16 listopada 2013

Sałatka z makreli wędzonej

Składniki:
  • 1 makrela wędzona
  • 4 jaja
  • 10-15 dag sera żółtego
  •  1/2 pęczka szczypiorku
  • 1 mały słoik majonezy
  • sól, pieprz

Makrele obrać z ości, jaja ugotować i pokroić w kostkę, szczypiorek również, ser na grubych oczkach, wszystko mieszamy ze sobą . Doskonała pasta na kanapki.

Proste ciasto cynamonowe

Pyszne, nie bardzo słodkie, aromatyczne, znika szybko.
Porcja na małą formę.


Składniki:

  •  mąki 0,5 kg
  • cukru 170g
  • 2 łyżeczki sodu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki śmietany 18%
  • duży kefir naturalny
  • 120 ml oleju
  • 100g rodzynek
  • 3 łyżeczki cynamonu + 80 g cukru

 Suche produkty do suchych, mokre do mokrych. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, składniki mieszamy ze sobą delikatnie. Nakładamy najpierw 1/3 ciasta ,posypujemy 1/3 cynamonu z cukrem, kolejna warstwa ciasta, kolejna warstwa cynamonu, znów ciasto i na górę cukier z cynamonem. Po upieczeniu powstaje chrupiąca skórka. Pieczemy w 150 stopniach przez 60 min.

Sałatka z suszonymi pomidorami i bobem

Pyszna, zdumiewający smak, pod warunkiem, że ktoś lubi bób, w innym wypadku sałatka nie będzie smakować.

przepis chętnie przysposobiłam z tej strony:

http://2smaki.pl/index.php/przekaski/bob-z-pomidorami-suszonymi/


Składniki:
  •  300g bobu (mrożony tez może być)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • kilka listków mięty
  • ok 4 duże suszone pomidory w oliwie
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka miodu 
  • kilka kropel octu winnego ( moja modyfikacja)

Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy, ma być średnio miękki, jeśli jest mrożony to gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek można posiekać ale również przepuścić przez praskę, listki umyć i posiekać, pomidory pokroić.
Do słoika wlać oliwę, sok z cytryny, miód, ocet balsamiczny i energicznie wymieszać.Łączymy wszystko ze sobą.

Kurczak w pomidorach koktaliowych

Przepis inspirowany kurczakiem Gordona Ramsaya.


Składniki:


  •  4 nogi kurczaka, ja rozczłonkowałam na dramstiki i podudzia.
  •  kilka pomidorów koktajlowych (żółte i czerwone)
  •  kilka ząbków czosnków
  • kawałeczek papryczki chilli lub szczypta pieprzu cayenne
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek lub oliwa
  • papryka słodka do natarcia mięsa, vegety, pieprzu
Mięso natrzeć przyprawami i odstawić do lodówki na 1h.  Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, ułożyć mięso i pokrojone pomidory, obrany czosnek w całości i posiekaną bazylię. Wstawić na 1.5-2h do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Kurczak wychodzi soczysty i bardzo aromatyczny.
 


11 listopada 2013

Kociołek myśliwski

Składniki:

  • 600 g dziczyzny ( jeśli nie ma można równie dobrze dodać karczek lub mięso od szynki)
  • 100 g podgardla wędzonego lub boczku
  • 1 cebula
  • 500 g grzybów
  • 200 g marchewki
  • 400 g ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soli
  • pieprz
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • przyprawa do dziczyzny lub 5 jagód jałowca
  • 1,5 szklanki bulionu wołowego



Mięso, boczek i cebulę kroimy w kostkę. Grzyby czyścimy( zalewamy grzyby wrzątkiem zostawiamy pod pokrywką na 5 min, później odławiamy łyżką cedzakową grzyby- cały piach spadnie na dno), ziemniaki i marchew kroimy w plastry.
W garnku roztapiamy masło, podsmażamy boczek, cebule, mięso do zarumienia. W kolejności rzucamy
marchew, ziemniaki, grzyby .Całość doprawiamy i dusimy do miękkości. Doskonałe jako samodzielne danie jednogarnkowe, ale również jako mięso do ryżu lub kaszy.

Przepis pochodzi z książki "Grzyby, duszone, smażone, pieczone i wiele innych" Hanny Szymanderskiej

Bułeczki śniadaniowe ze słonecznikiem

Skłaniki:

  • 150 g maki żytniej typu 650g lub razowej
  • 350 g mąki pszennej typu 550 g
  • 50 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 120 ml mleka
  • 130 ml jasnego piwa
  • 100g margaryny ( jeśli damy masło będą bardziej ekskluzywne)
  • 1 jajo
  • garść ziaren słonecznika
  • białko do smarowania

 Drożdże rozcieramy z cukrem , odrobiną mleka i mąki. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztopiony tłuszcz, jajo, mleko i piwo oraz zaczyny drożdżowy. Dokładnie wyrabiamy, kładziemy do wysmarowanej olejem miski i czekamy aż ciasto wyrośnie- ma być go 2 razy więcej.Ponownie wyrabiamy, dodajemy również do środka słonecznik łuskany. Z ciasta powstanie 12 bułeczek.Każdą dobrze wyrabiamy, smarujemy białkiem i posypujemy po wierzchu słonecznikiem. Pieczemy na papierze do pieczenia w 200 stopniach ok 25 min. Dobrze jest przed wsadzeniem spryskać wodą piekarnik-nie będą wtedy bardzo wysychać.
Bułeczki są długo mięciutkie- u nas wytrzymały 2 dni-po tym czasie zostały zjedzone i nie wiem jak długo by były świeże ;)




Kruche ciasto z dżemem aroniowym

 Niesamowite połączenie kwaśnej aronii ze słodyczą ciasta kruchego i pianki budyniowej. Jedno z moich ulubionych ciast.

Przepis znalazłam tutaj ( troszkę go zmodyfikowałam)

http://cookingandpainting.blogspot.com/2013/09/kruche-ciasto-z-budyniowa-pianka-i.html

Składniki:
  • 1,5 kostki margaryny (ok 300g)
  • szklanka drobnego cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 5 żółtka 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
     Wszystko ze sobą łączymy, jeśli ciasto bardzo lepi się do rąk dodajemy jeszcze odrobinę mąki.Dzielimy na pół i każdą część zawijamy w folie spożywczą.Wkładamy do zamrażalnika na 3 h ( czym dłużej, tym lepiej).
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i trzemy na grubych oczkach, jedno z ciast.Zapiekamy w piekarniku ok 15 min w temp 180 °. Na upieczony i wystudzony spód ciasta nakładamy dżem z aronii, najlepiej gdy jest zrobiony z tego przepisu:

http://chocospoko.blogspot.com/2013/10/konfitura-z-aronii-i-jabek.html


Pianka budyniowa:
  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 2 budynie waniliowe
  • pół szklanki drobnego cukru
Bijemy pianę z białek z dodatkiem soli, gdy już będzie sztywna, dosypujemy cukru- ubijamy do białości, na koniec wysypujemy budyń prosto z torebek, mieszamy. Powstałą pianę wykładamy na konfiturę.
Na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta. Pieczemy ok 20 min w temp 180°.
Najlepiej smakuje po całkowitym wystudzeniu.
Ciasto będzie również dobre z inną konfiturą