2 października 2024

Torcik z masą mango

 Blacha 24x24 lub tortownica 24 cm.



Składniki:

Biszkopt ciemny:

  • 4 jajek L
  • 80g cukru
  • 50 g mąki
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 5 łyżek kakao
  • 1 łyżka mleka

Oddzielamy białko od żółtek. Białka ubijamy z solą na sztywno, gdy zgęstnieją dokładamy cukru i ucieramy do białości. Dodajemy żółtka i mieszam delikatnie szpatułką. Mąkę i kakao przesiewamy do masy jajecznej. Ponownie delikatnie mieszamy, na koniec dolewamy mleko, wodę i olej. Wylewamy masę na formę wyłożoną papierem do pieczenia i zwyczajowo zrzucamy na ziemie z 30cm. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175 stopni na ok 17-20 min góra dół. Sprawdzamy patyczkiem. Po wystygnięciu dzielimy na pół.

Ciasto kruche

  • 20 g cukru
  • 50 g masła
  • 70 g mąki
  • 1 żółtko

Zagniatamy ciasto z zimnym masłem. Wyklejam naszą formę, w której będziemy składać torcik. Nakłuwamy widelcem ciasto i wkładamy do rozgrzanego pieca 175 stopni na ok 10- 15 min. ciasto ma się przyrumienić na złoto. Studzimy.

Masa mango

  • puree z mango ok 200g ( lub z 2 średnich mango)
  • sok z połowy limonki
  • 150g cukru ( można trochę obniżyć)
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2-3 żółtka
  • 100 ml śmietanki

Dojrzałe manga kroimy w drobną kostkę i 2 łyżkami wody gotujemy by się rozpadło. Blendujemy powstałą pulpę. Naturalnie mango ma wiórki tak jak ananas i może to przeszkadzać- można przecisnąć przez sito, ja tego nie robiłam bo taki urok tego owocu.

Do ciepłej pulpy dorzucamy żółtka, cukier, sok z limonki. Gdy się połączy wszystko i cukier się rozpuści, dorzucamy mąkę i szybko mieszamy, powinien powstać budyń mango. Na koniec dokładamy kawałeczki masła i dolewamy śmietankę i dalej delikatnie podgrzewamy do połączenia. Studzimy.

Masa biała:

  • 1 mascarpone 250 ml
  • 150ml śmietanki 36%
  • 1 łyżka cukru pudru

Ubijamy śmietanę na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i do tego mascarpone, ponownie ubijamy.

Składamy torcik

Na spód kruche ciasto na to 1/3 budyniu mango. Przykrywam 1 częścią biszkoptu, rozsmarowujemy masę białą, łyżka robimy kilka kleksów z budyniu i rozsmarowujemy na śmietanę. Przykrywamy drugim spodem. Na wierzch budyń, który został. Ciasto posypujemy płatkami migdałowymi i mielonymi pistacjami.