Ciasteczka, które smakują obłędnie migdałami i czekoladą. Marcepan i czekolada doskonale się dopełniają. Koniecznie spróbujcie je zrobić.
Składniki:
- 160g miękkiego miasta
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki białego cukru
- 2 jajka M
- 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 1/2 szklanka mąki
- 100g pastylek z gorzką czekoladą
- 200g marcepanu
- 1/2 łyżeczki sody
- sól gruboziarnista morska do posypania
Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy rozbełtane jajka i ekstrakt waniliowy. Dosypujemy mąkę partiami, (ciasto ma wyjść gęste), sodę, szczypta soli. Na koniec pastylki czekolady lub czekolada gorzka drobno pokrojona oraz marcepan drobno pokrojony. Gałkownicą do lodów tworzymy kulki
powinno wyjść ok 10 sztuk), wkładamy je na wyłożoną papierem blaszkę i wkładamy do lodówki na 2h. Po tym czasie nagrzewamy piec do 170 stopni C delikatnie nasze kulki spłaszczamy by równo się upiekły. Pieczemy ok 12 min, po wyłączeniu pieca zostawiamy w nim jeszcze do wystudzania na 10 min. Ciasteczka posypujemy gruboziarnista solą morską, można oczywiście pominąć sól, ale ciastka smakują dzięki niej jeszcze lepiej.