15 września 2022

Bułki śniadaniowe na szybko



Składniki:


  • ok 400g mąki pszennej typ 650
  • łyżeczka drożdży suchych piekarskich
  • 1/2szklanki ciepłej wody
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • garść pestek słonecznika
  • rozmącone jajko do smarowania bułek


Z łyżki mąki, 2 łyżek mleka, cukru robimy rozczyn, który odstawiamy na 15 min. Suche drożdże piekarskie pracują szybciej niż te suche ze sklepu, dlatego nie potrzeba dużo czasu by zaczęły bomblować. Odstawiamy rozczyn do miejsca ciepłego bez przeciągów. Po tym czasie dodajemy sól, resztę mleka, wodę, mąkę i po lekkim wymieszaniu olej i na koniec pestki słonecznika. Dobrze zagniatamy, wprowadzając powietrze do środka, odstawiamy do oprószonej mąką miski na jakieś 30 min. Po wyrośnięciu dzielimy na ok 6-7 bułek. Układamy je blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, zostawiamy jeszcze na 10 min do wyrośnięcia i smarujemy wierzch jajkiem i posypujemy słonecznikiem. Wstawiamy do lekko zagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 20 min w temp 190 stopni C. Bułki muszą wyrosnąć i się przyrumienić. Jeśli chcemy wykorzystać je w późniejszym czasie muszą być szczelnie zamknięte, ponieważ przez użycie drożdży szybciej wysychają.

 

 


 

Bulgur po turecku, bulgur pilav

 


Składniki:

  • 1,5 szklanki kaszy bulgur
  • 1 średnia cebula
  • pół łyżki pasty paprykowe
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 łyżki pasty paprykowej
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • szczyptę roztartego kminu rzymskiego
  • sól, pieprz
  • papryka ostra szczypta
  • 1 łyżeczka melasy z granatów
  • szczypta oregano
  • łyżeczka posiekanej pietruszki


Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule i czosnek, dodajemy pomidory z puszki oraz przepłukany bulgur i przyprawy, podlewamy bulionem. Zagotowujemy ok 6-7 min. Zmniejszamy ogień i dusimy ok 15 min pod przykryciem. Można podawać z kurczakiem, koftą lub jako przystawkę na zimno.




Pancake z ricottą i cytryną

 


Składniki:


  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki ricotty
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowe
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka świeżej skórki z cytryny


Suche składniki łączymy w jednej misce, w drugiej łączymy jaja z ricottą i dodajemy pozostałe składniki mokre. W suchych składnikach robimy dołek i wlewamy mokre, mieszamy wszystko ze sobą delikatnie. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni nakładając 3 łyżki masy. Smażymy na złoto z każdej strony. Polewamy miodem lub syropem klonowym.

 





13 września 2022

Podudzie z kurczaka w plasterkach surowego boczku z pieczonymi ziemniaczkami i fasolką

 



Składniki:

  • podudzia kurczaka bez kości i skóry
  • boczek w plastrach surowy
  • ser żółty w kostce
  • czosnek granulowany
  • słodka papryka
  • sól, pieprz do smaku
  • fasolka szparagowa zielona
  • ziemniaki


Udźce ubijamy tłuczkiem, doprawiamy: solą, pieprzem, papryką, czosnkiem granulowanym. Rolujemy je z podłużną kostką sera, zawijamy jak krokieta i dodatkowo szczelnie obijamy boczkiem surowym. Na jeden udziec przypadają 2 plastry boczku. Opiekamy na patelni na oleju, ok 3 min z każdej strony. Skórkę ziemniaków szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy ok 10 min. wyciągamy z wody, studzimy. W brytfance układamy podsmażone udźce, pokrojone w ząbki ziemniaki ze skórką i fasolkę, podlewamy tłuszczem z podpiekania mięsa. Pieczemy ok 50 minut w temp 180 stopni, co jakiś czas podlewamy mięso sosem, który się wytworzy.



Ziemniaczane placki z gofrownicy

 Jest to sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostają z obiadu. Można traktować te placki również, jako wariacje na temat moskoli.


Składniki:


  • 4 szklanki zimnego puree ziemniaczanego
  • 3 łyżki cebuli drobno posiekanej
  • 3 łyżki papryki czerwonej drobno posiekanej
  • 1/3 szklanki startego oscypka wędzonego
  • olej do smażenia
  • 1 jajko
  • mąka do obtaczania
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego


Gofrownice dobrze rozgrzewamy, smarujemy olejem. Puree łączymy ze wszystkimi składnikami. Każdy placek obtaczamy w mące i smażymy w gofrownicy. Może podawać jako samoistne danie, ale również jako dodatek obiadowy.





Pikantny chleb z brzoskwiniami.

Chleb smakuje słodkawo i wyraźnie czuć przyprawy.




Składniki:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 masło
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 ziela angielskiego zmielonego
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej startej
  • 1/4 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 3 świeże brzoskwinie ze skórką

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy do masy po 1 jajku i za każdym razem dokładnie mieszamy. Do masy dokładamy przyprawy, przesianą mąkę i maślankę. Mieszamy i wylewamy do formy. Na wierzch układamy brzoskwinie pokrojone w cieniutkie plasterki. Wierzch posypujmy cukrem brązowym. 

Pieczemy w 190 stopniach C ok 55 min.








 

Przystawka z ricotty i brzoskwini

Bardzo dobra przystawka, wszystkie smaki się doskonale przenikają. Takie kanapeczki, to ja mogę jeść codziennie.



Składniki :

  • mała weka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ok 3 brzoskwinie
  • 200g ricotty
  • 2 plasterki cieniutkie boczku surowego
  • 2 łyżki miodu
  • ocet balsamiczny
  • listki bazylii


Wekę kroimy na kanapeczki. Każdą smarujemy oliwą z dwóch stron i obsmażamy na patelni grillowej. Ricottę mieszamy z miodem i smarujemy powstałą masą pieczywo. Na to kroimy w cienkie plasterki brzoskwinie, układamy na serze. Boczek przesmażamy na suchej patelni , odsączamy nadmiar na ręczniku papierowym. Boczkowy chips drobno siekamy i posypujemy po wierzchu brzoskwini. Polewamy po wierzchu octem balsamicznym i dekorujemy świeżą bazylią.