Falafel:
Składniki:
- 1 szklanka 220 ml suchej cieciorki
- 1 cebula czerwona
- pęczek pietruszki
- kilka listków kolendry ( może być
też suszona)
- 1 łyżeczka soli
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki mąki pszennej lub z
cieciorki
Ciecierzyce moczymy całą przykrytą
woda 24 h . Ten etap jest ważny by cieciorka zmiękła. Po tym
czasie pokrojona w na drobno cebule, cieciorkę namoczoną, obrany
pęczek pietruszki i kolendrę wrzucamy do blendera i rozbijamy na
drobno. Blendujemy przez chwile i dodajemy przyprawy i czosnek,
ponownie blendujemy. Wyjmujemy masę do miski i dodajemy mąkę,
łączymy składniki. Na blaszce wyłożonej papierem, układamy
kulki falafel wielkości piłki golfowej i wkładamy do lodówki na
1h by stwardniały. Pieczemy na głębokim oleju do zarumienienia.
Kulki są delikatne- trzeba to wziąć pod uwagę przy przewracaniu.
Warto też podzielić je na 3 rzuty by nie smażyć wszystkiego
naraz. Surowe ciasto na falafel można przechowywać do 5 dni w
lodówce.
Można jeść same, z sosem, w picie z
warzywami, lub w postaci kotlecików do obiadu.
Pita:
Składniki:
Pita:
- 2 1/4 łyżeczki suchych drożdży
piekarskich
- 3 szklanki mąki
- 1 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- łyżka oliwy z oliwek lub oleju
rzepakowego z pierwszego tłoczenia
Wodę, drożdże, cukier i 1 szklankę
mąki łączymy ze sobą i zostawiamy rozczyn w ciepłym miejscu do
wyrośnięcia na ok 30 min. Do rozczynu dodajemy oliwę, sól i
resztę mąki. Wyrabiamy ok 10 min. Wkładamy ciasto do nasmarowanej
oliwą miski, przykrywamy do ponownego wyrośnięcia ok
1,5h. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części. Tworzymy
kulki i zostawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Każda kulkę po tym
czasie rozwałkowujemy tak by miała wysokości ok 2,5 cm. Zostawiamy
do odpoczynku na 15 min. Dużą patelnie delikatnie smarujemy oliwą
i smażymy placki pita z każdej strony. Po upieczeniu zawijamy w
czystą ścierkę by nie wyschły. Najlepiej smakują na świeżo.
Pitę kroimy na pół i tworzymy kieszonkę, do każdej wkładamy 2 falafele, czerwoną cebulke drobno pokrojoną i pokrojonego pomidora, świeżą pociętą pietruszkę i łyżkę jogurtu gęstego.