1 grudnia 2022

Galaretki z paluszkiem krabowym

Taka odmiana od tych mięsnych galaretek, można też je zrobić w wersji postnej z bulionem rybnym lub warzywnym.


Składniki na ok 8 małych galaretek:

  • 1,5 l bulionu warzywnego, rybnego lub z kurczaka
  • ok 6-7 płaskich łyżek żelatyny
  • opakowanie paluszków krabowych
  • 3 ogórki konserwowe
  • koperek świeży
  • 2 średnie marchewki ugotowane na miękko
  • garść kaparów
Bulion przecedzamy, gotujemy, do pierwszego zabulgotania, do gorącego wsypujemy żelatynę i energicznie mieszamy. Po jej rozpuszczeniu, wyłączamy palnik i studzimy. Do małych pojemniczków układamy zaczynając od dołu: koperek, kilka kaparów, marchewkę ugotowaną i pokrojoną w kosteczkę, pokrojony w kostkę ogórek konserwowy i paluski krabowe  ( też kostka). Zalewamy każdy pojemniczek bulionem z żelatyną, tak by wszystko przykryć. Wkładamy do lodówki do stężenia.


 

Pierniki domowe, krem piernikowy

Ostatni raz pierniczki piekłam jak mój syn był mały, dużo zachodu i zaraz twarde. Tak myślałam kiedyś, odkąd odkryłam krem piernikowy, pierniczki muszą byc na każde święta, bo to z nich powstaje ten piekielnie dobry krem.


Składniki na pierniczki:

  • 2 jajka temp. pokojowa
  • 1/2 szklanki miodu dobrej jakości
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • ok 600 g mąki pszennej
  • pół opakowania przyprawy do piernika ( jeśli lubimy mocno korzenne można dodać całe opakowanie).
By pierniki miały mocno brazowy kolor można dodać 1 łyżkę kakao.

Miód dobrej jakości to taki, na którym nie pisze "miód produkowany w UE oraz z poza UE"- bo najczęściej to są chiny. Warto kupować ze sprawdzonego źródła lub w sklepie bez tego oznaczenia powyżej. Czytajcie etykiety.

Do rondelka wsypujemy cukier, dodajemy masło- roztapiamy, następnie miód. Gdy cukier sie rozpuści ściągamy z palnika. Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem, do tego przyprawa i kakao( jeśli chcemy). Ostudzone masło wlewamy do składników suchych, łączymy, zagniatamy lekko podsypując mąką i rozwałkowujemy na jakieś 0,5 cm.Wycinamy foremkami kształty. Pieczemy na papierze do pieczenia lub macie do makaroników ok 8-10 min w temp 170 stopni.



Krem piernikowy:
  • 300g pierniczków domowej roboty
  • 100g miękkiego masła
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki miodu dobrej jakości
  • 1 -2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 2 łyżka oleju kokosowego
Pierniczki mielimy w blenderze na piach, dokładamy masło, mascarpone, miód, olej kokosowy płynny. Wszystko łączymy ze sobą i oddajemy przyprawę. I gotowe. Doskonała masa na chleb, ale również  dobry krem do przełożenia tortu.


 

Domowa czekolada na gorąco

Czekolada mocno rozgrzewająca z korzennym kardamonem, to doskonały napój na zimowe wieczory i przeziębienie.

Składniki:
  • 3 szklanki mleka 3,2%
  • 2 łyżki śmietany 30% lub 36|%
  • 1/4 szklanki cuku pudru
  • 150g czekolady gorzkiej
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta kardamonu mielonego.
Mleko zagotowujemy z cukrem, gdy pojawią sie pierwsze bąbelki dorzucamy rozdrobnioną czekoladę, czekamy aż się rozpuści. W dalszej kolejności kakao mieszamy ze śmietaną, esencją i łyżką mleka, dolewamy do rozpuszczonej czekolady. Całość można ozdobić bitą śmietaną lub kilkoma piankami. Na koniec oprószamy mielonym kardamonem. 
Zamiast mleka krowiego można użyć mleko kokosowe!



