Składniki:
Brownie:
- 250 g czekolady gorzkiej 75%
- 200g masła temp pokojowa
- 3/4 cukru białego lub brązowego
- 3 duże jajka ( lub 4 mniejsze) temp pokojowa
- 120g mąki pszennej
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- łyżeczka sody oczyszczonej
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C.
Formę wykładamy papierem do pieczenia (niskie brownie forma30x23, trochę wyższe 24x24)
Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, gdy się całość rozpuści dorzucamy cukier, odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie mieć temperaturę pokojowa dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy rózgą. Dodajemy tez sól, esencje waniliową, sodę i na koniec mąkę. Ciasto powinno mieć trochę lżejszą konsystencje niż śmietana 18%. Wylewamy do formy i pieczemy ok 35 min na środkowej pozycji w piecu bez termoobiegu. Na wierzchu powinna pojawić się skorupka, a środek powinien być wilgotny, ale dopieczony. Po upieczeniu wyciągamy od razu z formy i studzimy na kratce.
Masa z daktyli:
- 200g daktyli bez pestek
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 30 %
- 2 łyżki mleka
Daktyle suszone można wcześniej w mleku namoczyć, nie jest to jednak konieczne. Daktyle z mlekiem i śmietaną blendujemy na gładko, dodajemy cukru pudru ( można pominąć) i śmietanę. Masę wykładamy na brownie i gotowe do kosztowania. Najlepiej jednak smakuje na 2 dzień.
\\