Składniki:
- ciasto filo ok 15 płatów
- 500g mięsa mielonego (wieprzowe)
- 2 średnie cebule
- 2-3 ząbki czosnku
- pół szklanki mleka
- 3 łyżki oleju
- pieprz sól
- papryka słodka
- pół szklanki wody
Mięso podsmażamy z drobno posiekaną cebulą, na niewielkiej ilości oleju, dosłownie przez chwile ( tak by nie było widać surowego mięsa). Przyprawiamy solą i pieprzem, ugniecionym czosnkiem, szczyptą papryki czerwonej.
Na jeden rulon używamy ok 5 płatów. Mleko mieszamy z olejem i każdy płat smarujemy dokładnie tą mieszanką, układamy jeden na drugi, na ostatni płat układamy na brzegu mięso i zawijamy w długi rulon. Do naczynia żaroodpornego można ułożyć kilka takich rulonów można też zrobić ślimaki. Z podanej ilości wyjdą 3 rulony.
Pieczemy ok 20 min w temp 180 stopni C, w połowie pieczenia podlewamy pół szklanki wody. To spowoduje, iż filo w środku będzie miękkie,a z zewnątrz chrupiące.