7 kwietnia 2023

Mazurek z kaszą manną, Stefanka

Próbowałam wiele przepisów na taki mazurek- ten poniżej jest tym idealnym


Składniki na ciasto kruche

wszystkie składniki mają mieć temp. pokojową

  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczki sody
  • 2 łyżki miodu
  • 200 g masła
  • 2 jaja
Masło utrzeć porządnie  z cukrem, dodać miód, olej ucieramy. Kolejno po jednym jajku, miksujemy. Dodajemy na koniec mąkę i sodę i wszystko łączymy. Wyrobione ciasto dzielimy na 3 równe części. Pieczemy blaty pojedynczo na papierze do pieczenia ok 15 min 160 stopni C na dużej blasze. 

Masa z kaszy manny:

  •  1l mleka
  • 9 łyżek kaszy manny ( grysiku)
  • 200 g masła
  • 3/4  szklanki cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny( może być, ale ja nie daje)
  • cukier waniliowy

dodatkowo:

polewa czekoladowa ( można rozpuścić gorzką czekoladę z odrobiną margaryny, mleka i cukru, lub kupić gotową)


Zagotować mleko z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstawimy z palnika, wsypujemy kaszę manną i dokładnie łączymy. Podgrzewamy całość na małym ogniu , cały czas mieszając do zgęstnienia. Bardzo ciepłą masę dzielimy na pół i wylewamy na gotowe blaty. Na wierzch wędruje polewa i wiórki kokosowe. Ciasto długo wytrzymuje w lodówce, smakuje najlepiej nawet ma 3 dzień, można mrozić!

Kolejność przekładania od dołu: 

placek--krem-placek-krem-placek-polewa

Sałatka śledziowa z fasolą

 



Składniki:

  • śledź typu matjas w oleju ok 3-4 płaty
  • 2 ogórki konserwowe
  • puszka fasoli białej
  • 3 jajka
  • 1 jabłko
  • 3 łyżki majonezu
  • garść czarnych oliwek
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • 1 mała cebula
  • szczypta majeranku
  • szczypta czosnku niedźwiedziego
  • sól, pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo, studzimy. Śledzie odcedzamy z oleju, cebulę drobniutko kroimy w kostkę, fasolę odcedzamy, jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Jajka równie drobno kroimy, a oliwki na pół. Wszystko mieszamy ze sobą i przyprawiamy. Sałaka smakuje najlepiej jak się przegryzie.



6 kwietnia 2023

Sałatka z paluszków krabowych




Składniki:

  • 2 opakowania surimi ( paluszki krabowe po 250g)
  • 1 średnia cebula
  • puszka ananasów w plastrach
  • ok 3 łyżki majonezu
  • łyżka śmietany 18 %
  • puszka kukurydzy
  •  szczypta soli i pieprzu

Cebulę skroimy w kostkę  i sparzamy gorącą wodą, surimi rozmrażamy, jeśli są mrożone i kroimy w drobną kostkę tak samo jak ananasa, wrzucamy  kukurydzę i mieszamy z majonezem i śmietaną, doprawiamy do smaku.



 

5 kwietnia 2023

Tarta wielkanocna. Tarta z białą kiełbasą i jajkiem

Fajnie sprawdzi się na święta, ale również jako pomysł na posprzątanie lodówki po świętach.


Składniki:

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła zimnego
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

Wszystkie składni łączymy, zagniatamy i wkładamy ciasto do lodówki na przynajmniej pół godziny. Po tym czasie wałkujemy i wylepiamy okrągłą formę do tarty o średnicy 20 cm.Brzegi na równo ścinamy nożem. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy suchy groch lub fasole. Pieczemy ok 15min w temp 180 stopni ( ma się ciasto lekko zarumienić). Wyciągamy ciasto z piekarnika i wyjmujemy groch.

Masa:

  • mały kubek śmietany 18%
  • 3 duże jajka
  • 3 łyżki żurku w proszku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2-3 jajka ugotowane
  • 2-3 kiełbaski białe parzone
  • do ozdoby rzeżucha

Jajka wbijamy do miski i rozbełtujemy, dodajemy śmietanę i mieszamy. Do tego ląduje zupka żurkowa, która masę zagęścić oraz przyprawy. Masę wylewamy na przypieczony spód, a wierzch zdobimy plastrami kiełbasy i plastrami ugotowanego jajka. Pieczemy kolejne 15-20 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu i ostygnięciu tarty posypujemy całość rzeżuchą.




