3 grudnia 2012
Tarta z gruszkami i kremem budyniowym
Bardzo dobry deser znikający w oka mgnieniu :)
Składniki:
Ciasto:
250g mąki
szczypta soli
100g cukru
200g zimnego masła
1 jajko
krem:
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
2 łyżki cukru
400ml mleka
250g serka mascarpone
1-2 łyżeczki cukru pudru
4 duże gruszki
1/2 l białego rumu lub wina
1/2 szklanki wody
sok z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru waniliowego
2-3 łyżki płatków czekoladowych do posypania lub startej ciemnej czekolady
Mieszamy razem mąkę, sól i cukier. Dodajemy posiekane masło i jajko, szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy na 1 godzinę do lodówki.
W między czasie gotujemy budyń tylko z użyciem 400ml mleka i dwoma łyżkami cukru. Bardzo ważne by budyń być zimny, gdy będziemy go mieszać z mascarpone i cukrem pudrem. Najlepiej robić to stopniowo łyżka budyniu, łyżka mascarpone i łyżka cukru pudru itd.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy ja, użyłam szklanej formy do tart o wymierze 23 cm ,ale spokojnie starczy również na tą o średnicy 28 cm. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika ok 20 min w 200 stopniach. Gruszki obieramy, wydrążamy kroimy na ćwiartki, z rumu soku 1/2 szklanki wody oraz cukru waniliowego robimy zaprawę do gruszek, dusimy w zaprawie gruszki ok 10 min, jeśli są twarde trzymamy kolejne 5 minut. Odcedzamy i studzimy gruszki. Na upieczony kruchy spód wlewamy schłodzoną masę, układamyowoce i posypujemy startą czekoladą. Deser najlepiej smakuje po schłodzeniu,
Labels:
biały rum,
budyń,
ciemna czekolada,
cukier,
cukier puder,
cytryna,
gruszki,
jajko,
masło,
mąka pszenna,
na słodko,
ser mascarpone,
tarta z gruszkami,
tarty
Subskrybuj:
Posty (Atom)