Blacha 24x24 lub tortownica 24 cm.
Składniki:
Biszkopt ciemny:
- 4 jajek L
- 80g cukru
- 50 g mąki
- 2 łyżki oliwy
- szczypta soli
- 1 łyżka gorącej wody
- 5 łyżek kakao
- 1 łyżka mleka
Oddzielamy białko od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywno, gdy zgęstnieją dokładamy cukru i ucieramy do białości. Dodajemy żółtka i mieszam delikatnie szpatułką. Mąkę i kakao przesiewamy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie mieszamy, na koniec dolewamy mleko, wodę i olej. Wylewamy masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia i zwyczajowo zrzucamy na ziemie z 30cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na ok 17-20 min góra dół. Sprawdzamy patyczkiem. Po wystygnięciu dzielimy na pół.
Ciasto kruche
- 20 g cukru
- 50 g masła
- 70 g mąki
- 1 żółtko
Zagniatamy ciasto z zimnym masłem. Wyklejam naszą formę, w której będziemy składać torcik. Nakłuwamy widelcem ciasto i wkładamy do rozgrzanego pieca 175 stopni na ok 10- 15 min. ciasto ma się przyrumienić na złoto. Studzimy.
Masa mango
- puree z mango ok 200g ( lub z 2 średnich mango)
- sok z połowy limonki
- 150g cukru ( można trochę obniżyć)
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 2-3 żółtka
- 100 ml śmietanki
Dojrzałe manga kroimy w drobną kostkę i 2 łyżkami wody gotujemy by się rozpadło. Blendujemy powstałą pulpę. Naturalnie mango ma wiórki tak jak ananas i może to przeszkadzać- można przecisnąć przez sito, ja tego nie robiłam bo taki urok tego owocu.
Do ciepłej pulpy dorzucamy żółtka, cukier, sok z limonki. Gdy się połączy wszystko i cukier się rozpuści, dorzucamy mąkę i szybko mieszamy, powinien powstać budyń mango. Na koniec dokładamy kawałeczki masła i dolewamy śmietankę i dalej delikatnie podgrzewamy do połączenia. Studzimy.
Masa biała:
- 1 mascarpone 250 ml
- 150ml śmietanki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
Ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i do tego mascarpone, ponownie ubijamy.
Składamy torcik
Na spód kruche ciasto na to 1/3 budyniu mango. Przykrywam 1 częścią biszkoptu, rozsmarowujemy masę białą, łyżka robimy kilka kleksów z budyniu i rozsmarowujemy na śmietanę. Przykrywamy drugim spodem. Na wierzch budyń, który został. Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi i mielonymi pistacjami.