8 listopada 2012

Gofry



Przepis na gofry pochodzi z książeczki dołączonej do gofrownicy, która ma już ponad 30 lat i jest w doskonałym stanie. Próbowałam wiele przepisów na gofry znalezionych w sieci ale nie ma takiego który dorówna temu "staremu"

Składniki:

mąka 2,5 szklanki
cukier 0,5 szklanki
1 op cukru waniliowego
mleko 3/4 szklanki
1 szklanka wody
olej 0,5 szklanki
4 jaja
czubata łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli

Mieszamy ze sobą wszystkie składniki oprócz białek, które miksujemy osobno i na końcu dolewamy do już powstałego ciasta.
Z tego przepisu wychodzi ok 12 gofrów ( wszystko zależy od rozmiaru gofrownicy)

Gofry wychodzą puszyste i pyszne, nawet jeśli nie jemy ich z dodatkami:)
Na zdjęciach są dość ciemne ponieważ ja lubię takie bardziej spieczone:)

Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym

Szpinak-z-dodatkiem-świeżej-śmietany-Green-Grocer-s.jpgDokładnie skąd pochodzi ten przepis to nie wiem, ale czy to ważne...

Składniki:

opakowanie szpinaku mrożonego( ja kupuje szpinak w LIDLU nie jest on taki miałki i jest z dodatkiem śmietany)

makaron ( spirale, kolanka, kokardki co kto lubi) z mąki durum jest najlepszy :)

ser pleśniowy bez dodatków
4 ząbki czosnku
sól pieprz
ok 3 łyżek śmietany 30% jeśli nie mamy szpinaku już ze śmietaną

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szpinak rozmrożony podgrzewamy w rondlu lub wysokiej patelni, dodajemy czosnek( ugnieciony przez praskę), pokrojony ser pleśniowy, śmietanę( jeśli szpinak jest bez niej) sól i pieprz do smaku, gotujemy do rozpuszczenia całkowitego sera. Makaron mieszamy z powstałą papką i się zajadamy:) to ten szpinak, który kupuje w LIDLU

Nadziewane pieczarki

 Składniki:

ok 8 średniej wielkości pieczarek
3 jaja na twardo
1 jajo
1 cebula
trochę świeżej pietruszki
sera żółtego startego ( nie dużo)
sól
pieprz

Pieczarki jak świeże wystarczy umyć, pozbawić je sadystycznie nogi ;) w ten sposób powstanie naczynie do zapiekania, nóżki kroimy razem z cebulką i przesmażamy na oliwie doprawiamy solą i pierzem, ugotowane jaja kroimy i mieszamy z tym co na patelni, wbijamy całe jajo i posypujemy natką, powstałą maź wkładamy do każdej pieczarki posypujemy serem.
Zapiekamy ok 20-30 min w temp 180 stopni

Karkówka słodko-kwaśna










Karkówka pieczona w sosie słodko-kwaśnym






6-8 kawałków karkówki
szklanka pikantnego ketchupu
3 łyżeczki miodu
2 łyżki musztardy
szklanka coca coli
cebula 2 szt

Karkówkę opiekamy i układamy w naczyniu do zapiekania, osobno przesmażamy na oleju cebule do zarumienienia.Pozostałe składniki mieszamy.Cebule układamy na plastrach karczku i zalewamy naszym słodko-kwaśnym sosem.Zapiekamy ok 1h w temp 180 stopni C

pycha

Hot dogi francuskie



Proste szybkie i najważniejsze smakuje mojemu synowi ( a z natury jest niejadek i bardzo wybredny)

1 op ciasta francuskiego( z chłodni)
ketchup
kilka plasterków sera
parówki

Rozwijamy ciasto francuskie i tniemy wzdłuż na ok 2 cm pasy, każdy smarujemy ketchupem, kładziemy pocięty ser i zawijamy ciasto wkoło parówki.Pieczemy w temp 190 stopni przez ok 15-20 min w zależności od pieca
Szybko się robi znika jeszcze szybciej :)

MURZYNEK PIERNIKOWY


Ostatnio piekę jak szalona i jest kilka perełek, którymi warto się podzielić.


P1150484.JPG

To ciasto jest szybkie nie drogie, mokre, mocno czekoladowe:)

składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
1 szklanka oleju
1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia
1 łyżeczka czubata sody oczyszczonej
3 łyżki kakao( gorzkie)
3 łyżki powideł lub dżemu
1 duże jajo
cukier waniliowy 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Jajo ubijamy z cukrem i cukrem waniliowy. Na przemian dosypujemy mąkę, olej, mleko.I tak do wyczerpania składników i dodajemy całą reszte:).Piec na pergaminie 150 -160 stopni C 50 min (blacha 30X20).
Ciasto po upieczeniu z wierzchu wysmarować powidłami lub dżemem

polewa!!
Składniki
- 1/3 kostki margaryny
- 1 łyżka wody
- 1 czubata łyżka kakao
- 4 łyżki cukru
Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.

przepis na polewę pochodzi stąd:
www.wielkiezarcie.com/recipe6593.html

Polewę wylewamy na ciasto:)

7 listopada 2012

Styropian

Udawany sernik

To ciasto zna pewnie już każdy,zdecydowanie można się nabrać ,że jest to sernik,choć sera w nim nie ma w ogóle.

