28 grudnia 2013

Sernik na czekoladowym spodzie

Przepis pochodzi ze strony Pani Ewy Wachowicz. Przeraziła mnie jednak ilość jaj w tym przepisie, dlatego  zmieniłam go na swój użytek. Nie wpływa to jednak na smak sernika, jak również struktura jest zachowana. Jeśli chodzi o ciasto czekoladowe to najlepiej przygotować go dzień wcześniej,  podzielić na pół, zawinąć w folie spożywczą i dać do zamrażalki. Ułatwi nam to prace później.
Jako, że jestem miłośniczką mokrych serników, ten sernik zagości u mnie już na dobre.


Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 5 dag kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 20 dag masła ( margaryna też może być -tylko dobra)
  • 20 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany 18% 

Mąkę proszek i kakao przesiewamy do dużej miski, masło wkrajmy do środka, a cukier, cukier waniliowy i jaja mieszamy mikserem i również dolewamy do miski. Wszystko łączymi, wyrabiamy i dzielimy na pół.
Jedną częścią ciasta wyściełamy tortownicę ok 25 cm ( w dużej blaszce też będzie dobrze, najlepiej sam spód wyłożyć papierem do pieczenia).


Masa:
  • 1kg sera do serników
  • 6 jajek oraz 2 białka pozostałe z ciasta czekoladowego
  • 15 dag masła
  • 35 dag cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka kaszy mannej
  • skórka otarta z pomarańczy
Wszystko łączymy ze sobą.Ser, jaja, cukry i na końcu produkty w proszku.
Wylewamy masę na wcześniej przygotowaną część ciasta, na wierzch na tarce o grubych oczkach ścieramy drugą część ciasta ( gdy posiedzi w zamrażalce będzie łatwiej zetrzeć).
Pieczemy w temp 200 topni C przez 1 h. Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Tzatziki

 Przystawka, która doskonale sprawdza się do pieczonych mięs, grilla, ale również jako samodzielny dip na pieczony tost.

Składniki:

  • gęsty grecki lub bałkański jogurt
  • drobno poszatkowany ogórek, posolony i odciśnięty z soku,
  • roztarty oraz  sproszkowany czosnek,
  • oliwa

Ogórek zielony ze skórą trzemy na grubych oczkach. Oprószamy solą i na chwile odstawiamy, pod wpływem soli ogórek puści soki- wszystko odcedzamy. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do ogórków, podlewamy jogurtem i kilkoma kroplami oliwy. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

Kotlety szarpane


Składniki:
    • podwójna pierś z kurczaka
    • 20dag pieczarek
    •  ok 15 dag  żółtego sera
    • 2 jajka
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki majonezu
    • bułka tata
    • sól
    • pieprz
    • maggi
    • papryka słodka
    • pietruszka suszona
    • opcjonalnie pokrojona w kostkę czerwona papryka



       Pierś kroimy w małą kostkę oprószamy solą, papryką słodką, maggi i pieprzem-odstawiamy na chwile do lodówki. Ser trzemy na drobnych oczkach, pieczarki kroimy  w drobną kostkę. Do mięsa wbijamy jajka, dodajemy majonezu i mąki-jeśli ktoś chce pominąć majonez, to nie ma problemu :)
    Doprawiamy jeśli trzeba, posypujemy pietruszką, można też dodać paprykę pokrojoną w kostkę. Formujemy kulki ( jak na mielone ) i obtaczamy w bułce tartej. Ja podaje je z tzatzikami.

    http://chocospoko.blogspot.com/2013/12/tzatziki.html



    Duszona zielona fasola

    Składniki:
    • opakowanie mrożonej zielonej fasoli
    • 10 średnich pieczarek
    • czerwona papryka( wystarczy nawet ćwiartka)
    • 2 cebule
    • masło
    • pół szkl. śmietany kremówki
    • pół szkl. śmietany 18%
    • suszone oregano
    • sól 
    • pieprz

    Fasolę gotujemy przez chwile w osolonej wodzie. Na maśle przesmażamy cebulę i pieczarki ( kostka). Fasolę ,gdy zmięknie odcedzamy, studzimy i zalewamy śmietanami. Dorzucamy cebule i pieczarki oraz drobno posiekaną w kostkę paprykę świeżą. Doprawiamy do smaku oregano, solą i pieprzem.

    Przepis pochodzi z książek siostry Anastazji :)

    23 grudnia 2013

    Zupa grzybowa postna

    Składniki:
    • 2 garście suszonych grzybów
    • włoszczyzna: marchew, pietruszka, por
    • śmietana 30 %
    • sól
    • pieprz
    • vegeta
    •  może być kostka warzywna

    Grzyby moczymy przez całą noc, później wraz z wodą gotujemy. Włoszczyznę gotujemy z przyprawami. Gdy grzyby zmiękną wyciągamy je i kroimy, wywar dodajemy do ugotowanej włoszczyzny( jarzyny można już powyciągać) wraz z grzybami, gotujemy razem ok 20 min. Jeśli jeszcze trzeba to przyprawiamy, ściągamy z gazu i wlewamy śmietanę ok 100 ml. U nas jada się na wigilii z łazankami, ale bardzo dobrze smakuje również z ziemniakami.

