Rodzynkowiec
Biszkopt:
jasny: 4 jaja, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciemny: 4 jaja, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao
Białka ubić pod koniec dodać cukier, dodać żółtka i wszystkie przesiana sypkie produkty. Piec ok 20 min w 180 stopniach ( czas potrzebny na upieczenia w zależności od pieca
Upiec osobno biszkopty, wystudzić.
krem budyniowy:
1 l mleka
pół szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka łyżek cukru
cukier waniliowy
pół kostki margaryny
Ugotować budyń ( odlewamy do szklanki mleka mieszamy w nim mąki, a resztę mleka z cukrem zagotowujemy, łączymy produkty ciągle mieszając), gdy masa budyniowa wystygnie mieszamy ją z miękką margaryną
Masa rodzynkowa:
40-50 g rodzynek
alkohol( najlepiej wódka)
tabliczka czekolady mlecznej
tabliczka czekolady deserowej
Rodzynki należy dzień wcześniej zalać alkoholem( by nie wystawały), gdy już dobrze "popiją" odlewamy resztki alkoholu.Rozpuszczamy 2 czekolady w niewielkiej ilości mleka i łączymy z rodzynkami.
Ciasto układamy w następującej kolejności od dołu:
jasny biszkopt
3/4 kremu budyniowego
ciemny biszkopt
1/4 kremy budyniowego
masa rodzynkowa
Ciasto jest bardzo pijane ,a posmak alkoholu bardzo intensywny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz