19 grudnia 2012

Pijane rodzynki

Rodzynkowiec


Biszkopt:

jasny: 4 jaja, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciemny:  4 jaja, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao


Białka ubić pod koniec dodać cukier, dodać żółtka i wszystkie przesiana sypkie produkty. Piec ok 20 min w 180 stopniach ( czas potrzebny na upieczenia w zależności od pieca
Upiec osobno biszkopty, wystudzić.

krem budyniowy:
1 l mleka
pół szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kilka łyżek cukru
cukier waniliowy
pół kostki margaryny


Ugotować budyń ( odlewamy do szklanki mleka mieszamy w nim mąki, a resztę mleka  z cukrem zagotowujemy, łączymy produkty ciągle mieszając), gdy masa budyniowa wystygnie mieszamy ją z miękką margaryną


Masa rodzynkowa:
40-50 g rodzynek
alkohol( najlepiej wódka)
tabliczka czekolady mlecznej
tabliczka czekolady deserowej

Rodzynki należy dzień wcześniej zalać alkoholem( by nie wystawały), gdy już dobrze "popiją" odlewamy resztki alkoholu.Rozpuszczamy 2 czekolady w niewielkiej ilości mleka i łączymy z rodzynkami.

Ciasto układamy w następującej kolejności od dołu:
jasny biszkopt    
3/4 kremu budyniowego
ciemny biszkopt
1/4 kremy budyniowego
masa rodzynkowa

Ciasto jest bardzo pijane ,a posmak alkoholu bardzo intensywny.

    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz