7 marca 2024

Pasta wiosenna, makaron z warzywami

 


Składniki na 2-3 osoby

  • 2 szklanki bulionu
  • 1 pierś pojedyncza z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 3 pomidory bez skóry lub pomidory z puszki w całości
  • 1 czerwona papryka
  • pół opakowania makaronu penne, rigatoni lub innego który lubicie
  • pół szklanki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 2 małe cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • 1 marchewka
  • 1 mała cukinia
  • 1/3 śmietanki 30% - można też dodać jogurt grecki
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • szczypt czerwonej papryki
  • szczypta oregano

Cebule,czosnek i pierś kroimy w kostkę i przesmażamy je na maśle w dużym rondlu lub patelni. Marchewkę tniemy w zapałeczki (julienne), paprykę i cukinię (bez nasion) w kostkę, brokuł dzielimy na małe różyczki. Tak przygotowane warzywa dorzucamy na do cebuli, dusimy przez chwile, dokładamy pomidory bez skóry pokrojone w kostkę ( bez nasion). Podlewamy bulionem doprawiamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlewamy chochelkę wody spod makaronu. Do warzyw wrzucamy makaron, dolewamy wodę makaronowa, jeśli bulion trochę wyparował, dolewamy śmietanki i podsypujemy parmezanem. Powinien stworzyć się fajny sosik.



5 marca 2024

Kokosanki

 


Składniki

  • 200g wiórek kokosowych
  • 5 białek M
  • 6 łyżek +4 łyżki cukru
  • 80g masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • tabliczka czekolady w foli bez sreberka ( ja kupuje deserowe w lidlu)
  • szczypta soli

Masło rozpuszczamy z 6 łyżkami cukru na malutkim ogniu. Odstawiamy studzimy, później wrzucamy całe wiórki i mieszamy. Białka ubijamy ze solą na sztywno, dokładamy 4 łyżki cukru i ubijamy do momentu, aż masa będzie biała i lśniąca, pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną. Do białek dorzucamy kokosu i mieszamy. Gałkownicą do lodów lub dużą łyżką układamy kopczyki w odległości od siebie. Pieczemy w 180 stopniach ok 16-18 min. Po upieczeniu studzimy na kratce. Czekoladę podgrzewamy ok 30-40 s w mikrofali do postaci płynnej, odcinamy mały kawałek rogu i wylewamy esy floresy na nasze kokosanki.

Sałatka burgerowa

 


Składniki:

  • 400g mięsa mielonego dobrego gatunku ( od szynki, łopatki chudej)
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 garści tartego żółtego sera
  • 1 cebula czerwona
  • pół główki sałaty lodowej
  • 2 garści cebulki prażonej
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki ketchupu
  • niewielką ilość srirachy
  • pieprz
  • sól
  • papryka w proszku
  • oregano
  • czosnek granulowany


Mięso mielone podsmażmy na patelni z niewielką ilością oleju, doprawiamy wymienionymi przyprawami, dusimy tak by się nie przypaliło. Odsączamy je po usmażeniu na ręczniku papierowym. Cebule i ogórka kroimy w kostkę. Ser trzemy na dużych oczkach, a sałatę w paseczki. Majonez mieszamy z ketchupem i srirachą, doprawiamy przyprawami.

Na spód szklanej miski układamy mięso, zalewamy 2-3 łyżkami sosu, na to kładziemy cebule i kolejno ogórka. Smarujemy resztą sosu, wykładamy ser, następnie prażoną cebulkę i całość przykrywamy sałatą lodową. Warto sałatkę chwilę schłodzić.