18 października 2018

Ciasto W-Z

   Długo szukałam tego smaku z dzieciństwa, słodyczy przełamanej kwasowością. Ciasto czekoladowe z bitą śmietana to nie ta W-Z, która w latach 50 robiła furorę w warszawskich kafeteriach. Prawdopodobnie sama nazwa pochodzi od warszawskiej trasy W-Z, przy której mieściła się kawiarenka, która wygrała konkurs na charakterystyczne ciasto Warszawy. Oryginalny przepis składał się tak jak dzisiaj z ciemnego biszkoptu, konfitury do przełożenia i masy, ale z mleka zsiadłego, które charakteryzowało się wysokim % tłuszczu. Niestety teraz takiego mleka dostać już nie można ,dlatego masa powstała z kwaśnej śmietany.

Składniki na małą blachę, na dużą podwajamy składniki.

Biszkopt:
  • 13 g margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 jaja 
  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklaki mleka
  •  1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Krem
  • 1 kostka masła/margaryny 25 dag
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 szklanka cukru pudru
Polewa:
  • 5dag margaryny
  • 2 łyżki mleka,
  • 1/2 szklanki cukru pudru, 
  • 2 łyżki kakao 
 Dodatkowo: 3 łyżki powideł lub dżemu pigwowego


   Margarynę ucieramy z cukrem i  jajkami. Do masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na posmarowaną  i wysypaną bułką tartą blachę( ja piekę na papierze do pieczenia) i pieczemy  ok 35 min w temp 170 stopni C, do suchego patyka.

   Masło ucieramy na gładką masę dodajemy cukier puder i ucieramy na gładko. Stopniowo do masy maślanej dolewamy śmietanę- naprawdę małymi porcjami ,bo się lubi zwarzyć.

 Wszystkie składniki na polewę rozgrzewamy w rondelku, mieszamy i studzimy. Ciasto kroimy na 2 części , na dolną kładziemy cieniutka warstwę powideł lub dżemu pigwowego, na to masa i druga część ciasta. Trochę kremu zostawiamy by zrobić charakterystyczne kleksy na górze. Jeśli blaty są zbyt suche można nasączyć je słodzoną herbatą.



14 października 2018

Nadziewana pierś z indyka fetą ,pomidorami suszonymi i szpinakiem

Składniki:
  • pierś z indyka najlepiej taka powyżej  1kg
  • feta pół opakowania wystarcza na taka kilową pierś
  • słoik pomidorów suszonych w oleju ( ok 6 pomidorów wystarczy)
  • szpinak świeży ( tu już zależy od upodobań, ja daje dużo bo lubię)
  • czosnek- 3 ząbki
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka masła
  • sznurek do związania
Wykonanie:

Pierś rozbijamy przez woreczek, tak by można był ją zwinąć w rulon. Szpinak blanszujemy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, osypujemy pieprzem i solą.  Jeden z brzegów smarujemy rozgniecioną fetą, na to układamy wzdłuż pomidory i zblanszowany szpinak.
Całość zawijamy w rulon napakowanym brzegiem do środka.
Obwiązujemy sznurkiem, który nie jest lakierowany, układamy w blaszce zawinięciem do dołu.Podlewamy olejem z pomidorów, wierz posypujemy wędzoną słodką papryką, oprószamy solą. Pieczemy ok 50 minut w temp 180 stopni. Pierś można podawać z białym sosem lub jako wędlinę na kanapkę.




Mrągowska zupa rybna




Składniki:
  • mięso białe różnych ryb ( dorsz,mintaj, karp, łosoś), które akurat nam zostały
  • bulion
  • włoszczyzna
  • koncentrat ok 2-3 łyżki
  • zielona pietruszka
  • pieprz, sól
Wykonanie:

    Gotujemy bulion na włoszczyźnie : marchew, pietruszka, seler, podpieczona cebulka. Nie gotuje zupy na głowach, ponieważ mocny zapach rybny zabija smak zupy. Odcedzamy warzywa odkładamy na później marchewkę. Do wywaru dodajemy cząstki ryb bez ości , ( i lepiej by to nie było mięso z głów i ogona ) gotujemy na wolnym ogniu jakieś 15- 20 minut. Dokładamy marchewkę ( na zdjęciu jest akurat młoda marchewka temu jej nie kroiłam), zagęszczamy koncentratem, doprawiamy sola i pieprzem i posypujemy pietruszką zieloną.
Zupa w tym wydaniu jest z posmakiem rybnym jednak nie jest mdląca, a kawałki rybne są przyjemnym dodatkiem. Czym więcej rodzajów ryby tym zupa ma bogatszy smak. Taką właśnie zupę można skosztować w mrągowskiej jadłodajni "Przecinek", jest to na pewno miejsce, które warto odwiedzić.
,


















Znalezione obrazy dla zapytania przecinek mrągowo