4 listopada 2022

Ciasto tureckie Tirilece

 Tirilece wywodzi sie z kuchni albańskie, cżęśto można je spróbować w Turcji. Nazwa oznacza trzy mleka- było ono w przeszłości wykonywane z 3 rodzajów, teraz receptura została uproszczona. Uwielbiam je za balan między słodkim karmeem,a mokrym mlecznym biszkoptem.

 Ciasto jest bardzo mokre, dlatego zalecana jest szklana forma 30x22.Jest to ciasto z bitą śmietaną i mlekiem, dlatego warto przykry je w lodówce, bo szybko przejdzie zawartością.

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka
  • szklanka cukru
  • szklanka mąki
  • łyżeczkę z górką proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • esencja waniliowa

Całe jajka ubiajamy z cukrem na puszystą, kremową masę (cukier ma być niewyczuwalny). Mąkę z proszkiem  i sodą przesiewamy do masy jajecznej. Dodajemy szczyptę soli i łyżkę wod,  jeśli ciasto będzie za gęste.
Pieczemy ok 35-40 min w temp 160 stopni C. Gdy już wyjmiemy z pieca, nakłuwamy obficie patyczkiem do szaszłyków.

Sorbet mleczny

  • pół szklanki śmietany 30 %
  • 2,5 szklanki mleka 3,2 %
Mleko łączymy ze śmietaną, napowietrzamy widelcem i zalewamy ciasto dokładnie. Ciasto studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i wykładamy na zimny biszkopt ( zostawiamy ok 3 łyżki do rękawa-będziemy z tego robic wzór na cieście). Wkładamy do lodówki. W tym czasie można zrobic domowy karmel. Karmel ciepły wylewamy na ciasto, równamy powierzchnie. Na dłuższej części formy robimy pionowe paski pozostałą śmietana w rękawie. Patyczkiem na premiennie ciągniemy od krótszego boku ( jak przy zdobieniu paznokci), tak by powstały zygzaki. Ciasto studzimy. 

Dodatkowo:
  • szklanka śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • gotowy karmel
Karmel domowy :
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 50g masła
  • 1 szklanka śmietany 30%
Cukier puder rozpuszczamy ndo koloru żółtego- ważne by nie przypalić dodajemy masło  i śmietane. Wszystko sie ma połączyć w gładką masę. 





Pierś z kaczki pieczona z pomarańczami i winem

Składniki:
  • 2 piersi kaczki ze skórą
  • 2 pomarańcze
  • 15 ml soku z pomarańczy
  • 50 ml czerwonego wina
  • 2 łyżeczki miodu
  • gwiazdka anyżu (można pominąć)
  • gałązki tymianku
  • sól pieprz
Mięso z kaczki wyciągamy na godzinę przed smażeniem. Skórkę nacinamy pod skosem w krateczkę. Skórę nacieramy solą i pieprzem. Na ciepłej patelni zaczynamy pieczenie kaczki od strony skóry. Skórka ma się wtopić i przyrumienić. ( ok 5-7 min), po tym czasie obracamy pierś i pieczemy jeszcze 3-4 minuty. Ściagamy z patelni i zostawiamy do odpoczynku. Jedną  pomarańczę filetujemy, tak by nie było białej błonki ( można to wykonać wcześniej), a druga wyciskamy na sok i przecadzamy pzrez sito. Tłuszcz z patelni zostaje, nie wylewamy!! Do tłuszczu dorzucamy cząstki pomarańczy, sok z pomarańczy, wino, anyż, tymianek. Sos redukujemy. Pierś kroimy w plastry podajemy z puree, kuskusem lub młodymi blazurowanymi warzywami.







 

Ciasto z kaszy mannej z nutą pomarańczy

 Ciasto inflacyjne bez mąki, jajek, tłuszczu, za to zdoskonałym vibem pomarańczy. 

Składniki:

  • 220g kaszy mannej
  • skórka z pomarańczy
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • mały jogurt grecki
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50g płatków migdałowych


Syrop do podlewania ciasta.
  • 400g cukru
  • 250 ml wody
  • sok z połowy pomarańczy

Kasze mieszamy z drobno stratą skórką pomarańczową (  należy spażyć przed tarciem), cukier oraz proszek do pieczenia, w osobnym naczyniu  jogurt z sodą. Wszystko ze sobą łączymy, wylewamy na tortownicę 20 cm (wysmarowaną masłem lib margaryną) i posypujemy górę migdałami. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C, góra-dół, na środkowym ruszcie.  W między czasie łączymy ze sobą składniki na syrop i gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy syropem.


Kopytka marchwiowe z piersią i groszkiem

 

Składniki:

Kopytka:
  • 5 średnich marchewek 
  • 500g mąki 
  • sól
  • pieprz,
  • czosnek granulowany
  • 1 jajko
  • szczypta gałki
Marchewki kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości. Porządnie odcedzamy, pzrepuszczmy pzrez praskę i studzimy puree. Musi być zimne w innym wypadku kopytka wyjdą twarde. Gdy marchew ostygnie doprawiamy, dodajemy  mąke i na koniec jako. Wszystko razem ugniatamy, dzielimy na 4 częśći i każdą rolujemy i tniemy pod skosem kopytka. Wrzucamy na gorącą, osoloną wodę. Czekamy po wypłynięciu ok 3 min, odcedzamy na patelnię.
  •  oliwa
  • 1 łyżka masła
  • śmietana 30% pól szklanki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • garść parmezanu
  • 1 pierś z kurczaka
  • garść groszku mrożonego
Pierś w całości gotujemy z łyżka sosu sojowego, gdy się zrobi biała, wyciągamy i dorzucamy pokrojoną w kostkę, do kopytek. Podpiekamy na maśle nasze kluski i pierś ( dosłownie przez chwilę). Podlewamy śmietaną i dorzucamy parmezan, dusimy ok 5 min. Na koniec dokładamy groszek i dusimy do redukcji. Podajemy na świeżo.

