14 grudnia 2022

Uszka z grzybami

Składniki na ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki oleju lub masła
  • 2 szklanki ciepłej wody
Z podanych składników wyrabiamy ciasto do gładkości ok 10 min. Przykrywamy miską by odpoczęło.
Farsz;
  • słoik litrowy suszonych grzybów
  • 1-2  cebule
  • 1 płaska łyżka bułki tartej
  • 1łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
Grzyby moczymy najlepiej przez noc. Gotujemy z wodą z moczenia  do miękkości na niewielkim ogniu. Oscedzamy i  drobno siekamy. Cebule drobno posiekaną, pzresmażamy na maśle i oleju tak by ją tylko zeszklić, dorzucamy grzyby. Chwilę podsmażamy, studzimy i doprawiamy solą i pieprzem i dokładamy bułki tartej. Farsz warto dodatkowo zmielić by był jednolity i łatwiej nam się nakładał na małe krążki. Ciasto wałkujemy, ma być cienkie, ale nie pergaminowe. Wykrawamy krążki od kieliszka. Na każde kółeczko szprycą o okrągłej szerokiej końcówce wyciskamy odrobinę farszu ( małą łyżeczką też wyjdzie), zaklejamy kółko jak na pieroga i zlepiamy rogi  na palcu. Jeśli uszka chcemy zamrozić i wyciągnąć na wigilię, należy ugotować je w gorącej wodzie do wypłynięcia i od razu zarchatować w zimnej wodzie ( nawet lodowatej), odcedzić i przełożyć do pojemniczka. Po wyjęciu z zamrażalnika, wrzucamy do gorącej wody do wypłynięcia. 
Edit: Jeśli farsz jest za wodnisty dodajemy jeszcze wiecej bułki tartej.


 

Stollen- niemieckie ciasto świąteczne

Jak święta to i marcepan. Ciasto słodkie, mokre...pyszne.

Składniki:

  • 500gr mąki
  • 8g drożdży suchych piekarskich
  • 100ml mleka
  • 100g cukru
  • 3 jaja temp pokojowa
  • 1 łyżeczka soli
  • 350g masła
  • 150g rodzynek
  • esencja waniliowa lub olejek rumowy
  • łyżka skórki cytrynowej
  • kandyzowane owoce
  • 200g masy marcepanowej
  • cukier puder


Suche drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru 50 ml mleka i 4-5 łyżkami mąki. Tworzymy zaczyn. Zostawiamy na 20 min pod przykryciem, w pomieszczeniu ciepłym bez przeciągów. Ma mocno się napowietrzyć. Żółtka oddzielamy od białek. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do drożdży dodajemy resztę mleka, cukru, żółtka, mąkę i na koniec masło, zagniatamy. Rodzynki przelewamy wrzątkiem (można je również dzień wcześniej zamoczyć w rumie), odcedzamy na sicie. 

Gdy ciasto będzie miało jednolita strukturę dodajemy rodzynki, olejek rumowy, esencje, owoce kandyzowane. Zagniatamy ponownie. Tworzymy prostokąt z ciasta na środek układamy wałek marcepanu i zawijamy najpierw jednym brzegiem ciasto, potem drugim ( jak kołderką), zostawiamy do wyrośnięcia na ok 30 min w ciepłym miejscu. Rozgrzewamy piec do 180 stopni góra dół i pieczemy ok 50-55 min. Po upieczeniu ma powstać charakterystyczny czubek od zawinięcia. Ciasto obficie posypujemy cukrem pudrem.





 

13 grudnia 2022

Lody makowo- rodzynkowe

 




Lody ze świątecznym vibem

Składniki:

  • 5jajek
  • 50ml śmietany 30%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki maku suchego
  • garść rodzynek

Mak zalewamy wrzątkiem, tak samo postępujemy z rodzynkami. Gdy ostygną odcedzamy na sicie. Żółtka ubijamy z 1/3 cukru pudru (cukier puder ma być przesiany), białka ubijamy też z 1/3 cukru pudru i tak samo śmietanę ubijamy z 1/3 cukru. Mieszamy wszystko w jedną całość i dorzucamy mak i rodzynki, mieszamy składniki razem i wkładamy do zamrażalki na przynajmniej 3-4 h.



12 grudnia 2022

Omlet Okonomiyaki

Składniki:

  • 1 szklanka mąka
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • ćwiartka średniej białej kapusty
  • 3 jajka
  • 1 łyżka imbiru marynowanego( można pominąć)
  • 1 szklanka bulionu dashi (rybny)
  • majonez japoński lub zwykły
  • ketchup
  • chipsy z boczku

Mąki mieszamy z jajkami, dolewamy letni bulion. Kapustę drobno szatkujemy i dokładamy do jajek. Omlet smażymy na oleju ok 10-12 min z jednej strony pod przykryciem i  ok 5 min z drugiej strony. Omlet ozdabiamy majonezem i ketchupem, posypujemy szczypiorkiem lub cebulką dymką. Można z bekonu zrobić chipsy chrupiące i równiez ozdobic wierzch.




 

Ciasto ze Starbucks, Ciasto cynamonowe

Ciasto cynamonowe. Blacha 24x24

Posypka:

Składniki:

  • 1 1/2 szklanka mąki
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyki cynamonu

Łączymy składniki ze sobą by powstała sypka cynamonowa kruszonka

Ciasto:

  • 1 szklanka mleka
  • 125g masła temp pokojowa
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka temp pokojowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczka soli


Ciepłe masło ucieramy z cukrem na niskich obrotach by nam się masło nie ścięło, jajka należy rozbełtać i wlewać po troszku do masła. Ciasto jest wrażliwe na temperaturę- wszystko musi być ciepłe, w innym wypadku się rozwarstwi. Przesiane mąki z proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy maślano -jajecznej i na koniec szczyptę soli. Masa ma być puszysta, gładka i o konsystencji śmietany 18%. Dno blachy wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy połowę masy, na to rzucamy połowę posypki, połowa masy i za samą górę resztę posypki. Pieczemy w temp 165-170 stopni C ok 45 min. Ciasto mocno nie wyrasta.