21 września 2023

Batony nesquick

 




Składniki:

  • 2 szklanki śniadaniowych kulek typu Nesquik
  • 2 łyżki kakao
  • 1płaska łyżka cukru pudru
  • ciemna czekolada 100g
  • biała czekolada 100g
  • 2 łyżka masła
  • 4 łyżki śmietany 36%
  • 2 łyżki mleka


Czekoladę roztapiamy ze śmietaną i cukrem pod koniec dodajemy kakao, wszystko mieszamy by nie było grudek. Wrzucamy do masy kulki i obtaczamy dokładnie, jeśli masa jest za luźna dorzucamy jeszcze płatków. Formy silikonowe do ciastek lub większą do keksu smarujemy oliwą. Wykładamy do foremek masę i wyrównujemy, wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 h. Po tym czasie rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej z 2 łyżkami mleka. Z foremek wyciągamy bloki płatkowe i na dno wylewamy czekoladę białą, jak ostudzi się i lekko zgęstnieje wkładamy na nią z powrotem kostki kulkowe i do lodówki. Domowe batoniki powinny być gotowe po 2 h.



20 września 2023

Torcik ze słonecznikiem i kajmakiem

 

Tortownica 22cm  ciasto jest słodkie, ale 

Składniki na biszkopt:

  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • ok 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenie
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka wody zimnej

Żółtka łączymy z cukrem i ubijamy do momentu, aż cukier zniknie, a masa będzie puszysta. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, olej i wodę. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli. Delikatnie łączymy białka z masa jajeczną. Powstałą masę biszkoptową, wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia tortownicę ( tylko spód). Zrzucamy z 40 cm ( bąbelki pouciekają) i dajemy do rozgrzanego pieca w 170 stopniach C na 17-20 min. Biszkopt sprawdzamy patyczkiem. Po upieczeniu ponownie zrzucamy z 40 cm. I zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 

Masa:

  • 250g mascarpone
  • 100ml kremówki
  • 1 puszka kajmaku
  • 200g słonecznika łuskanego
  • ok 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżki żelatyną
  • 1/4 szklanki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mleka

W garnuszku rozpuszczamy masło z mlekiem i cukrem, gdy wszystko się roztopi wrzucamy słonecznik, mieszamy. Na blachę z pieca, wyłożoną papierem lub matą do pieczenia, wylewamy masę słonecznikową. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach ok 20 min. Wyciągamy z piekarnika i studzimy, gdy masa będzie twarda kruszymy ją całą. 

Mascarpone miksujemy ze śmietaną, gdy już ubijemy wrzucamy kajmak i połowę kruszonego słonecznika. Żelatynęmieszamy z zimną wodą czekamy ,aż napuchnie i podgrzewamy w mikrofali ok 30 s. Dodajemy do żelatyny łyżkę masy śmietanowej i łączymy, wlewamy do masy zahartowaną żelatynę.

Biszkopt kroimy na 2 części i przekładamy 3/4 masą, a reszta masy ląduje na górę drugiej połowy biszkoptu. Na wierzch kruszymy resztkę słonecznika.