10 lutego 2023

Fuczki bieszczadzkie czyli placki z kiszonej kapusty z sosem pieczarkowym

 


Składniki

  • 300g kapusty kiszonej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • szczypta roztartego kminku
  • szczypta majeranku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki wędzonej papryki
  • 1 cebula

Kapustę kiszoną dobrze odciskamy i drobno kroimy. Dorzucamy do niej jajko, mleko, drobno posiekany czosnek i cebulę, mąkę i przyprawy. Mieszamy całość, placki mają mieć konsystencje tych ziemniaczanych. Smażymy na oleju wylewając po 1 łyżce. Ciasto spłaszczamy i smażymy z każdej strony na złoto. Dobrze smakują podane z kwaśną śmietaną, w moim wypadku podane są z sosem pieczarkowym.

Sos pieczarkowy:

  • ok 300g jędrnych pieczarek
  • 1 cebula
  • pół szklanki bulionu
  • szczypta tymianku ( ja daje łyżeczkę bo lubię dużo)
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 90ml śmietany 30 lub 36 % ( 1/3 szklanki)

Cebulę i czosnek obsmażamy na patelni na łyżce oleju do miękkości. Na osobnej patelni, na maśle obsmażymy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, Gdy zmiękną i puszcza wodę (ale się nie zarumienią) dodajemy cebulę i czosnek. Chwile dusimy, dolewamy bulion i dusimy dalej, doprawiamy , dolewamy śmietany, redukujemy sos. Polewamy ciepłe placki sosem, można posypać natką pietruszki.




6 lutego 2023

OPONKI








Ze względu na to, że lubię życie sobie ułatwiać nie utrudniać, robię wersję w postaci kulek-jeśli jednak macie czas to polecam tradycyjny kształt, bo oponki są na pewno bardziej chrupiące.




Przepis pochodzi z bardzo starej książki kucharskiej. Z tej ilości składników wychodzi ok 20-22 sztuk w tradycyjnym kształcie.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 50 dag twarogu półtłustego (zmielonego)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2-3 jaja
  • 1-2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • olej do smażenia

Wszystko zagniatamy ze sobą- robimy kulki i rzucamy na głęboki olej. Jeśli chodzi o twaróg to najlepszy jest półtłusty w kostkach-najlepiej samemu przecisnąć przez praskę. Jeśli wybierzemy tradycyjny kształt, to szklanką wycinamy okręg, środek przy użyciu kieliszka. Można też sobie  kupić specjalny dinks do wycinania oponek.

Mus czekoladowy z galaretką kawową

Składniki:

  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej powyżej 50 %
  • 180 ml śmietany 36%
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 300ml śmietany 36%

Żelatynę łączymy z 5 łyżkami zimnej wody, czekamy aż napęcznieje.180ml śmietany podgrzewamy do pierwszego zabulgotania, w między czasie podgrzewamy w mikrofali na 20s żelatynę Ściągamy śmietanę z pieca dolewamy ciepłą żelatynę i wrzucamy 2 połamane czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. 300ml zimnej śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy do niej wystudzoną czekoladę i całość łączymy. Mus wykładamy do pucharków i wkładamy do lodówki by stężał.

Galaretka kawowa:

  • 6 łyżek kawy mielonej
  • 2 niepełne szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki żelatyny


Zaparzamy kawę w ekspresie na 2 szklanki. Można też zrobić z rozpuszczalnej kawy- ale smakuje gorzej. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Kawę umieszczamy w rondelku, dorzucamy cukier, przez chwile podgrzewamy do rozpuszczenia cukru. Żelatynę podgrzewamy w mikrofali i dolewamy do kawy. Zostawiamy do ostygnięcia. Gdy lekko zacznie tężeć wykładamy na mus. Ponownie lądują pucharki w lodówce. Na koniec przyozdabiamy bitą śmietaną.




 

Tarta czekoladowa z musem czekoladowym



Składniki na spód w moim przypadku serduszko ma wielkość ok 22 cm:

  • 100g masła (zimne)
  • 2 łyżki kakao
  • 180g mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Mąkę z kakao przesiewamy, drobno kroimy zimne masło, dosypujemy cukier puder, do tego żółtko i woda. Łączymy wszystko energicznie, by jak najmniej ogrzewać ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej pół godziny. Po tym czasie rozwałkowujemy do grubości ok 0,5 cm , wylepiamy formę na tartę. Nakłuwamy widelcem i wkładamy ponownie do lodówki na jakieś 15 min. Po wyjęciu z lodówki przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego fasolę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni C ok 15 min. Po tym czasie wysypujemy fasole i dalej pieczemy solo ok 7-10 min min.


Mus czekoladowy

  • 1 tabliczka czekolady mlecznej
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej powyżej 50 %
  • 180 ml śmietany 36%
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 300ml śmietany 36%

Żelatynę łączymy z 5 łyżkami zimnej wody, czekamy aż napęcznieje. 180ml śmietany podgrzewamy do pierwszego zabulgotania, w między czasie podgrzewamy w mikrofali na 20s żelatynę Ściągamy śmietanę z pieca, dolewamy ciepłą żelatynę i wrzucamy 2 połamane czekolady. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy. 300ml zimnej śmietany ubijamy na sztywno, dodajemy do niej wystudzoną czekoladę i całość łączymy. Mus czekoladowy wylewamy na wystudzoną tartę, zdobimy według uznania i wkładamy do stężenia do lodówki.




5 lutego 2023

Semifreddo, deser włoski

 



Składniki:

  • 3 jajka
  • 25 dag mascarpone
  • 150ml śmietany 36%
  • kilka małych bezików
  • 1/3 cukru
  • kilka malin mrożonych


Mascarpone utrzeć ze śmietaną. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną puszystą masę. Białka natomiast z odrobiną soli, ucieramy na sztywno. Do śmietany dodajemy żółtka delikatnie i na koniec białka. Ta ilość mieści się w pojemniku na 1l lody. Pojemnik warto wyłożyć folią spożywczą, by łatwiej było je wydobyć.  Masę nakładamy warstwami. Na spód kilka łyżek masy, na to kilka mrożonych malin i rozdrobnione beziki, znów kilka łyżek masy, kilka malin, beziki i przykrywamy resztką masy. Do lodówki wędruje na co najmniej 7h. Przed podaniem wyciągamy deser lodowy pół godziny wcześniej  by stały się kremowe.