5 grudnia 2024

Ciasteczka świąteczne z marcepanem i czekoladą

 

Ciasteczka, które smakują obłędnie migdałami i czekoladą. Marcepan i czekolada doskonale się dopełniają. Koniecznie spróbujcie je zrobić.

 


Składniki:

  • 160g miękkiego miasta
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki białego cukru
  • 2 jajka M
  • 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 1/2 szklanka mąki
  • 100g pastylek z gorzką czekoladą
  • 200g marcepanu
  • 1/2 łyżeczki sody
  • sól gruboziarnista morska do posypania

Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło ucieramy z cukrami. Dodajemy rozbełtane jajka i ekstrakt waniliowy. Dosypujemy mąkę partiami, (ciasto ma wyjść gęste), sodę, szczypta soli. Na koniec pastylki czekolady lub czekolada gorzka drobno pokrojona oraz marcepan drobno pokrojony. Gałkownicą do lodów tworzymy kulki

powinno wyjść ok 10 sztuk), wkładamy je na wyłożoną papierem blaszkę i wkładamy do lodówki na 2h. Po tym czasie nagrzewamy piec do 170 stopni C delikatnie nasze kulki spłaszczamy by równo się upiekły. Pieczemy ok 12 min, po wyłączeniu pieca zostawiamy w nim jeszcze do wystudzania na 10 min. Ciasteczka posypujemy gruboziarnista solą morską, można oczywiście pominąć sól, ale ciastka smakują dzięki niej jeszcze lepiej.

 




1 grudnia 2024

Piernik złocisty z masą z kasztanów jadalnych i konfiturą żurawinową

Składniki na piernik:

  • 60 dag maki pszennej
  • 20 dag margaryny lub masła
  • 18 dag cukru pudru
  • łyżka sody
  • jajko
  • żółtko
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 4 łyżki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej

Margarynę siekamy dodajemy mąkę jajka, sodę miód, mleko i przyprawy korzenne. Całość zagniatamy i dzielimy na 2 połowy. Blaszkę 24x24 wykładamy papierem do pieczenia. Wyklejamy połowa ciasta. Pieczemy do złotego koloru w nagrzanym piekarniku ok 15 min w temp 170stoni. Później z drugą połową tak samy. Studzimy.

Masa z jadalnych kasztanów

  • 150 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 100ml śmietany 36%
  • 250g pulpy kasztanowej lub 300g świeżych kasztanów jadalnych
  • łyżka likieru czekoladowego lub pistacjowego
  • opcjonalnie łyżka pasty pistacjowej

Polewa kakaowa

  • 80 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 4-5 łyżek kakao

Do masy wykorzystujemy gotową pulpę z kasztanów lub kasztany gotowanych.

Kasztany nacinamy na wierzchołku i kotujemy ok 15 min. Odcedzamy wodę, dolewamy 50 ml mleka i wsypujemy 2 łyżeczki cukru. Gotujemy razem 15 min. Odcedzamy mleko i obieramy kasztany dobrze wydłubujemy miąższ. Resztę mleka zagotowujemy, a żółtko łączymy z mąką i powoli hartujemy gorącym mlekiem. Czekoladę łamiemy na kostki i zalewamy gorącą masą mleczno-jajeczną. Rozpuszczamy czekoladę i mieszamy by nie było grudek. Pulpę kasztanową blendujemy na gładko, dodajemy czekoladę rozpuszczoną i studzimy. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy na sztywno i łączymy z jeszcze ciepłą masą czekoladową, dodajemy też likier. Na tym etapie można dodać również pasty pistacjowej, by wzmocnić smak orzechowy- nie jest to jednak konieczne. Studzimy w lodówce do zgęstnienia. Pierwszy blat piernika pokrywamy konfiturą żurawinową ( można też inną kwaskową), wykładamy cały krem i przykrywamy drugim blatem. W garnuszku rozpuszczamy składniki na polewę i wylewamy na wierzch ciasta. Można też przyozdobić ubitą śmietaną.



