Ciasto pistacjowe z mascarpone i malinami
Składniki:
- ok 115g obranych, solonych pistacji
- 170 g mąki pszennej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 duże jajka
- szczypta soli
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka 3,2 %
- 1 szklanka oleju
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- malinki do ozdoby
Masa
- 1 mascarpone 250g
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szklanki śmietany 36%
Pistacje obieramy i rozdrabniamy w mikserze. Mieszamy je z mąką, proszkiem, solą. W osobnej misce ubijamy jajka z cukrem, aż będą puszyste. Do jajek wlewamy partiami olej i mleko. Mokre składniki wlewamy do suchych.
Wlewamy do formy keksowej lub tortownicy 22 cm. Pieczemy w 175 stopniach C ok 25 min. Studzimy.
Śmietanę miksujemy na sztywno z miodem. Dokładany mascarpone i ponownie miksujemy. Masę wykładamy na wierzch ciasta i dekorujemy malinami.