Suppli włoskie kulki ryżowe

 Składniki:

  • 500g ryż do risotto
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 50g masła
  • 1/4 cebuli czerwonej  średniej
  • 400g sosu pomidorowego
  • 200ml mleka
  • pół szklanki bulionu
  • świeża bazyli
  • 2 jajka
  • skórka z 1/2 cytryny
  • szczypta gałki 
  • 100g parmezanu
  • 200g mozzarelli twardej
  • sól
Do panierowania:
  • 2 jajka
  • bułka tarta

Cebule drobno kroimy i obsmażamy na  25g masła i oliwie. Dorzucamy ryż sypki, solimy. Dolewamy bulion, dusimy ok 10 min, a następnie sos pomidorowy. kolejne 15 min dusimy. dolewamy gorące mleko. Gotujemy na średnim ogniu. Dorzucamy resztkę masła i bazylię posiekaną na koniec. Risotto ma być gęste i al dente. Studzimy i trzymamy przynajmniej 1h w lodówce. Po schłodzeniu dodajemy jajka, skórkę z cytryny, parmezan. Tworzymy kulki i do środka każdej dodajemykawałek mozzarelli. Kulki mogą mieć wielkość piłki golfowej. Każdą kulkę obtaczamy w jajku i bułce tartej. Pieczemy na głęboki oleju. Kolor porządany, to taki jak przy pączkach. 


31 października 2022

Szybka sałatka z orzechami nerkowca i szpinakiem

 

Składniki:

  • garść szpinaku baby
  • gruszka dojrzała
  • garść orzechów nerkowców
  • garść pestek granatu
  • feta
  • turecki sos z granatów

Rzechy prażymy na czystej patelni i studzimy. Układamy szpinak, gruszkę pokrojona cieniutko w plastry, rzucamy garść pestek granatów, rozkruszamy fetę i przed samym podaniem polewamy odrobiną sosu z granatu.



Chleb grecki Tiropsono

 Składniki na rozczyn:

  • 2 szklanki letniej wody
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 1/4 szklanki mąki uniwersalnej
Rozczyn mieszamy odstawiamy na 10 min.

  • 4 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 400g sera feta
  • 60g masła roztopionego
  • 2 łyżki gęstej śmietany
Do rozczynu dodajemy sól i mąkę, wyrabiamy długo i odstawiamy na 1-2 h. Przykrywamy ściereczką. Ciasto rozwałkowujemy na duży pokrągły placek na środek układamy fetę. Brzegi zalepiamy do środka i łączymy je ze soba i spłaszczamy. Zostawiamy na 30 min do ponownego wyrośnięcia. Smarujemy wierzch masłem pomieszanym ze śmietaną i posypujemy sezamem lub oregano. Pieczemy na papierze do pieczenia ok 25-30 min w temp 200 stopni C.



Kociołek góralski

 

Składniki:
  • kawałek boczku wędzonego
  • pół kilo ziemniaków
  • pół kilo kapusty kiszonej
  • 1 papryka czerwona
  • pół kilo mięsa z udek lub innej części kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 szklanki bulionu
  • ok 4 średnie ziemniaki
  • majeranek
  • kminek
  • sól, pieprz
  • słodka papryka wędzona sypka
  • czosnek granulowany
Kapustę gotujemy do miękkości ( w czasie gotowania zmieniamy przynajmniej raz wodę), ziemniaki osobno gotujemy al dente, kroimy w dużą kostkę. Boczek kroimy w kostkę i wytapiamy na patelni,  wyciągamy go do miski, na tłuszczu  obsmażamy cebulę również pokrojoną w kostkę, dokładamy mięso z kurczaka  pokrojone w paseczki.do kapusty wrzucamy boczek, cebulę z kurczakiem, pokrojona w kostkę paprykę, ziemniaki oraz bulion. Dusimy wszystko ze sobą. Doprawiamy majerankiem, papryką wędzoną, kminkiem, pieprzem i solą.


Ser pleśniowy zapiekany z żurawiną

 

Składniki:
Kruche ciasto:
  • 125 g masła zimnego
  • 250 g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Na wierzch:
  • 2 serki camebert z pieprem lub ziołami
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany 30 %
  • garść świeżej żurawiny
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej
Ze składników na kruche ugniatamy ciasto wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem, wywypujemy grochem. Zapiekamy  z grochem ok 10 min w temp 200 stopni C. W między czasie jajka miesamy ze śmietaną, miksturę wylewamy na podpieczone kruche ciasto, układamy plasterki szynki parmeńskiej, pokrojone w plastry sery camebert. Na wierzch ukłądamy żurawinę pieczemy kolejne 20 min.