 

30 listopada 2022

Ciasto pistacjowe z nutą kardamonu

Ciasto wbrew pozorom wychodzi mało słodkie i mocno czuć pistacje. Zawsze na święta dominują orzechy włoskie, tym razem stawiam na pistacje. W okresie świątecznym duże dyskonty oferują marki premium i właśnie, wtedy można zakupić krem z pistacji. Wychodzi to na pewno taniej, niż byśmy kupowali pistacje i sami robiliśmy krem. Tortownica 20 cm.

Składniki:

Ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kremu z pistacji
  • 3/4 masła miękkiego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 1/4 łyzeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 3 łyżki śmietany 36%
  • 3 łyżki mleka
Miękkie masło ucieramy z cukrem, aż stanie sie puszyste i gładkie. Dodajemy krem z pistacji, ucieramy, po 1 jajku, ucieramy. Mąkę pzresiewamy z soda i proszkiem do miski. Do masy jajecznej dokładamy ekstrakt, mleko, smietanę, skórkę i na koniec mąkę z dodatkami. Pieczemy w 175 stopniach C ok 30-35 min. Sprawdzamy patykiem czy upieczone. Po upieczeniu zostawiamy na 15 min w wyłączonym piekarniku, później studzimy na kratce i przekrajamy na pół.

Krem:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 ml mascarpone
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • szczypta kardamonu mielonego
  • szczypta soli
  • śmietany 36% pół szklanki
  • posiekane pistacje
śmietane ubijamy z cukrem pudrem dodajemy mascarpone, cukier, skórkę i pzryprawy. Biszkopt nasączamy woda z sokiem cytrynowym, lub jak w moim przypadku z limonciello. Pół masy wdruje na pierwszy nasączony blat, na to drugi tez nasączamy i resztka kremu. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i mielonym kardamonem.






 

Zupa fińska z łososiem

Fajna alternatywa dla zupy rybnej z karpia na wigilię, zupa wychodzi delikatna i mocno rybna. 
Zupę przygotowyje sie oryginalnie na wywarze z głów i ogona łososia, u nas wywar moze być z karpia. By przepis  uprościć można skorzystać z kostek bulionowych rybnych, do kupienia w internecie- dobrze sprawdzi się też bulion dashi lekko rozcieńczony.


Składniki:
  • 2 łyżki masła
  • 1 biała część pora
  • 1 marchewka
  • 3 duże ziemniaki
  • 4 szklanki bulionu rybnego
  • 350g łososia świeżego 
  • śmietane 30 % do zagęszczenia
  • sól, pieprz
  • koperek świeży


Na maśle dusimy marchewkę pokrojoną w kostkę oraz pora pokrojonego w paseczki. Zalewamy bulionem rybnym, dorzucamy pocięte w kostkę ziemniaki i gotujemy do miękkości warzyw. Po tym czasie krioimu łososia bez skóry w kosteczkę 1cm na 1cm i dorzucamy do zupy. Czekamy, aż łosoś się zagotuje i zalewamy śmietaną. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i rzucamy obficie poszatkowany świeży koperek. Zupę można trzymać w lodówce do 3 dni.



 

Domowy burger z szarpaną wieprzowiną w stylu azjatyckim

 Bułki z tego przepisu doskonale sprawdzają sie do burgerów, ale również jako bułki śniadaniowe. Są sprężyste, gęste i się nie kruszą. Jak to bułki z drożdży szybko schną- trzeba wykorzystać od razu.