 

Babeczki kolorowe do koszyka

 


Składniki:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 250g cukru
  • 100g mąki pszennej
  • 100g mąki ziemniaczanej
  • 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki majonezu
  • esencja waniliowa
  • troszkę skórki z cytryny
  • dowolne kolory barwników w proszku


Jaja ucieramy ze solą i cukrem, tak by jajka stały się puszyste i kremowe. Dodajemy do masy jajecznej przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz na koniec majonez. Dzielimy ciasto w moim przypadku na 2 części bo użyłam 2 barwników, można dzielić też na 3, 4 itd. lub zostawić babkę naturalną. Barwnik w proszku jest mocno nasycony kolorem, dlatego dodajemy tylko szczyptę na patyczku do szaszłyków. Foremki smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką, jeśli są metalowe, jak są silikonowe to tego nie robimy. Masę wylewamy do 3/4 foremki i pieczemy w 170 stopniach C bez termoobiegu ok 20-25 min do suchego patyka. Z tej porcji powinno wyjść 6 średnich babeczek. Jest to też ilość do zrobienia dużej babki.

Babka utrzymuje długo świeżość, dzięki majonezowi, którego nie czuć absolutnie w wypieku po upieczeniu. Przystrajamy cukrem pudrem lub lukrem ( cukier puder z niedużą ilością wody).



4 kwietnia 2023

Ciasto Kruszonka

 

Kruszonka cioci Marysi




Składniki:

  • 2 szklanki mąki

  • 8 dużych jaj

  • 1 opakowanie masła

  • 1 łyżki proszku do pieczenia

  • 40 dag cukru pudru

  • bakalie (rodzynki orzechy włoskie lub pekan)

  • 2 łyżki kakao

Masło , mąkę, żółtka i proszek mączymy i wyrabiamy. Dzielimy na 3 części ( jedna trochę mniejsza), do mniejszej dodajemy kakao, wszystkie 3 kulki wkładamy do lodówki na ok 1h.

Białka ubijamy na sztywne szczyptą soli. Gdy białka będą ubite dodajemy partiami cukier puder. Białka mają być lśniąc i śnieżnobiałe. Rodzynki moczymy na 10 min w gorącej wodzie, orzechy drobno siekamy. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, ścieramy na tarce z grubymi oczkami pierwszą białą kulkę, rozkładamy równomiernie. Na to rzucamy z 2 garści rodzynek i 2 garści orzechów, rozkładamy równo. Wylewamy na bakalie połowę białka, przykrywamy startym ciastem kakaowym, na nie rzucamy koleją porcję bakalii. Kolejno reszta ubitego białka i na samą górę ostatnia jasna kulka również starta. Pieczemy w temp ok 185 stopni C przez ok 40-45 min. Po wystudzeniu oprószamy wierzch cukrem pudrem.



3 kwietnia 2023

Mazurek chałwowy

 


Według historyków mazurek przywędrował do Polski z Turcji, dlatego w te święta postawiłam na smak tureckiej chałwy.


Składniki:

  • ciasto kruche:
  • 200g mąki
  • 120g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  •  szczypta soli

Masa z chałwy:

  • 200g chałwy
  • 100g śmietany 36%
  • 100g czekolady deserowej lub białej


Mąkę przesiewamy , dodajemy zimne masło, sól, cukier puder i żółtko. Zagniatamy całość zwijamy w folie spożywczą i wkładamy na 1h do lodówki by ciasto się schłodziło. Po tym czasie wykładamy dno i boki formy do tarty ciastem, z reszty można zrobić falbanę i porobić rowki widelcem ( nie jest to konieczne). Pieczemy ok 25 min bez termoobiegu w temp 180 stopni C.

Wyjmujemy i studzimy.

Chałwę rozdrabniamy blenderem, w drugiej misce należy ubić śmietanę na gęsto i delikatnie przełożyć do chałwy, czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i wystudzoną łączymy do masą. Masę wlewamy na wystudzone ciasto kruche. Wkładamy do lodówki do zgęstnienia. Ozdabiamy wiórkami czekoladowymi, całymi migdałami i morelami suszonymi lub owocami kandyzowanymi.