3 grudnia 2012

Tarta z gruszkami i kremem budyniowym



 Bardzo dobry deser znikający w oka mgnieniu :)

Składniki:
Ciasto:
250g mąki
szczypta soli
100g cukru
200g zimnego masła
1 jajko


krem:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
2 łyżki cukru
400ml mleka
250g serka mascarpone
1-2 łyżeczki cukru pudru
4 duże gruszki
1/2 l białego rumu lub wina
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki płatków czekoladowych do posypania lub startej ciemnej czekolady

Mieszamy  razem mąkę, sól i cukier. Dodajemy posiekane masło i jajko, szybko zagniatamy  ciasto i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
W między czasie gotujemy budyń  tylko z użyciem 400ml mleka i  dwoma  łyżkami cukru. Bardzo ważne by budyń być zimny, gdy będziemy go mieszać z mascarpone i cukrem pudrem. Najlepiej robić to stopniowo łyżka budyniu, łyżka mascarpone i łyżka cukru pudru itd.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy ja, użyłam szklanej formy do tart o wymierze 23 cm ,ale spokojnie starczy również na tą o średnicy 28 cm. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika ok 20 min w 200 stopniach. Gruszki obieramy, wydrążamy kroimy na ćwiartki, z rumu soku 1/2 szklanki wody oraz cukru waniliowego robimy zaprawę do gruszek, dusimy w zaprawie gruszki ok 10 min, jeśli są twarde trzymamy kolejne 5 minut. Odcedzamy i studzimy gruszki. Na upieczony kruchy spód wlewamy schłodzoną masę, układamyowoce i posypujemy startą czekoladą. Deser najlepiej smakuje po schłodzeniu,