 

Śledzie łososiowe, śledzie czerwone

Składniki:

  • ok 5 filetów matiasa w oleju
  • pół szklanki koncentratu barszczu
  • pół szklanki wody przegotowanej
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju +2 łyżki
  • pieprz czarny

Matiasy odcedzamy z oleju, kroimy na kawałki ( 1 na 3), zalewamy koncentratem i wodą i zostawiamy na noc by się moczyły. Na drugi dzień wyjmujemy z barszczu śledzie. Cebule i czosnek drobno kroimy o obsmażamy na 1 łyżce oleju do miękkości. Śledzie mieszamy z ostudzoną cebulką i czosnkiem, 2 łyżkami oleju oraz pokrojonymi w kostkę ogórkami. Śledzie są słone, więc nie trzeba już solić. Zamiast koncentratu można użyć barszczu świeżego- koncentrat jednak nadaje fajnej kwasowości.



 

Sałatka pieczarkowa bezmięsna


Sałatka pieczarkowa

Składniki:

  • 250g pieczarek świeżych
  • 3 jajka na twardo
  • 2 średnie cebule czerwone
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki majonezu
  • pól cytryny
  • sól, pieprz
  • suszona nać pietruszki
  • opcjonalnie: łyżka kaparów, szczypiorek drobno pokrojony

Pieczarki świeże i białe opłukujemy pod wodą. Kroimy każdą na 4, wrzucamy do wody i zagotujemy ciągle mieszając. Powinny delikatnie zmienić kolor na różowy – wtedy już wiemy, że są dobre. Wyjmujemy z wody, dobrze odsączamy, skrapiamy dokładnie sokiem z połowy cytryny, studzimy i kroimy w drobną kostkę. Drobno kroimy też ugotowane jajka na twardo, cebulę czerwoną, ogórki. Wszystko mieszamy z majonezem i doprawiamy. Ja dodaje jeszcze kapary.




Choinki świąteczne

 

Składniki
  • 2 ciasta francuskie
  • pasta pistacjowa lub nuttela
  • czekolada gorzka w folii
Jeden płat ciasta pokrywamy kremem w zależności jaki mamy. Przykrywamy drugim i wycinamy paski od dłuższego boku, zwijamy w harmonijkę, na czubek choinki pasek tniemy na pół i zwijamy, nabijamy paski na patyczki szaszłykowe. Pieczemy w piecu ok 20-25 min do zarumnienienia. Czekoladę wkłądamy na kilka secund do mikrofali, ma byc płynna. Odcinamy róg opakowania czekolady i polewamy nasze choinki. ozdabiamy czekoladowymi pastylkami. 



 



Wellington z łososia ze szpinakiem i pieczarkami

 

Wellington z łososia ze szpinakiem i pieczarkami

Doskonałe danie na wytworny obiad lub uroczystą kolacje. Można wykonać je jak klasycznego welingtona w postaci dużej rolady. Jednak w formie porcjowanej jet wygodniejsze i łosoś otulony jest ciastem z każdej strony. Łosoś wychodzi soczysty, a dodatki dopełniają delikatny smak ryby.

Składniki

  • płat surowego łososia ( duży)
  • 250g szpinaku baby
  • 250g jędrnych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • szczypta tymianku

Pieczarki kroimy cienko w plasterki, cebulę drobno w kosteczkę, całość podsmażamy na łyżce masła do miękkości. Odcedzamy porządnie nadmiar wody, doprawiamy solą , pieprzem oraz tymiankiem. Odstawiamy do wystudzenia. Szpinak blanszujemy z łyżka masła ok 5 min. Dodajemy ząbek czosnku i przyprawy. Odcedzamy i studzimy. Ciasto francuskie dzielimy na 4 prostokąty, łososia dzielimy na 8 kawałków. Na prostokąt ciasta nakłada porcje pieczarek, na to kawałek surowego łososia- solimy i pieprzymy rybę. Na rybę nakładamy szpinak zawijamy  w kulkę i zawinięciem kładziemy na blaszkę do pieczenia. Każdą kulkę smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy ok 20-25 min w temp 200 stopni C. Można podawać samodzielnie lub z gładkim puree.