24 sierpnia 2022

Brownie z mascarpone

 

Brownie z mascarpone  mocno czekoladowe

Forma 20x20




Składniki:

  • 200g masła (temperatura pokojowa)
  • 85g czekolady posiekanej gorzkiej
  • 1 szklanki cukru
  • 100g mascarpone (temperatura pokojowa)
  • 3 duże jaja
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/4 łyżeczki soli


Ganache

  • 170g czekolady deserowej
  • 6 łyżek śmietany 30%
  • 3 łyżki masła


W rondelku podgrzewamy do zabulgotania  masło i podlewamy nim połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy do masy czekoladowej cukier i kakao. Mascarpone łączymy z rozbełtanymi jajkami i wanilią. Dodajemy do sera mąkę i sól. Łączymy ser z masą czekoladową i wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45-0 min w temperaturze 10 stopni C. W czasie gdy ciasto się piecze, robimy ganache. Gotujemy śmietanę z masłem do pierwszego zabulgotania i podlewamy połamaną czekoladę. Ma się cała rozpuścić. Mieszamy i ciepły wylewamy na ciasto. Ganach ma stwardnieć, w ciepłe dni ciasto powinno być w lodówce.

Ważne: W tym cieście nie można podmieniać masła na margarynę, ponieważ tłuszcz i woda z margaryny zrobi nam zakalec.

 
 


Bryzol

 Bryzol to danie rodem z PRL-u. Bryzol może być wołowy lub wieprzowy. 

 


Składniki:


  • 500g mięsa wołowego ( antrykot) lub karkówki
  • 2-3 cebule
  • 1 jajko
  • ok 8 średnich pieczarek
  • mąka do panierowania
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz


Mięso mielimy na grubych oczkach ( można też nożem posiekać- no ale po co się męczyć). Do mięsa dodajemy jajko, przyprawy, długo wyrabiamy by w mięsie rozpuścił się tłuszcz i się wszystko ze sobą ładnie skleiło. Kotlety robimy bardzo cienkie, obtaczamy w mące i smażymy na gorącym oleju z każdej strony. Na osobnej patelni obsmażamy  na oleju cebulę pokrojoną w piórka, gdy zmięknie solimy. Również osobno przesmażamy pieczarki pokrojone w plasterki. Podajemy bryzol z cebulką i pieczarkami. Mięso wychodzi soczyste i mięciutkie.

 


Włoskie ciastka migdałowe

 Mocno słodkie, miękkie w środku, pyszne.



 

Składniki:

  • 3 szklanki mielonych orzechów
  • 1 szklanka cukru( można dodać mniej bo wychodzą bardzo słodkie)
  • 3 duże białka z jajek
  • 3 łyżki gładkiego dżemu z moreli ( może być też z jabłek przecier)
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego


Dodatkowo:

  • duże białko
  • ok 200g migdałów blanszowanych


Mielone migdały łączymy z cukrem . Ubijamy białka ze solą nie na sztywno ( ma być taka konsystencja jak bitej śmietany). Białka ubite dolewamy do mąki i łączymy ze sobą, na koniec dokładamy dżem.  Masę dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piec do 180 stopni C , a blachę wykładamy papierem do pieczenia. Białko rozbełtujemy widelcem , migdały lekko rozdrabniamy i i każdą uformowaną kuleczkę moczymy najpierw w białku,  a później w rozdrobnionych migdałach blanszowanych. Powinno wyjść większych ok 20 sztuk, a mniejszych jak Raffaello 25-30 sztuk. Pieczemy ok 20 min do zarumienienia migdałów. Środek ma być miękki- zostawiamy do ostygnięcia. Przechowywujemy w hermetycznym opakowaniu nawet do tygodnia czasu.





Duńskie ciasto z jabłkami i orzechami włoskimi.

 

Ciasto jest pyszne, jeśli ktoś jabłek nie lubi ,to uspokajam -w tym cieście w ogóle ich nie czuć. Ciasto długo utrzymuje świeżość, nawet po 3 dniach jest wilgotne.

 


Składniki:

  • 1 kostka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki mąki uniwersalnej
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 2 średnie jabłka
  • 1/2 szklanka posiekanych orzechów włoskich( ale tak by były wyczuwalne pod zębami)
Uwaga! Jajka i masło powinny być w temperaturze pokojowej.

Masło ucieramy z cukrem na biały puch , dodajemy delikatnie po jednym jajku. Na koniec dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sól, mleko, orzechy i jabłka pokrojone w kosteczkę.
Mieszamy wszystko i wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. 

Kruszonka
  • 5 łyżek zimnego masła
  • 1/3 szklanki mąki 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Łączymy ze sobą składniki i powstałą kruszonkę rozrzucamy na surowe ciasto. 
Pieczemy razem ok 55-60 min w temp 175 stopni C.

W oryginalnym przepisie jest lukier, według mnie można się bez niego obejść, bo ciasto i bez tego jest słodkie.
 
Lukier:
  • 1 łyżeczka masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • 1/4 ekstraktu z wanilii
Masło rozpuszczamy i dorzucamy resztę składników. Polewamy lekko ostygłe ciasto.


Maczanka krakowska

 Maczanka krakowska według pana Makłowicza. Jest to prastary hamburger, który wraca do łask. Oryginalnie podawany w bułce kminkowej (bośniaczce). Maczanka , dlatego iż całe danie po umoczeniu w sosie powinno dać się ukroić łyżką. Danie typowo męskie, ale i  kobietom lubiącym soczyste mięsko,  będzie smakować.



Składniki:

  • 1 kg karczku lub schabu
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 średnie cebule
  • łyżka smalcu lub oleju
  • łyżka kminku
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • ewentualnie 4 pieczarki
  • wino czerwone wytrawne- niepełna szklanka
  • sól, pieprz
  • 1 kajzerka na plaster mięsa
Mięso obtaczamy w przeciśniętym przez praskę czosnku, papryce i kminku.
Obsmażamy z każdej strony na patelni lub ruszcie ( na tłuszczu). Wsadzamy do brytfanki, obkładamy cebulą pokrojoną w pół księżyce i pieczarkami pokrojonymi w plastry. Zalewamy winem, zasypujemy solą i pierzem i uzupełniamy wodą. Dusimy ok 1,5h- 2h. Bułkę przekrawamy i każdą połówkę moczymy w powstałym sosie, wsadzamy solidny plaster mięsa, oraz cebulkę z pieczarkami, można również dołożyć ser. Najlepiej smakuje świeże.