20 listopada 2023

Pierożki drożdżowe z ajvarem, szynką, serem i pomidorami suszonymi

 

Składniki:
ciasto:
  • 7g drożdzy suchych piekarskich
  • ok 3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka ciepłej wody
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ajvaru
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
Wodę mieszamy z drożdżąmi, 3 łyżkami mąki i cukrem, czekamy aż drożdze będą pracować ( ok 15-30 min).  Do spęczniałych drożdży dorzucamy 1 i 3/4 szklanki mąki, sól, ajvar oraz olej. Całość zagniatamy, w miare potrzeby dokładamy mąki. Ciasto ma odchodzić od ręki, odstawiamy przykryte ścierką, w ciepłe miejsce na ok 40 min. Ponownie wyrabiamy, uderzamy ciastem o blat ( to spowoduje wytrącenie sie glutenu), dzięki temu ciasto wyjdzie bardziej puszyste. Dzielimy na ok 6-8 kulek. Każdą rozwałkowujemy do  kształtu owala. Na jedną połowę układamy troche ajvaru, sera, szynki i jeden pomidor suszony. Doprawiamy oregano. Przykrywamy drugą połową i zlepiamy brzegi. Pieczemy na papierze do pieczenia w temp 175 stopnii ok 25 min do zarumienienia. Najlepiej smakują z dipem z ketupchu i sosu tararskiego (1:1).


Nadzienie:
  • ok 3 łyżki ajvaru
  • kawałek sera żółtego
  • kilka pomidorków suszonych w zalewie
  • kawałek chudej szynki
  • szczypta oregano