Przepis dostałam od cioci ,a ciocia jeszcze od kogoś...

blacha 20x30

P1170039.JPGciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
margaryna kostka

Składniki wsypujemy do miski i własnymi rękami ;) formujemy kruszonkę, większe grudy rozbijamy, na wyłożoną blachę papierem do pieczenia wysypujemy połowę kruszonki

masa:
3 śmietany 18% ( 1200 ml)-ja kupuje w Biedronce tą po 330 ml( wychodzi ok.3 i pół śmietany)
1 szklanka cukru
1 budyń śmietankowy
20 dag wiórek kokosowych
5 białek
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wszystko ze sobą mieszamy z wyjątkiem białek które należny ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli, łączymy wszystko delikatnie i wylewamy na kruszonkę do formy, ja na wierzch mas układam brzoskwinie w puszcze( ciasto nie jest wtedy takie mdłe) i posypujemy resztą kruszonki.
Pieczemy 50 min na złoto w temp 160 stopni C.
P1170038.JPG

Ciasto wychodzi bardzo wysokie i robi wrażenie:)

Beszamel

Beszamel podstawowy

Składniki:

1 łyżka masła , 2 łyżki mąki, 2 szklanki mleka(lub 1 szklanka mleka,
1 szklanka śmietanki), sól, szczypta gałki muszkatołowej, pieprz
Przygotowanie:

Rozgrzać masło w garnuszku, dodać mąkę. Kiedy się spieni wlewać mleko i mieszać energicznie, aby nie powstały grudki. Gotować, aż beszamel zgęstnieje, około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Sos stosować do gotowanych jarzyn, zapiekanek, ryb, mięs.

przepis pochodzi ze starej kuchni polskiej

Polędwiczki w sosie musztardowo miodowym

Mięcho

Mięsa może być 0,5kg wraz z większa ilością mięsa zwiększamy składniki sosu.

Mięso  dusimy w niewielkiej ilości wody( pokrywka obowiązkowa), oleju i pieprzu, po ok 10 minutach dodajemy 2-3 łyżki musztardy, 2 łyżki miodu, przyprawy: cząber, tymianek, koperek suszony, jak polędwiczka zmięknie dodajemy pół kostki rosołowej lub vegety można jeszcze doprawić solą.


Zupa krem z brokuła

 Zupa krem z brokuła

Składniki

1 duży brokuł
śmietana 18 %
kostka rosołowa lub 2 skrzydełka
grzanki
4 ząbki czosnku
jedna marchewka

Brokuła z marchewka gotujemy do miękkości, odlewamy wodę i całość miażdżymy blenderem w między czasie w niewielkiej ilości wody gotujemy kostkę rosołowa lub skrzydełka. Dodajemy nasza papkę brokułową, wciskamy czosnek, doprawiamy pieprzem i solą i tu wyjątek... przeważnie do zup dodaje śmietanę 30%,ale ta zupa zdecydowanie lepiej smakuje z 18% śmietaną, którą dodajemy po wystygnięciu zupy.
Podawać można ten krem z grzankami,  utartym żółtym serem oraz z groszkiem ptysiowym.


6 listopada 2012

Buchty drożdżowe













Poniższy przepis pochodzi z książki "Domowe ciasta i ciasteczka" Ilony Dąbrowej i Kingi Osmyckiej.Ja mam wydanie z 1986 więc już swoje przeszła. To pozycja ,którą każda gotująca Pani powinna mieć w swojej kuchnioteczce ( takie mi dziwne  połączenie z biblioteczką wyszło). Każdy przepis wychodzi...jak widac na załączobych obrazkach:)

Buchty drożdżowe

50 dag (21/2 szklanki) mąki,
3 żółtka,
1 jajo,
15 dag
(8 łyżek) cukru,
5 dag drożdży,
1 szklanka mleka,
10 dag margaryny,
3 łyżki oliwy,
szczypta soli,
20-30 dag
powideł, marmolady, konfitur lub dżemu,
cukier puder i cukier wanilinowy do posypania, tłuszcz do formy


Przygotować rozczyn z drożdży, części letniego mleka,
odrobiny cukru i mąki. Pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka
i jajo utrzeć z cukrem. Tłuszcz roztopić. Do mąki dodać
utarte jaja, wyrośnięty rozczyn, resztę mleka i szczyptę
soli. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką. Gdy wszystkie składniki
dokładnie się połączą, dodać roztopiony tłuszcz i wyrabiać
do czasu, aż ciasto zacznie odstawać od łyżki
i od brzegów naczynia. Ciasto przykryć i pozostawić
w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Gdy wyrośnie, nabierać
dużą łyżką i kłaść na dłoni natłuszczonej oliwą. Formować
krążki. W każdym krążku zrobić palcem wgłębienie, wypełnić
je łyżeczką powideł lub dżemu, zalepić i uformować
kulę. Kule układać jedną obok drugiej (tak, aby przylegały
do siebie) w natłuszczonej tortownicy lub rondlu.
Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Piec
w średnio gorącym piekarniku 40-50 min. Ciasto ostudzić,
wyjąć z formy, podzielić na części i posypać cukrem
pudrem wymieszanym z cukrem wanilinowym. Buchty
można spożywać na gorąco polane sokiem lub sosem
waniliowym.

Jakoś trzeba zacząć

"Małżeństwo to bardzo sprawiedliwe urządzenie: żona musi codziennie gotować, mąż musi codziennie jeść"
.Autor: Alberto Sordi


Niniejszy blog  będzie dowodem moich potyczek kulinarnych, próbą forsowania nowości, zaspokajaniem potrzeb jedzeniowych oraz spełnianiem zachcianek męskiej części moje domowego przedsiębiorstwa.
Czytając mego bloga zapominajcie o dietach cud i kleikach.
Czasem będzie zdrowo, czasem kalorycznie, mięśnie ale nigdy jałowo.