25 października 2023

Kulki mocy. Kulki z daktylami i morelami

 

Składniki:

  • 200g moreli suszonych
  • 200 g daktyli bez pestek
  • 3 /4 torebki preparowanej kaszy jaglanej
  • trochę kokosu do obtoczenia kulek

Morele i daktyle moczymy ok 30 min w gorącej wodzie. Po tym czasie blendujemy na gładką masę. Dorzucamy kasze jaglaną i tworzymy kuleczki, powinno ich wyjść ok 10-12 wielkości piłki golfowej. Wszystkie obtaczamy w kokosie i dajemy do lodówki, by masa stwardniała. Oczywiście można je modyfikować, dodając rozdrobnioną czekoladę lub orzechy.




Jesienna zupa z dynią i ciecierzycą

 


Jesienna zupa z dynia i ciecierzycą. Zupa dyniowa często kojarzy się z zupą-krem, nie każdy jednak taką zupę zmiksowaną lubi. Dla nich powstała zupa, w której dynia jest składnikiem, ale nie gra pierwszych skrzypiec. Zupa bardzo sycąca i rozgrzewająca.

składniki:

  • ok 450g ciecierzycy w zalewie
  • 300g dyni, najlepiej hokkaido
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • poszatkowana natka pietruszki
  • 1 obrany pomidor
  • 1 kartonik passaty (400g)
  • oliwa do smażenia+ 1 łyżka masła
  • 2 l bulionu
  • sól, pieprz do smaku

Dynie, ziemniaki,cebulę, marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy najpierw cebule na oliwie. Gdy zmięknie, dorzucamy resztę warzyw i dokładamy łyżkę masła. Podsmażamy do miękkości. Wrzucamy podsmażone warzywa do bulionu i razem gotujemy. Po ok 20 min dorzucamy odsączoną ciecierzycę, obrany i drobno pokrojony pomidor oraz wlewamy passatę. Gotujemy ok 15 min na wolnym ogniu, doprawiamy solą i pieprzem, na koniec wrzucamy świeżą natkę pietruszki. Można podawać z grillowanymi grzankami.




24 października 2023

Papryki nadziewane fetą, antipasti

Składniki:

  • ok 10 papryczek pomidorowych niedużych
  • 2 opakowania fety
  • olej rzepakowy do zalania
  • szczypta ziół prowansalskich
  • szczypta oregano
  • szczypta tymianku
  • trochę papryki wędzonej
  • 4 łyżki octu
  • trochę chilli w płatkach


Papryczki myjemy, wydrążamy. Wrzucamy je do gotującej się wody z octem ( mają całe być przykryte wodą) ok 10 min, gotujemy bez pokrywki, wyjmujemy i studzimy. Fetę mieszamy z przyprawami ( bez chilli) i napełniamy każdą ostudzoną paprykę. Olej podgrzewamy z chilli do pierwszego zabulgotania i zlewamy papryczki, tak by całe były przykryte ( najlepiej sprawdza się szersze naczynie). Papryczki ostudzone trzymamy w lodówce- nawet do tygodnia., jeść można już po 24h w lodówce.