Składniki
- 300g kapusty kiszonej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 1 duże jajko
- szczypta roztartego kminku
- szczypta majeranku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- 1 cebula
Kapustę kiszoną dobrze odciskamy i drobno kroimy. Dorzucamy do niej jajko, mleko, drobno posiekany czosnek i cebulę, mąkę i przyprawy. Mieszamy całość, placki mają mieć konsystencje tych ziemniaczanych. Smażymy na oleju wylewając po 1 łyżce. Ciasto spłaszczamy i smażymy z każdej strony na złoto. Dobrze smakują podane z kwaśną śmietaną, w moim wypadku podane są z sosem pieczarkowym.
Sos pieczarkowy:
- ok 300g jędrnych pieczarek
- 1 cebula
- pół szklanki bulionu
- szczypta tymianku ( ja daje łyżeczkę bo lubię dużo)
- pieprz i sól do smaku
- 1 łyżka masła
- 1 ząbek czosnku
- 90ml śmietany 30 lub 36 % ( 1/3 szklanki)
Cebulę i czosnek obsmażamy na patelni na łyżce oleju do miękkości. Na osobnej patelni, na maśle obsmażymy umyte i pokrojone w kostkę pieczarki, Gdy zmiękną i puszcza wodę (ale się nie zarumienią) dodajemy cebulę i czosnek. Chwile dusimy, dolewamy bulion i dusimy dalej, doprawiamy , dolewamy śmietany, redukujemy sos. Polewamy ciepłe placki sosem, można posypać natką pietruszki.