Składniki na małą blachę, na dużą podwajamy składniki.
Biszkopt:
- 13 g margaryny
- 5 łyżek cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 2 jaja
- 1 1/4 szklanki mąki
- 1/2 szklaki mleka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 kostka masła/margaryny 25 dag
- 1 szklanka śmietany 18%
- 1 szklanka cukru pudru
- 5dag margaryny
- 2 łyżki mleka,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki kakao
Margarynę ucieramy z cukrem i jajkami. Do masy dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Ciasto wylewamy na posmarowaną i wysypaną bułką tartą blachę( ja piekę na papierze do pieczenia) i pieczemy ok 35 min w temp 170 stopni C, do suchego patyka.
Masło ucieramy na gładką masę dodajemy cukier puder i ucieramy na gładko. Stopniowo do masy maślanej dolewamy śmietanę- naprawdę małymi porcjami ,bo się lubi zwarzyć.
Wszystkie składniki na polewę rozgrzewamy w rondelku, mieszamy i studzimy. Ciasto kroimy na 2 części , na dolną kładziemy cieniutka warstwę powideł lub dżemu pigwowego, na to masa i druga część ciasta. Trochę kremu zostawiamy by zrobić charakterystyczne kleksy na górze. Jeśli blaty są zbyt suche można nasączyć je słodzoną herbatą.