15 lipca 2024

Ciasto pistacjowe z mascarpone i malinami

 


Ciasto pistacjowe z mascarpone i malinami


Składniki:

  • ok 115g obranych, solonych pistacji
  • 170 g mąki pszennej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 duże jajka
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka 3,2 %
  • 1 szklanka oleju
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • malinki do ozdoby

Masa

  • 1 mascarpone 250g
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki śmietany 36%


Pistacje obieramy i rozdrabniamy w mikserze. Mieszamy je z mąką, proszkiem, solą. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem, aż będą puszyste. Do jajek wlewamy partiami olej i mleko. Mokre składniki wlewamy do suchych.

Wlewamy do formy keksowej lub tortownicy 22 cm. Pieczemy w 175 stopniach C ok 25 min. Studzimy.

Śmietanę miksujemy na sztywno z miodem. Dokładany mascarpone i ponownie miksujemy. Masę wykładamy na wierzch ciasta i dekorujemy malinami.