27 kwietnia 2023

Ciastka pieczarki

 

Składniki:

  • 200g miękkiego masła
  • 10 łyżek cukru pudru
  • 1 jajko L
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 łyżeczki sody
  • kakao do ozdoby

Miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem i jajkiem. Przesiewamy obie mąki z sodą i dodajemy do masy maślanej. Ciasto jest bardzo elastyczne. Możemy podzielić je na 4 części i każdą część rolować na wałeczek i wycinać kawałeczki. Każdy kawałeczek rolujemy w kulkę. Można tez bezpośrednio ciasto odrywać i tworzyć kulki wielkości orzecha włoskiego. Powinno wyjść ok 55-60 szt w zależności od wielkości kulek. Wysypujemy na płaski talerzyk gorzkie kakao. Szyjkę butelki plastkikowej lub końcówkę  do tylek maczamy każdorazowo w kakao i wbijamy w każdą kulkę tworząc nóżkę pieczarki. Pieczemy ok 15 min w temperaturze 170 stopni C (góra-dół ). Ciastka długo utrzymują świeżość, gdy włożymy je do zamykanego pojemnika.



26 kwietnia 2023

Ciasto Marcello

 


Składniki na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka zimnej wody
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli, tak by były gęste. Białka też można przebić, dlatego sprawdzamy co chwile gęstość. Dodajemy partiami cukier i ubijamy do momentu, aż będą śnieżnobiałe i lśniące. Dorzucamy żółtka, delikatnie łączymy za pomocą szpatułki. Dosypujemy przesianą mąkę, kakao i proszek, dolewamy wodę i olej i wszystko ze sobą łączymy. Blaszkę 30x20wykładamy papierem do pieczenia ( tylko dno). Wlewamy masę na biszkopt, zrzucamy blaszkę z30 cm i wkładamy do pieca na 30 min, temp 180 stopni C, pieczemy do suchego patyka, studzimy w otwartych drzwiczkach pieca jeszcze 15min. Po wyjęciu biszkoptu znów zrzucamy go z 30 cm ( wszystko to po to by biszkopt był równy i nie opadł).

Krem czekoladowy:

  • 330 ml śmietany 36%
  • 150g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i łączymy z ubitą zimną śmietaną i cukrem pudrem.

Biała masa:

  • 330 ml śmietany 30% lub 36&
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru

Ubijamy mascarpone, dodajemy powoli śmietanę i dalej ubijamy, na koniec cukier puder. Jeśli masy wydają się za luźne, warto jest schłodzić przed wyłożeniem na ciasto, można też usztywnić je żelatyną.

Frużelina wiśniowa

  • 450g wiśni świeżych lub mrożonych
  • 2 łyżki cukru
  • kilka kropel soku z cytryny
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

Wiśnie mrożone z cukrem i cytryną dusimy aż puszczą wodę i sok ( gdy mamy świeże dolewamy 1/3 szklanki wody). Na koniec zagęszczamy mąką ziemniaczaną.

Dodatkowo: biszkopty podłużne 16-18 szt

Składanie ciasta. Na dół biszkopt, namaczamy go wodą z cukrem i cytryną, ja dolałam jeszcze limoncello. Na biszkopt nakładamy frużelinę wiśniową, na to idzie krem czekoladowy, biszkopty podłużne zamoczone w ponczu na to idzie masa śmietanowa jasna, a górę posypujemy gorzkim kakao.




25 kwietnia 2023

Kaszotto gryczane ze szparagami i cukinią

 



Składniki:

  • 2 średnie szalotki
  • 1 cukinia
  • ok 10 szparagów zielonych
  • 100g kaszy gryczanej (woreczek)
  • 50 ml białego wina (można pominąć)
  • 1 l bulionu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • szczypta oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: garść parmezanu

Cebulki i ząbek czosnku drobno siekamy i smażymy do miękkości na maśle. Dorzucamy suchą kaszę i przez ok 5 min prażymy na patelni z cebulą. Zalewamy 1 szklanką bulionu oraz winem i dusimy na wolnym ogniu. Szparagi, czyścimy, odłamujemy dolne łyko, jeśli są młodziutkie to nie trzeba obierać, górną część odcinamy, łodyżki tniemy na mniejsze kawałki i dorzucamy na patelnie. W międzyczasie cukinie tniemy w słupki ( usuwamy nasiona) i opiekamy na niewielkiej ilości oliwy na patelni grillowej. Gdy woda z kaszy wyparuje dolewamy koleją szklankę bulionu. Gdy znów kasza wchłonie cały bulion, dolewamy bulionu do końca i wrzucamy pokrojoną cukinie w kostkę oraz główki szparagów. Dusimy całość do miękkości ( kasza ma być lekko al dente), przyprawiamy, na koniec posypujemy parmezanem ( można pominąć).