaszanki, ani tej na ciepło, ani tej z grila, w takiej wersji nabiera wyrazu.


Składniki na 3 nieduże porcje:
  • ok 4-5 kaszanek
  • 2 średnie cebule
  • 0,5 kg  ziemniaków ( można zwiększyć do 1kg jeśli danie ma być bardziej pożywne)
  • majeranek
  • tymianek
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • mleko
  • masła 1 łyżeczka
Cebulę kroimy w drobna kostkę i obsmażamy do miękkości na oleju.
Kaszankę obieramy z jelita i dokładamy do cebuli, razem przesmażmy, doprawiamy majerankiem, solą pieprzem, tymiankiem oraz gałką. 
Ziemniaki gotujemy i klamy lub przeciskamy przez praskę. Do ciepłych ziemniaków dolewamy trochę mleka , kawałek masła i tworzymy puree ( nie podaje ilości mleka , bo ziemniaki różnie mogą zabrać płynu). Na dnie naczynia żaroodpornego układamy kaszankę, na to puree ziemniaczane i zapiekamy ok 20 min. Można wierzch również posypać serem żółtym.




 

Ciap kapusta, panczkraut

Prosta kuchnia śląska jest zarówno smaczna, jak i małoskładnikowa. Bardzo dobra wariacja na temat ziemniaków. 





Składniki:
  • kilogram ziemniaków
  • pół kilograma kapusty kiszonej
  • cebula dużą
  • plaster gruby boczku wędzonego lub surowego
  • sól, majeranek, pieprz


Kapustę kiszoną kroimy drobniej i gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody- można zrobić to nawet dzień wcześniej. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. W tym czasie na patelni obsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy tłuszcz się uwolni rzucamy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i przesmażamy do miękkości. Do ziemniaków ,które wcześniej klamy, lub przepuszczamy przez praskę, dokładamy ugotowaną kapustę i całą zawartość patelni. Doprawiamy roztartym w rękach majerankiem oraz solą i pieprzem.

Ciapkapusta doskonale komponuje się z roladą śląską, kiełbasą pieczona oraz mielonymi.

Makowa pina colada


Ciasto zdecydowanie dla lubiących mak, wychodzi lekko kwaskowate. Blaszka 24x24


Biszkopt makowy:
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4  szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 białek z 5 jaj w temp. pokojowej
  • 4 łyżki cukru
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • ok pół szklanki suchego maku


Do ciepłego mleka wsypujemy mak i zostawiamy by napęczniał. 
Białka ubijamy na sztywno, dorzucamy cukier po łyżce i miksujemy do momentu, aż białka będą sztywne, białe i lśniące.  Do białek wlewamy mleko z makiem oraz wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia ( przesiane). Łączymy składniki szpatułką. Spód blachy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę. Pieczemy  ok 30 min w temp. 170 stopni C do tzw. suchego patyka. Po ostygnięciu przekrajamy biszkopt na pół.


Masa piankowa:
  • 2 galarentki cytrynowe
  • 660 ml śmietany 30%
  • ananas w puszce
  • 2 łyżki cukru pudru
Galaretki rozpuszczamy w 500 ml gorącej wody. Zostawiamy do ostygnięcia, ale w dalszym ciągu ma mieć płynną konsystencje. Śmietanę ubijamy na sztywno, dolewamy wystygniętą galaretkę, dodajemy cukru pudru i wrzucamy do masy również drobno pokrojone i odsączone ananasy z puszki. 

Pierwsza połowa biszkoptu, na to płynna masa i przykrywamy drugim biszkoptem. Na wierzch można posmarować powidłami, wylać polewę z białej czekolady lub zostawić bez niczego. Ciasto wstawiamy do lodówki na całą noc.





 

Krwawe śledzie

Bardzo dobre, lekko kwaśne, doskonałe na swięta, jak również na imprezę.





Składniki:
  • duże matiasy w wiaderku w zalewie
  • 4 ogórki konserwowe
  • 4 cebule
  • sól, pieprz
Matiasy chwile moczymy w zimnej wodzie, kroimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w pióra i podsmażamy na oleju do momentu aż zmięknie.

Zalewa:
  • 1 szklanki wody
  • 1/2 szklanku oleju
  • 1/2 szklanki octu
  • 2 łyżki cukru
  • sól do smaku
  • 4-5 łyżek przecieru pomidorowego

Zalewe zagotowujemy ( ma sie podgrzać, a nie gotować), gdy ostygnie, wylewamy ją na wcześniej ułożone na dnie naczynia w kolejności cebula, śledź i pokrojony w kostke ogórek. Zostawiamy w lodówce do przegryzienia.