3 lutego 2023

Smalec z fasoli

 


Składniki:

  • 400g białej fasoli w puszce
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 średnie cebule
  • 50 ml oleju do smażenia ( ja zawsze używam rzepakowego)
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • szczypta papryki wędzonej
  • można dołożyć szczypiorku drobno pokrojonego


Fasole odcedzamy na sicie i rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków na miazgę. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Cebula ma tylko zmięknąć, nie szklimy jej na złoto. Pod koniec wyciskamy czosnek do cebuli i doprawiamy przyprawami. Podsmażamy całość ok 2 min. Studzimy i jemy. Fajnie smakuje na kanapce z ogóreczkiem konserwowym.




2 lutego 2023

Zalabiya

 

Zalabiya, czyli arabskie pączki



Składniki:

  • 10g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 400g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 70g skrobi ziemniaczana
  • 50g mleka w proszku
  • 5g proszku do pieczenia
  • esencja waniliowa
  • 160g maślanki lub kefiru
  • 3łyżki oleju


Cukier z drożdżami i niewielką ilości wody, odstawiamy do napowietrzenia. Mąkę mieszamy z silą, proszkiem, skrobią, mlekiem w proszku. Dolewamy zaczyn i na koniec maślankę z olejem.

Mieszamy wszystko i odstawiamy na 2 h pod przykryciem. Ciasto powinno wyjść gęste. Po tym czasie wyrabiamy ponownie i wyciskamy kulki z dłoni pomagając sobie łyżką i rzucamy na gorący olej. By wyszły chrupkie po ostudzeniu upieczonych kulek, wrzucamy je ponownie na chwile do oleju. 

Syrop:

  • 3 łyżki cukru
  • 2 szklanki wody
  • sok z połowy cytryny

Gotujemy wszystko razem ok 10 min do powstania syropu cukrowego

Zalabiye wrzucamy do ostygniętego syropu by nasiąkły. Można posypać, kokosem, podawać polane czekoladą, cukrem z cynamonem.


1 lutego 2023

Lany chrust


Składniki:

  • 2 jajka
  • 150ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru
  • 170 g mąki
  • olej do smażenia
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka octu lub spirytusu
  • cukier puder do posypania


Całość dobrze miksujemy. Ciasto na lany chrust jest gęstsze niż na naleśniki. Chrust najlepiej piec w głębokiej patelni, do której wlewamy ok 5cm oleju. Samo ciasto można wylewać na mocno nagrzany olej przy pomocy butelki z dziurką, rękawa cukierniczego lub małej chochli. Ja tworzyłam esy floresy, można również zrobić spiralki. Świeży smakuje najlepiej.



30 stycznia 2023

Harira zupa marokańska

 

Mocno aromatyczna i rozgrzewająca zpa, bardzo popularna w krajach arabskich.





Składniki:

  • ok 350 g mięsa z kurczaka, wieprzowiny lub jagnięciny
  • 1 duża cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 800g passaty
  • 1 łodyga selera naciowego
  • szklanka namoczonej cieciorki
  • szklanka namoczonej zielonej soczewicy
  • pół szklanki makaronu suchego nitki
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 1 łyżka chili w płatkach
  • pół łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1,5 łyżki soli
  • 1 łyżka kuminu
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 8 szklanek wody + 1 szklanka
  • 1 łyżeczka mąki


Mięso kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie. Do ok 10 min dorzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i dusimy. Do duszenia dorzucamy tez drobno posiekaną łodygę selera naciowego. Dusimy do miękkości. Zalewamy passatą, dorzucamy przyprawy, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, namoczą cieciorkę i soczewice oraz wodę. Gotujemy wszystko razem ok 40 min na wolnym ogniu pod przykryciem- wszystkie składniki mają zmięknąć, po tym czasie dolewamy szklankę wody, wsypujemy suchy makaron. Z łyżeczki mąki i odrobiny wody robimy zagęszczenie zupy Zanim wlejemy do zupy warto zahartować chochlą zupy, mieszamy całość i gotujemy jeszcze ok15 min. Wierzch posypujemy kolendrą lub pietruszką.

Falafel w picie

 

Falafel:

Składniki:

  • 1 szklanka 220 ml suchej cieciorki
  • 1 cebula czerwona
  • pęczek pietruszki
  • kilka listków kolendry ( może być też suszona)
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki mąki pszennej lub z cieciorki


Ciecierzyce moczymy całą przykrytą woda 24 h . Ten etap jest ważny by cieciorka zmiękła. Po tym czasie pokrojona w na drobno cebule, cieciorkę namoczoną, obrany pęczek pietruszki i kolendrę wrzucamy do blendera i rozbijamy na drobno. Blendujemy przez chwile i dodajemy przyprawy i czosnek, ponownie blendujemy. Wyjmujemy masę do miski i dodajemy mąkę, łączymy składniki. Na blaszce wyłożonej papierem, układamy kulki falafel wielkości piłki golfowej i wkładamy do lodówki na 1h by stwardniały. Pieczemy na głębokim oleju do zarumienienia. Kulki są delikatne- trzeba to wziąć pod uwagę przy przewracaniu. Warto też podzielić je na 3 rzuty by nie smażyć wszystkiego naraz. Surowe ciasto na falafel można przechowywać do 5 dni w lodówce.

Można jeść same, z sosem, w picie z warzywami, lub w postaci kotlecików do obiadu.


Pita:

Składniki:

Pita:

  • 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży piekarskich
  • 3 szklanki mąki
  • 1 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia


Wodę, drożdże, cukier i 1 szklankę mąki łączymy ze sobą i zostawiamy rozczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 30 min. Do rozczynu dodajemy oliwę, sól i resztę mąki. Wyrabiamy ok 10 min. Wkładamy ciasto do nasmarowanej oliwą miski, przykrywamy do ponownego wyrośnięcia ok 1,5h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Tworzymy kulki i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Każda kulkę po tym czasie rozwałkowujemy tak by miała wysokości ok 2,5 cm. Zostawiamy do odpoczynku na 15 min. Dużą patelnie delikatnie smarujemy oliwą i smażymy placki pita z każdej strony. Po upieczeniu zawijamy w czystą ścierkę by nie wyschły. Najlepiej smakują na świeżo.




Pitę kroimy  na pół i tworzymy kieszonkę, do każdej wkładamy 2 falafele, czerwoną cebulke drobno pokrojoną i pokrojonego pomidora, świeżą pociętą pietruszkę i łyżkę jogurtu gęstego.



Spice serek z zaatarem

 


Składniki na zaatar|:

  • pół szklanki sezamu
  • pół szklanki sumaka
  • pół szklanki suszonego tymianku
  • łyżka soli
  • 1 łyżka kuminu
  • 1 łyżka chili suszonego w płatkach
Sezam prażymy na suchej patelni ok 2 min, studzimy. Wszystkie przyprawy i sezam rozdrabniamy w blenderze.


Serek kanapkowy spice:

  • 500ml serka kremowego naturalnego
  • 2 łyżki zataaru
Mieszamy przyprawę z serkiem. Jeśli ktoś lubi ostre smaki może dać 3 łyżki, warto jednak na chwile odstawić do lodówki by sie smaki połączyłi i spróbować jeszcze raz.