Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka zimnej wody
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka oddzielić od żółtek. Ubijamy je ze szczyptą soli, tak
by były gęste. Białka też można przebić, dlatego sprawdzamy co
chwile gęstość. Dodajemy partiami cukier i ubijamy do momentu, aż
będą śnieżnobiałe i lśniące. Dorzucamy żółtka, delikatnie
łączymy za pomocą szpatułki. Dosypujemy przesianą mąkę, kakao
i proszek, dolewamy wodę i olej i wszystko ze sobą łączymy.
Blaszkę 30x20wykładamy papierem do pieczenia ( tylko dno). Wlewamy
masę na biszkopt, zrzucamy blaszkę z30 cm i wkładamy do pieca na
30 min, temp 180 stopni C, pieczemy do suchego patyka, studzimy w
otwartych drzwiczkach pieca jeszcze 15min. Po wyjęciu biszkoptu znów
zrzucamy go z 30 cm ( wszystko to po to by biszkopt był równy i nie
opadł).
Krem czekoladowy:
- 330 ml śmietany 36%
- 150g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki cukru pudru
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy i łączymy z
ubitą zimną śmietaną i cukrem pudrem.
Biała masa:
- 330 ml śmietany 30% lub 36&
- 250g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
Ubijamy mascarpone, dodajemy powoli śmietanę i dalej ubijamy, na
koniec cukier puder. Jeśli masy wydają się za luźne, warto jest
schłodzić przed wyłożeniem na ciasto, można też usztywnić je
żelatyną.
Frużelina wiśniowa
- 450g wiśni świeżych lub mrożonych
- 2 łyżki cukru
- kilka kropel soku z cytryny
- 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Wiśnie mrożone z cukrem i cytryną dusimy aż puszczą wodę i
sok ( gdy mamy świeże dolewamy 1/3 szklanki wody). Na koniec
zagęszczamy mąką ziemniaczaną.
Dodatkowo: biszkopty podłużne 16-18 szt
Składanie ciasta. Na dół biszkopt, namaczamy go wodą z cukrem
i cytryną, ja dolałam jeszcze limoncello. Na biszkopt nakładamy
frużelinę wiśniową, na to idzie krem czekoladowy, biszkopty
podłużne zamoczone w ponczu na to idzie masa śmietanowa jasna, a
górę posypujemy gorzkim kakao.