4 marca 2013

kokilki z chlebem tostowym

 Kokilki  to małe naczynka do zapiekania, doskonale sprawdzają się do przygotowania malutkich zapiekanek z chleba tostowego i jajka, ale również do stworzenia wulkanu czekoladowego ( ale o tym innym razem).
Kombinacje smakowe mogą być naprawdę różne, wszystko zależny co mamy w lodówce.Po niżej kilka propozycji na podanie szybkiej zapiekanki śniadaniowej.


I Zapiekane jajka z chlebem tostowym

2 jajka
4 kromki chleba tostowego
2 parówki
duża różyczka brokuła
szczypiorek
kulka mozzarelli
sól, pieprz kolorowy, słodka papryka

Do dwóch kokilek włożyć po dwie kromki chleba tak, żeby trochę wystawały ,a jednocześnie stanowiły dno. Mona wcześniej dno kokilki posmarować oliwą by bardzo nie przywarło.W dwóch miseczkach rozmieszać zestaw: 2 jajka, jedna pokrojona parówka, trochę brokuła, pół pokrojonej mozzarelli, przyprawy i szczypiorek. Kiedy wymieszamy masę, każdą porcję wlewamy do kokilki na chlebek. Zapiekałam 35 minut w 200 stopniach.

II Zapiekane jajka z chlebem tostowym
2 jajka
4 kromki chleba tostowego
pokrojona w kostkę wędlina drobiowa
szczypta suszonych pomidorów'
na wierzch starty żółty ser
sól pieprz

Postępujemy podobnie jak przy I wersji

III wersja

2 jajka
1 duży pomidor
4 kromki chleba tostowego 3 ziarna
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka śmietany 18% (opcjonalnie)

Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w kosteczkę.
Pokrojonego pomidora wymieszać w misce z posiekaną natką pietruszki, solą i pieprzem.
Na dnie kokilek ułożyć warstwę z pomidorów, oczywiście wcześniej wysmarować olejem.
 Do każdej kokilki wbić jedno jajko.
Na jajku zrobić kleksa ze śmietany. Posolić, popieprzyć 

Skrzydałka KFC

Oczywiście nie ma takiej możliwości by w 100% oddać smak skrzydełek z KFC, ale ten przepis poniżej jest bardzo podobny.Skrzydełka są chrypiące i soczyste.

Składniki na ok 9-10 skrzydełek:

skrzydełka z kurczaka
przyprawy ( chili w płatkach lub w proszku, granulowany czosnek, sól, pieprz, vegeta, ) po 1 łyżeczce każdej
2 łyżeczki słodkiej papryki
 2 łyżeczki sody oczyszczonej
ok 3 łyżki oleju
ok. 3-4 łyżki mleka
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
 mąka pszenna do obtaczania

Wykonanie:

Skrzydełka  płuczemy, odcinamy lotki na kości, następnie skrzydło dzielimy na pół na kości.
Do miski wsypujemy wszystkie składniki ( przyprawy, soda, mleko , olej, mąka ziemniaczana), do powstałej mazi wkładamy skrzydełka, dobrze obtaczamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 1 h. Do wyjęciu z lodówki każdą część skrzydełek porządnie obtaczamy w mące pszennej, wrzucamy na głęboki ,gorący tłuszcz.Smażymy do koloru czekolady mlecznej. Jemy :)
 By skrzydełka były pikantniejsze można dodać więcej chili, ale trzeba uważać by nie przedobrzyć.



Sałatka z pieczarkami




Składniki:
500 g pieczarek
3 cebule ( ok. 200 g )
3 ugotowane na twardo jajka
4 ogórki konserwowe ( ok. 200g) lub zamiennie papryka konserwowa
natka pietruszki
3 - 4 łyżki majonezu
2 - 3 łyżeczki musztardy
sól, cukier do smaku



Wykonanie:

Pokrojone w cieniutkie plasterki pieczarki gotujemy ok. 5 minut( najlepsze są świeże czyli takie które nie są jeszcze otwarte), odcedzamy i odstawiamy do całkowitego  ostudzenia. Cebule kroimy w półtalarki, sparzamy gorącą wodą, odcedzamy i również studzimy. Jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ogórki kroimy w drobną kosteczkę( lub paprykę). Tak przygotowane składniki mieszamy, dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, majonez, musztardę, sól i cukier do smaku. Przygotowujemy ją na kilka godzin przed podaniem.