17 sierpnia 2022

Ciasto owsiane FIT

 

Ciasto owsiane

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych

  • 1 banan średnio dojrzały (można również użyć dojrzałą gruszkę)

  • 1 jajko

  • 1/2 szklanka mleka

  • 1 łyżeczka sody

  • 1 łyżka masła orzechowego

  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu

  • 2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady lub dropsy czekoladowe

Keksówkę smarujemy olejem lub masłem (można też wyłożyć papierem do pieczenia). Wszystkie składniki razem blendujemy na gładką masę. Wylewamy ciasto do keksówki, na górę rzucamy kawałki czekolady i pieczemy w temp 180 stopniach C ok 20 min (góra-dół). Szybko, smacznie, zdrowo.





Drożdżowe pierożki z kurkami i boczkiem pieczone w piekarniku.

 


Drożdżowe pierożki z kurkami i boczkiem pieczone w piekarniku.


Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 7g suchych drożdży piekarskich
  • płaska łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanka ciepłej wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • szczypta soli.


Mąkę, cukier, sól i drożdże mieszamy ze sobą. Wlewamy do składników suchych ciepłą wódę i olej. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Wyrabiamy dokładnie, by stało się elastyczne. Wykrawamy kółka , nakładamy farsz i lepimy( muszą dobrze być zlepione, ponieważ w innym przypadku wszystko się rozklei w piecu). Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub na macie do pieczenia. 190 stopni góra -dół ok 25 min. blacha na środku.


Farsz:

  • 0,5kg świeżych kurek
  • 2 średnie cebule
  • olej do smażenia
  • ok 150g boczku
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka kropek sosu sojowego jasnego


Cebule pokrojoną w kostkę szklimy na oleju. Do cebuli dorzucamy pokrojony w kostkę boczek oraz kurki (dobrze płuczemy). Koperek siekamy i dorzucamy do farszu. Dusimy ok 15- 20 min pod przykryciem. Doprawiamy do smaku. Farsz przed nałożeniem na ciasto pierogowe musi ostygnąć.

Podajemy z dowolnym sosem.



Deser chia z mango

 
Deser chia z mango:

(na 2-3 osoby)

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki nasion chia
  • 2 łyżki kokosu
  • łyżka cukru pudru lub miodu
  • dojrzały owoc mango lub pulpa z mango


Do mleka dodajemy kokos, cukier puder i nasiona. Zostawiamy na ok 15 min, by zgęstniało. Układamy pudding na dnie naczynia. Mango blendujemy i wylewamy na górę deseru. Można przyozdobić bitą śmietaną z mleka kokosowego.


Bita śmietana z mleka kokosowego;

  • Schłodzoną puszkę mleka kokosowego otwieramy i oddzielamy twardy tłuszcz kokosowy (który się wytrąca u góry) od wody kokosowej. Tłustą warstwę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno.

Zupa serowa z brokułami

 


Zupa serowa z brokułami

Składniki:

  • 2 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki śmietanki 30 %
  • 1 litry bulionu z kurczaka
  • pół brokuła
  • 150g sera cheddar
  • mała marchewka starta na drobnych oczkach
  • sól
  • pieprz
  • wędzona papryka w proszku.


Cebule kroimy drobno i przesmażamy na maśle, gdy będzie złocista wrzucamy 2 łyżki mąki ( tak jak na beszamel) i gdy się połączy z masłem dolewamy mleko, mieszamy. Następnie dolewamy bulionu i wrzucamy malutkie różyczki brokułowe ( można dać pół brokuła lub cały) i startą marchewkę. Zagotowujemy- brokuł musi troszkę zmięknąć ( można go też zblanszować przed wrzuceniem) i dolewamy śmietanę. Cheddar trzemy na grubych oczkach i dokładamy do zupy, można zostawić garść do ozdoby. Doprawiamy solą pieprzem i wędzoną papryką. 

Zupa jest rozgrzewająca i bardzo pożywna.