Składniki na 2-3 osoby
- 2 szklanki bulionu
- 1 pierś pojedyncza z kurczaka
- 1 brokuł
- 3 pomidory bez skóry lub pomidory z puszki w całości
- 1 czerwona papryka
- pół opakowania makaronu penne, rigatoni lub innego który lubicie
- pół szklanki startego parmezanu
- sól, pieprz
- 2 małe cebule czerwone
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- 1 marchewka
- 1 mała cukinia
- 1/3 śmietanki 30% - można też dodać jogurt grecki
- 1 łyżka sosu sojowego jasnego
- szczypt czerwonej papryki
- szczypta oregano
Cebule,czosnek i pierś kroimy w kostkę i przesmażamy je na maśle w dużym rondlu lub patelni. Marchewkę tniemy w zapałeczki (julienne), paprykę i cukinię (bez nasion) w kostkę, brokuł dzielimy na małe różyczki. Tak przygotowane warzywa dorzucamy na do cebuli, dusimy przez chwile, dokładamy pomidory bez skóry pokrojone w kostkę ( bez nasion). Podlewamy bulionem doprawiamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu. W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odlewamy chochelkę wody spod makaronu. Do warzyw wrzucamy makaron, dolewamy wodę makaronowa, jeśli bulion trochę wyparował, dolewamy śmietanki i podsypujemy parmezanem. Powinien stworzyć się fajny sosik.