20 lipca 2023

Burek z dalmacji

 

Składniki:

  • ciasto filo ok 15 płatów
  • 500g mięsa mielonego (wieprzowe)
  • 2 średnie cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół szklanki mleka
  • 3 łyżki oleju
  • pieprz sól
  • papryka słodka
  • pół szklanki wody

 Mięso podsmażamy z drobno posiekaną cebulą, na niewielkiej ilości oleju, dosłownie przez chwile ( tak by nie było widać surowego mięsa). Przyprawiamy solą i pieprzem, ugniecionym czosnkiem, szczyptą papryki czerwonej.

Na jeden rulon używamy ok 5 płatów. Mleko mieszamy z olejem i każdy płat smarujemy dokładnie tą mieszanką, układamy jeden na drugi, na ostatni płat układamy na brzegu mięso i zawijamy w długi rulon. Do naczynia żaroodpornego można ułożyć kilka takich rulonów można też zrobić  ślimaki. Z podanej ilości wyjdą 3 rulony.

Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopni C, w połowie pieczenia podlewamy pół szklanki wody. To spowoduje, iż filo w środku będzie miękkie,a z zewnątrz chrupiące.  



19 lipca 2023

Sernik na jogurcie greckim


Tortownica 19-20cm

Składniki

  • 800g jogurtu greckiego
  • 350 ml śmietany 36%
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • owoce sezonowe


Zimny jogurt grecki napowietrzamy mikserem, w osobnej misce ubijamy mocno schłodzona śmietanę z cukrem na sztywno. Dodajemy Smetanę do jogurtu- jeśli po spróbowaniu masa jest za mało słodka można jeszcze troszkę cukru dołożyć. Żelatynę rozpuszczamy w lodowatej wodzie, czekamy aż zgęstniej, następnie wkładamy do mikrofali na jakieś 20s. Ma być wodnista, ale nie przegrzana. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki masy jogurtowej, by ją zahartować. I tak wymieszaną żelatynę dolewamy do masy. Do środka można wrzucić borówki, porzeczki, maliny. Całość schładzamy w lodówce. Jeśli chcemy przygotować jogurt mrożony, to w ten sam sposób tylko pomijamy żelatynę i wkładamy do zamrażalki.



 

18 lipca 2023

Jagodzianki z kruszonką





Składniki:

  • ok 500 g mąki typ 550
  • 100g rozpuszczonego masła
  • 3 duże żółtka
  • 1 szklanka mleka
  • 100g cukru
  • 9g drożdży suchych piekarskich lub 30g świeżych
  • esencja waniliowa
  • szczypta soli

Z ciepłego mleka ( ok 37 stopni), cukru i 2-3 łyżek mąki przyrządzamy zaczyn. Odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie dolewamy rozpuszczone chłodne masło, sól, resztę mąki, esencje waniliowa i dorzucamy 3 żółtka.Ugniatamy ok 5 min, miskę smarujemy oliwą i układamy w niej ciasto do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką, ustawiamy w ciepłe miejsce, bez przeciągów na ok 1,5 h. Następnie ciasto dzielimy na 8 równych części. Każdą kulkę spłaszczamy i zostawiamy pod ścierką na pół godziny.

Nadzienie:

  • 40o g jagód
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Reszta składników:

  • Białka z 3 jaj
  • cukier puder do posypania

  • 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 60g masła zimnego

Z mąki, cukru i masła zagniatamy kruszonkę.

Jagody myjemy i dokładnie osuszamy, dodajemy do nich cukier puder i mąkę ziemniaczaną.

Bierzemy miseczkę jak na zupę, oprószamy mąką i wkładamy pojedynczo krążek ciasta, wypełniamy 2 łyżkami jagód i zawijamy brzegi do środka i na koniec dzióbek skręcamy- to spowoduje, że farsz nie wycieknie i wejdzie go dużo. Kładziemy łączeniem do dołu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Robimy odstępy, bo jagodzianki podwajają wielkość ( ja piekę na dwa razy po 4).Wierzch bułek smarujemy białkiem i wysypujemy kruszonką.

Pieczemy góra-dół w temp 190 stopni c ok 17 min.

Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.