Kokilki to małe naczynka do zapiekania, doskonale sprawdzają się do przygotowania malutkich zapiekanek z chleba tostowego i jajka, ale również do stworzenia wulkanu czekoladowego ( ale o tym innym razem).
Kombinacje smakowe mogą być naprawdę różne, wszystko zależny co mamy w lodówce.Po niżej kilka propozycji na podanie szybkiej zapiekanki śniadaniowej.
I Zapiekane jajka z chlebem tostowym
2 jajka
4 kromki chleba tostowego
2 parówki
duża różyczka brokuła
szczypiorek
kulka mozzarelli
sól, pieprz kolorowy, słodka papryka
Do dwóch kokilek włożyć po dwie kromki chleba tak, żeby trochę wystawały ,a
jednocześnie stanowiły dno. Mona wcześniej dno kokilki posmarować oliwą by bardzo nie przywarło.W dwóch miseczkach rozmieszać zestaw: 2
jajka, jedna pokrojona parówka, trochę brokuła, pół pokrojonej
mozzarelli, przyprawy i szczypiorek. Kiedy wymieszamy masę, każdą porcję
wlewamy do kokilki na chlebek. Zapiekałam 35 minut w 200 stopniach.
II Zapiekane jajka z chlebem tostowym
2 jajka
4 kromki chleba tostowego
pokrojona w kostkę wędlina drobiowa
szczypta suszonych pomidorów'
na wierzch starty żółty ser
sól pieprz
Postępujemy podobnie jak przy I wersji
III wersja
2 jajka
1 duży pomidor
4 kromki chleba tostowego 3 ziarna
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka śmietany 18% (opcjonalnie)
Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kosteczkę.
Pokrojonego pomidora wymieszać w misce z posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
Na dnie kokilek ułożyć warstwę z pomidorów, oczywiście wcześniej wysmarować olejem.
Do każdej kokilki wbić jedno jajko.
Na jajku zrobić kleksa ze śmietany. Posolić, popieprzyć
4 marca 2013
Skrzydałka KFC
Oczywiście nie ma takiej możliwości by w 100% oddać smak skrzydełek z KFC, ale ten przepis poniżej jest bardzo podobny.Skrzydełka są chrypiące i soczyste.
Składniki na ok 9-10 skrzydełek:
skrzydełka z kurczaka
przyprawy ( chili w płatkach lub w proszku, granulowany czosnek, sól, pieprz, vegeta, ) po 1 łyżeczce każdej
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok 3 łyżki oleju
ok. 3-4 łyżki mleka
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
mąka pszenna do obtaczania
Wykonanie:
Skrzydełka płuczemy, odcinamy lotki na kości, następnie skrzydło dzielimy na pół na kości.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki ( przyprawy, soda, mleko , olej, mąka ziemniaczana), do powstałej mazi wkładamy skrzydełka, dobrze obtaczamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 h. Do wyjęciu z lodówki każdą część skrzydełek porządnie obtaczamy w mące pszennej, wrzucamy na głęboki ,gorący tłuszcz.Smażymy do koloru czekolady mlecznej. Jemy :)
By skrzydełka były pikantniejsze można dodać więcej chili, ale trzeba uważać by nie przedobrzyć.
Składniki na ok 9-10 skrzydełek:
skrzydełka z kurczaka
przyprawy ( chili w płatkach lub w proszku, granulowany czosnek, sól, pieprz, vegeta, ) po 1 łyżeczce każdej
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok 3 łyżki oleju
ok. 3-4 łyżki mleka
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
mąka pszenna do obtaczania
Wykonanie:
Skrzydełka płuczemy, odcinamy lotki na kości, następnie skrzydło dzielimy na pół na kości.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki ( przyprawy, soda, mleko , olej, mąka ziemniaczana), do powstałej mazi wkładamy skrzydełka, dobrze obtaczamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 h. Do wyjęciu z lodówki każdą część skrzydełek porządnie obtaczamy w mące pszennej, wrzucamy na głęboki ,gorący tłuszcz.Smażymy do koloru czekolady mlecznej. Jemy :)
By skrzydełka były pikantniejsze można dodać więcej chili, ale trzeba uważać by nie przedobrzyć.
Sałatka z pieczarkami
Składniki:
500 g pieczarek
3 cebule ( ok. 200 g )
3 ugotowane na twardo jajka
4 ogórki konserwowe ( ok. 200g) lub zamiennie papryka konserwowa
natka pietruszki
3 - 4 łyżki majonezu
2 - 3 łyżeczki musztardy
sól, cukier do smaku
Wykonanie:
Pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki
gotujemy ok. 5 minut( najlepsze są świeże czyli takie które nie są jeszcze otwarte), odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
Cebule kroimy w półtalarki, sparzamy gorącą wodą, odcedzamy i również studzimy. Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki
kroimy w drobną kosteczkę( lub paprykę). Tak przygotowane składniki mieszamy, dodajemy drobno
posiekaną natkę pietruszki, majonez, musztardę, sól i cukier do smaku. Przygotowujemy
ją na kilka godzin przed podaniem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)