Składniki na bułki ( wychodzi 4-5 dużych bułek):

  • mąki pszennej typ 650 ok 350-400 g
  • 7g drożdży suchych piekarskich
  • szklanka ciepłego mleka
  • 15 dag cukru
  • 30 ml oleju
  • szczypta soli
  • 1 żółtko
  • sezam do posypania
Zaczyn wykonujemy z 1/3 szklanki ciepłego mleka, drożdży, łyżki cukru i 3 łyżek mąki. Ostawiamy przykryty ścierką w ciepłe miejsce, bez przeciągów.  Rozczyn powinnien mieć wiele bąbli i powinnien podwoich swoją objętość, jeśli tego nie ma zaczynamy z innymi drożdżami od nowa (najlepsze są zawsze drożdże bardzo świeże- ważne w szczególności przy drożdżach świeżych).
Do miski wlewamy reszę mleka, cukru, mąki, sól, zaczyn i na koniec olej. Początkowo warto dać tylko 300g mąki i z czasem przy wyrabianiu dodawać resztę. Różne mąki inaczej zbierają wilgoć. Przykrywamy na ok 1h wyrobione ciasto. Po tym czasie dzielimy na 4-5 kulek. Każdą formujemy do środka i układamy na papierze do pieczernia. Cekamy aż wyrosną ok 30 min. Po tym czasie wierzch bułek smarujemy żółtkiem i posypujemy sezamem. Pieczemy w 190 stopniach C, góra-dół ok 25 min. 



Wieprzowina szarpana w stylu azjatyckim doskonale nadaje się do burgerów, ale również jako dodatek mięsny do ramenu.
Składniki:
  • 1kg łopatki wieprzowej
  • 3 cebule większe
Marynata:
  • 60 ml sosu sojowego
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 plasterki imbiru
  • 50 ml mirin lub octu ryżowego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta czosnku marynowanego
  • pieprz
  • chilli w płatkach
  • można dać soli szczypte -trzeba pamiętać, że sos sojowy jest słony

Cebule kroimy w talarki, wraz z łopatką układamy w woreczku strunowym lub rękawie do pieczenia, dolewamy marynatę do łopatki, zamykamy i dobę trzymamy w lodówce. Po tym czasie, całość z woreczka wylewamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temp 160 stopni ok 3h ( przykryte folią aluminiową), odwracając mięso co jakiś czas i podlewając marynatą. Jeśli woda znacznie wyparowała dolewamy trochę. W trakcie pieczenia rozdzielamy widelcamy mieso to przyśpieszy proces.  Innym wyjściem jest włożenie do piekarnika worka do pieczenia z całą zawartością- pieczenie ok 1,5h, pod tym czasie otwieramy worek i rumienimy do miękkości.


28 listopada 2022

Golonka pieczona w piwie i miodzie

4 grudnia Dzień Górnika.

Nawet jeśli mąż nie górnik, to solidaryzować się trzeba i zawsze w tym czasie wjeżdża goloneczka. Na śląsku warto kupić ją wcześniej bo 3 i 4 grudnia zawsze golonki ze sklepów wymiecione.  Golonke golimy maszynką z włosów, nie opalamy, bo skóra będzie twarda.



Składniki

  • golonka przednia lub tylnia ( przednia szybciej się gotuje, bo mniejsza)
  • marchewka
  • pietruszka korzeń
  • mały seler korzeń (ćwiartka)
  • 2 łyżki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • cała główka czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
Golonke myjemy pod bierzącą wodą. Wkładamy do wysokiego garnka ( lub do szybkowara). Dolewamy wodę, tak by ją całą  przykryć. Dorzucamy warzywa obrane i przyprawy i czosnek przekrojony na pół. Gotujemy do miękkości na średnim ogniu, czas gotowania jest  zależuy od  wielkości, ale średnio w normalnym garnku ok 2,5-3h,  szybkowarze ok 1,5h. Po wbiciu widelca  mięso ma być miękkie.Też nie możemy przesadzić z gotowaniem ponieważ później rozpadnie sie przy pieczeniu.



Wyjmujemy golonkę z wywaru, układamy w naczyniu żaroodpornym i nacinamy skórę w krateczkę. Odlewamy szklankę wywaru, dorzucamy do niej łyżkę musztardy i łyżkę miodu. Wylewamy na golonkę, do tego dolewamy piwo ( ja daje jasne). Pieczemy w temperaturze ok 180 stopni, co chwilę odwaracamy golonkę i podlewamy wywarem piwnym. Pieczemy do pięknego zarumienienia.
Podajemy z sosem czosnkowym, musztardą lub chrzanem.

