13 stycznia 2023

Brownie z masą daktylową

 




Składniki:


Brownie:

  • 250 g czekolady gorzkiej 75%
  • 200g masła temp pokojowa
  • 3/4 cukru białego lub brązowego
  • 3 duże jajka ( lub 4 mniejsze) temp pokojowa
  • 120g mąki pszennej
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka sody oczyszczonej


Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C.

Formę wykładamy papierem do pieczenia (niskie brownie forma30x23, trochę wyższe 24x24)

Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej, gdy się całość rozpuści dorzucamy cukier, odstawiamy do ostygnięcia. Gdy będzie mieć temperaturę pokojowa dodajemy pojedynczo jajka i mieszamy rózgą. Dodajemy tez sól, esencje waniliową, sodę i na koniec mąkę. Ciasto powinno mieć trochę lżejszą konsystencje niż śmietana 18%. Wylewamy do formy i pieczemy ok 35 min na środkowej pozycji w piecu bez termoobiegu. Na wierzchu powinna pojawić się skorupka, a środek powinien być wilgotny, ale dopieczony. Po upieczeniu wyciągamy od razu z formy i studzimy na kratce.

Masa z daktyli:

  • 200g daktyli bez pestek
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 2 łyżki śmietany 30 %
  • 2 łyżki mleka


Daktyle suszone można wcześniej w mleku namoczyć, nie jest to jednak konieczne. Daktyle z mlekiem i śmietaną blendujemy na gładko, dodajemy cukru pudru ( można pominąć) i śmietanę. Masę wykładamy na brownie i gotowe do kosztowania. Najlepiej jednak smakuje na 2 dzień.


\\





Zupa ziemniaczana na kościach wędzonych

Szybka i pożywna zupa na zimne dni.




Składniki:

  • kości wędzone mięsne lub żeberka wędzone
  • kawałek wędzonego boczku
  • 1 marchew większa
  • 1 pietruszka korzeń
  • 2 małe cebule
  • ok 7 średnich ziemniaków
  • 2 kiełbasy np. śląskie
  • 1 łyżka płaska majeranku
  • sól, pieprz
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • pół łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • pół łyżeczki roztartego kminku
  • ok 3-4 l wody

Wodę wlewamy do większego garnka, wkładamy wędzonkę i zaczynamy gotować na średnim ogniu. W międzyczasie, obieramy ziemniaki, marchew, pietruszkę, cebulę./kroimy w średnią kostkę wszystkie warzywa i dorzucamy do zupy. Boczek i kiełbasę również kroimy w kostkę i gotujemy dalej. Gdy mięso na kościach zmięknie, dorzucamy przyprawy ( trzeba pamiętać ze wędzonki są z natury słone- dlatego ostrożnie z solą, ). Ziemniaki w zupie mają zmięknąć i delikatnie się rozpaść, dalej mają być wyczuwalne. Jeśli zupa sie za bardzo wygotowała, dolewamy wody.



11 stycznia 2023

Kładzione kluski z parmezanem

 Doskonałe jako samodzielne danie, ale również jako dodatek do rosołu. 



Składniki:

  • 8 łyżek tartego parmezanu
  • 2 żółtka 
  • 3-4 łyżki mąki
  • szczypta soli
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • 1 łyżka oleju do gotującej sie wody
Składniki łączymy ze soba. W garnku zagotowujemy wodę  z łyżka oleju.  Wrzucamy na wrzątek kluski wylewane z łyżeczki. Gotujemy jeszcze 2 min po wypłynięciu. Odcedzamy i jeśli idą do rosołu przelewamy zimną wodą. W moim wypadku podane z pokrojonym wędzonym boczkiem i pomidorami suszonymi. 

Szyszki karnawałowe



Składniki:

  • 1 1/2 szklanki mąki krupczatki lub 2 szklanki mąki pszennej 650
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 ciepłego mleka
  • 3 dag drożdży/ 6 dag suchych
  • 6 dag masła temp pokojowe
  • 2 jajka temp pokojowe
  • 2 żółtka temp pokojowe
  • 30 dag zmielonego twarogu
  • szczypta soli
  • skórka otarta z cytryny
  • esencja waniliowa
  • cukier puder

Drożdże mieszamy z 2 łyżeczkami cukru, 3 łyżkami mąki i mlekiem. Czekamy, aż rozczyn ruszy i podwoi swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, zaczynamy z innymi drożdżami. Masło ucieramy z resztą cukru, dodajemy po jednym jajku i żółtka, ubijamy dalej do białości masy, dorzucamy twaróg, dolewamy rozczyn, sól,otarta cytrynę, esencje waniliową oraz mąkę. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów. Z ciasta tworzymy kuleczki wielkości piłeczki golfowej, po czym formujemy podłużne szyszki (grubsze u góry, ostre na dole). Nożyczkami wycinamy trójkąty od szerszej strony do węższego dołu. Smażymy w głębokim oleju. Podobnie pieczemy jak pączki, po wypłynięciu jeszcze chwile podpiekamy, by nie były w środku surowe. Posypujemy cukrem pudrem.





10 stycznia 2023

Ciastka cornflake

 



Składniki:

  • 1 1/2 szklanki płatków kukurydzianych
  • 115g w temp pokojowej
  • 1/2 szkl cukru białego
  • 1/2 szkl cukru brązowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duże jajko w temp pokojowej
  • 1 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mini pianek
  • 79g gorzkich pastylek lub drobno posiekanej czekolady

Rozgrzewamy piec do 170 stopni C

Na blaszkę do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, wysypujemy płatki kukurydziane i równo rozkładamy po całości. Pieczemy ok 10 min. Jak się wystudzą rozdrabniamy w rękach.

W misce mieszamy jajko, ekstrakt, mąkę, sól, sodę i cynamon. Dokładamy płatki kukurydziane, dropsy czekoladowe i pianki - formujemy łyżeczką do kawy lub ręcznie, kulki wielkości orzecha włoskiego. Przykrywamy folia spożywcza i wkładamy do lodówki na przynajmniej 1h. Tego kroku pominąć nie wolna, w innym wypadku ciastka wyjdą twarde. Piec ponownie rozgrzewamy tym razem do 180 stopniach C, wykładamy kulki na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok10 min gdy ciastka osiągną złoty kolor na brzegach. Studzimy na kratce. Jeśli będziecie piec dłużej będą twarde, a tak mają wyjść lekko miękkie w środku, a pianki mają częściowo się roztopić.