Składniki:
- ok 400g mąki pszennej typ 650
- łyżeczka drożdży suchych piekarskich
- 1/2szklanki ciepłej wody
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki oleju
- garść pestek słonecznika
- rozmącone jajko do smarowania bułek
Z łyżki mąki, 2 łyżek mleka, cukru robimy rozczyn, który odstawiamy na 15 min. Suche drożdże piekarskie pracują szybciej niż te suche ze sklepu, dlatego nie potrzeba dużo czasu by zaczęły bomblować. Odstawiamy rozczyn do miejsca ciepłego bez przeciągów. Po tym czasie dodajemy sól, resztę mleka, wodę, mąkę i po lekkim wymieszaniu olej i na koniec pestki słonecznika. Dobrze zagniatamy, wprowadzając powietrze do środka, odstawiamy do oprószonej mąką miski na jakieś 30 min. Po wyrośnięciu dzielimy na ok 6-7 bułek. Układamy je blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, zostawiamy jeszcze na 10 min do wyrośnięcia i smarujemy wierzch jajkiem i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do lekko zagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 20 min w temp 190 stopni C. Bułki muszą wyrosnąć i się przyrumienić. Jeśli chcemy wykorzystać je w późniejszym czasie muszą być szczelnie zamknięte, ponieważ przez użycie drożdży szybciej wysychają.