17 października 2013

ślimaki z ciasta francuskiego

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 15 dag szynki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki kwasnej śmietany
  • 1 białko
  • 15 dag żółtego sera
  • sol pieprz

Szynkę, cebulę ser kroimy w kostkę.Wszystko wymieszać ze śmietaną, białkiem i przyprawami.
Rozwijamy ciasto, smarujemy nadzieniem i zawijamy jak roladę. Kroimy na 3 cm ślimaczki układamy na blaszce  farszem do dołu i góry.Pieczemy w gorącym piekarniku ok 30 min.

Ciasto kroimy jednym cięciem, bez rozciągania- wtedy po upieczeniu będzie widać piękne warstwy
Przepis to propozycja podania na opakowaniu ciasta francuskiego:)

Konfitura z aronii i jabłek

Przepis dostałam od zapalonego działkowca pana Heńka.


Składniki:

  • 2 kg aronii
  • 1 l wody
  • 1 kg cukru
  • 1 kg jabłek lekko kwaśnych

Gotujemy cukier z wodą, wrzucamy aronię i gotujemy nadal na dużym ogniu przez godzinę. Dodajemy obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka. Obierki z jabłek i gniazda nasienne gotujemy osobno z dodatkiem 1/2 litra wody, po ugotowaniu odcedzamy ,a gotowy wywar z jabłek dolewamy do aronii. Wszystko to wysmażamy na małym ogniu aż do zagęszczenia, studzimy, przekładamy do słoiczków i pasteryzujemy.Cały proces smażenia trwa dość długo.


Już wkrótce ciasto z konfiturą z tego przepisu :)

Jajka w koszulce

Składniki:

  • jajka ( najlepiej sprawdzają się te mniejsze-łatwiej je zjeść)
  • szynka parmeńska
  • majonez
  • musztarda
  • gałązki tymianku
  • sól, pieprz

opcjonalnie:
  • kawior
lub
  • kapary


Jajka gotujemy na twardo, odcinamy szerszy dół, by jajo miało na czym stać, u góry ścinamy białko z niewielką ilością żółtka, musztardę mieszamy z majonezem i  odciętym żółtkiem. Całe jajo owijamy w plaster szynki parmeńskiej i dekorujemy wierzch majonezem z musztardą, ozdabiamy gałązkami tymianku ( ja z ciągałam listki z gałązki-wygodniej się je). Wersje bardziej rozbudowane to kapary na wierzch lub łyżeczka kawioru :)

Sałatka z kalafiorem

Składniki:

  • kalafior świeży
  • kukurydza z puszki
  • majonez
  • wędlina ( np polędwica wiśniowa, szynka konserwowa itp)
  • szczypiorek
  • sól, pieprz


Kalafior rozrywamy na małe różyczki, wsypujemy kukurydzę, wędlinę kroimy w kosteczkę, szczypiorek drobniutko i wszystko mieszamy razem.
Twardy kalafior miękinie pod wpływem majonezu
( można również majonez wymieszać na pół ze śmietaną).
 Sałatka musi trochę postać w lodówce.

Sałatka z rukolą i szynką parmeńską

 Doskonałe połączenie pikantnej rukoli z delikatną szynką parmeńska i mozzarellą.

Składniki:

  • rukola
  • kilka plastrów szynki parmeńskiej
  • parę sztuk pomidorów koktajlowych (ok 10)
  • grzanki
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • ser mozzarella 1 op

Z pieczywa robimy grzanki, można posypać czosnkiem sproszkowanym i usmażyć  na oliwie. Rukole układamy na dnie, na to przekrojone na pół pomidorki, szynkę zwijamy w ruloniki, mozzarelle kroimy w kostkę całość skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.Na koniec posypujemy grzankami.