Jako, że jestem miłośniczką mokrych serników, ten sernik zagości u mnie już na dobre.
Składniki:
- 0,5 kg mąki
- 5 dag kakao
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 20 dag masła ( margaryna też może być -tylko dobra)
- 20 dag cukru pudru
- 1 łyżka cukier waniliowy
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany 18%
Mąkę proszek i kakao przesiewamy do dużej miski, masło wkrajmy do środka, a cukier, cukier waniliowy i jaja mieszamy mikserem i również dolewamy do miski. Wszystko łączymi, wyrabiamy i dzielimy na pół.
Jedną częścią ciasta wyściełamy tortownicę ok 25 cm ( w dużej blaszce też będzie dobrze, najlepiej sam spód wyłożyć papierem do pieczenia).
Masa:
- 1kg sera do serników
- 6 jajek oraz 2 białka pozostałe z ciasta czekoladowego
- 15 dag masła
- 35 dag cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka kaszy mannej
- skórka otarta z pomarańczy
Wylewamy masę na wcześniej przygotowaną część ciasta, na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy drugą część ciasta ( gdy posiedzi w zamrażalce będzie łatwiej zetrzeć).
Pieczemy w temp 200 topni C przez 1 h. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.