    Łazanki wigilijne

    Składniki:
    • kapusta kiszona ok 0,5 kg
    • 2 garście grzybów suszonych
    • łazanki ( połowa opakowania)
    • sól
    • pieprz
    • 3 ziela angielskie
    • 2 liście laurowe
    • cebula ok 3 średnie 

     Grzyby moczymy cały dzień w zimnej wodzie , później gotujemy w tej samej wodzie,wyjmujemy grzyby i drobno kroimy( nie wylewamy grzybowego wywaru!). Na patelni szklimy cebulę na oleju i dodajemy pokrojone grzyby. Kapustę drobno kroimy i gotujemy z liśćmi laurowymi, zielem. Gdy jest bardo kwaśna, odcedzamy wodę ,zalewamy świeżą i ponownie gotujemy.Gdy kapusta zmięknie, odcedzamy, doprawiamy  i dodajemy do niej cebulę z przesmażonymi grzybami, dolewamy grzybowy wywar i gotujemy do odparowania wody. Łazanki przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ugotowane dorzucamy do kapusty, mieszamy już nie gotujemy.

    Barszcz wigilijny z uszkami

    Składniki:


    • 1 kg buraków
    • czosnek
    • 2 ziela angielskie
    • liść laurowy
    • grzyby suszone ( do farszu i do barszczu)
    • sok z cytryny lub ocet
    • cukier
    • pieprz
    • sól

    Grzyby zalewamy zimna wodą i odstawiamy na kilka godzin, później w tej samej wodzie gotujemy grzyby.
    Buraki obieramy i trzemy na grubych oczkach.Zalewamy wodą i dodajemy liść, ziele i pokrojoną cebule. Gdy wywar będzie gotowy, wyjmujemy przypawy i cebula, a wlewamy odcedzony wywar grzybowy + kilka grzybów.Gotujemy przez chwile, przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.

    Uszka

    • ugotowne grzyby
    • cebula
    • bułka tarta
    • jajko
    • sól
    • pieprz
    • 1 kg mąki ( z  takie ilości wychodzi ok 200 uszek-wszystko jet tez zależne od wielkości kieliszka i grubości ciasta)
    • szklanka wody mineralnej

    Pozostałe grzyby drobno kroimy i dorzucamy do wcześniej zeszklonej na maśle cebuli. Całość podsypujemy odrobiną bułki tartej i wbijamy jajko, doprawiamy solą i pieprzem.
    Z mąki i szklanki wody wyrabiamy ciasto, wałkujemy w miare cienko.wycinamy z małego kieliszka kółko , nakładamy farsz i najpierw lepimy jak pieroga, póżniej zawijamy uszko na palcu.
    Wersji na ciasto do uszek jest dużo: z jajkiem, z ciepłą wodą, moje ciasto wychodzi bardzo sprężyste i  średnio miękkie. Nie ma nic gorszego niż grube i twarde ciasto na uszka :)


    Szynka peklowana pieczona

    Z racji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia wypadałoby dodać kilka przepisów na świąteczne dania, niestety z czasem jest krucho, dlatego przepisów tylko kilka.

    Szynka pieczona peklowana, coraz częściej skłaniam się przy swojskiej produkcji wędlin, stąd pomysł na własną szynkę.
    Jedynym składnikiem konserwującym w tej wędlinie będzie sól do peklowania.

    Składniki:
    • 2 kg mięsa od szynki ( najlepiej tzw kulka- mięso ma zbliżony kształt do naszej szynki)
    • sól do peklowania ok 5 łyżek
    • woda ok 2 litry
    • czosnek ok 8 ząbków
    • ok 3 liści laurowych
    • ziele angielskie 6 szt

    Do garnka, najlepiej glinianego ,wlewamy 2 l przegotowanej wody, dodajemy sól, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek. Mięso zawiązujemy sznurkiem lub mocna nitką( najlepiej biała by nie barwiła mięsa)i odstawiamy mięso na co ok 36 h

    Składniki do doprawienia:
    • papryka słodka
    • majeranek
    • papryka wędzona
    • troche wegety
    • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
    • może być również przyprawa do dziczyzny

    Po wyjęciu z marynaty, mięso osuszamy i wkładamy do rękawa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C niecałą godzinę. Przed samym końcem rozcinamy rękaw, by szynka nabrała rumieńców i pozastawiamy jeszcze na 10 min.