- 4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki oleju lub masła
- 2 szklanki ciepłej wody
- słoik litrowy suszonych grzybów
- 1-2 cebule
- 1 płaska łyżka bułki tartej
- 1łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
Składniki:
Suche
drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru 50 ml mleka i 4-5 łyżkami
mąki. Tworzymy zaczyn. Zostawiamy na 20 min pod przykryciem, w
pomieszczeniu ciepłym bez przeciągów. Ma mocno się napowietrzyć.
Żółtka oddzielamy od białek. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do
drożdży dodajemy resztę mleka, cukru, żółtka, mąkę i na
koniec masło, zagniatamy. Rodzynki przelewamy wrzątkiem (można je
również dzień wcześniej zamoczyć w rumie), odcedzamy na sicie.
Gdy ciasto będzie miało jednolita strukturę dodajemy rodzynki, olejek rumowy, esencje, owoce kandyzowane. Zagniatamy ponownie. Tworzymy prostokąt z ciasta na środek układamy wałek marcepanu i zawijamy najpierw jednym brzegiem ciasto, potem drugim ( jak kołderką), zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min w ciepłym miejscu. Rozgrzewamy piec do 180 stopni góra dół i pieczemy ok 50-55 min. Po upieczeniu ma powstać charakterystyczny czubek od zawinięcia. Ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem.
Lody ze świątecznym vibem
Składniki:
Mak zalewamy wrzątkiem, tak samo postępujemy z rodzynkami. Gdy ostygną odcedzamy na sicie. Żółtka ubijamy z 1/3 cukru pudru (cukier puder ma być przesiany), białka ubijamy też z 1/3 cukru pudru i tak samo śmietanę ubijamy z 1/3 cukru. Mieszamy wszystko w jedną całość i dorzucamy mak i rodzynki, mieszamy składniki razem i wkładamy do zamrażalki na przynajmniej 3-4 h.
Składniki:
Mąki mieszamy z jajkami, dolewamy letni bulion. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do jajek. Omlet smażymy na oleju ok 10-12 min z jednej strony pod przykryciem i ok 5 min z drugiej strony. Omlet ozdabiamy majonezem i ketchupem, posypujemy szczypiorkiem lub cebulką dymką. Można z bekonu zrobić chipsy chrupiące i równiez ozdobic wierzch.
Ciasto cynamonowe. Blacha 24x24
Posypka:
Składniki:
Łączymy składniki ze sobą by powstała sypka cynamonowa kruszonka
Ciasto:
Ciepłe masło ucieramy z cukrem na niskich obrotach by nam się masło nie ścięło, jajka należy rozbełtać i wlewać po troszku do masła. Ciasto jest wrażliwe na temperaturę- wszystko musi być ciepłe, w innym wypadku się rozwarstwi. Przesiane mąki z proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy maślano -jajecznej i na koniec szczyptę soli. Masa ma być puszysta, gładka i o konsystencji śmietany 18%. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę masy, na to rzucamy połowę posypki, połowa masy i za samą górę resztę posypki. Pieczemy w temp 165-170 stopni C ok 45 min. Ciasto mocno nie wyrasta.