Ciasto słowianka

Blacha 24x24

Ciasto mało słodkie, wychodzi wysokie. Przed podaniem warto wyciągnąć wcześniej z lodówki, by masa nie była taka twarda.
 Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek L w temp pokojowej
  • niecała szklanka mąki
  • 13/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka oleju
 Świeże jajka ubiajamu całe w misce na puszysta masę. Dodajemy partiami cukier. Gdy już cukier nie będzie wyczuwalny dodajemy olej i przesiane mąki z kakaem,. Biszkopt wylewamy do brytfanki wyłożonej papierem do pieczenia( tylko spód). Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 25 min, do suchego patyka. Studzimy, następnie dzielimy biszkopt na pół.


Masa z mlekiem w proszku:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru
  • 4 szklanki mleka w proszku
  • kostka masła miękkiego
Masło ucieramy do białości, dodajemy do niego partiami cukier. Gdy cukier nie będzie wyczuwalny, dolewamy naprzemiennie raz mleko płynne raz  mleko w proszku( małymi partiami).
 
Mus z brzoskwini:
  • puszka brzoskwini
  • 200ml wody
  • 3 łyżki żelatyny ( lub an każde 500 ml płynu 3 łyżki agaru)
Brzoskwinie i syrop blendujemy. Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej żelatynę. Studzimy, gdy będzie w tepm. pokojowej dolewamy do brzoskwiń i zostawiamy do zgęstnienia.

Poza tym :
  • czekolada do ozdoby
  • poncz do biszjoptów 
  • biszkopty okrągłe lub podłużne
Składamy ciasto. Na spód pól biszkoptu ciemego- dobrze nasączonego, na to 3/4 masy, biszkopty też nasączone, mus stężały, przykrywamy ciemnym  biszkoptem, smarujemy resztką masy i wierzch dekorujemy czekoladą.


Śniadaniowe roladki z jajecznicą

 Ciekawy pomysł na śniadanie.

Składniki:

  • 1 ciasto francuski
  • ok 4 parówki większe lub 8 małych
  • 6 jajek L
  • szczypta soli
  • szczypta chilli w płatkach
  • garść cheddara ( można pominąć)
Ciasto francuskie dzielimy na 8 kwadratów. Z jajek rozbimy jajecznice, ma być dobzre ścięta by nie wypłyneła przy pieczeniu, doprawiamy, można posypać też cheddarem. Ostygłą jajecznice układamy na 8 kawałkach ciasta, na nią gładziemy cienką parówkę - jeśli długa to tniemy na pół. Zawijamy je jak dziecko  kołderką, jeden róg przyklejamy i na to drugim rogiem zamykamy. Pieczemy ok 10 min w temp 190 stopni C. Pilnujemy by sie nie spaliły (w każdym piecu dojdą w innym czasie). Polewamy ketchupem lub sosem barbeque.



Sałatka wakame, Wakame

 Sałatka jest ostrawa, mocno rybna. Wakame posiadaja w sobie dużo jodu, dlatego osoby z problemami tarczycowymi nie powinny ich dużo jeść. Dzienny limit to do 26 gram wakame ( dla dorosłych) wedłyg badań, nastomiast informacja na opakowaniu to 10 gram na dzień.


Składniki na sałatkę dla kilku osób:

  • 50 gram wakame (suche) po odsączeniu wychodzi ok 450g wodorostów
  • 1l wody do namoczenia wodorostów
marynata:
  • 200ml octu do sushi
  • 2 łyżka brązowego cukru
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 plastry imbiru
  • 1 łyżeczka wasabi
  • 1/2 papryczki chilli świeżej
  • 2 ząbki czosnku
  • biały sezam
  • 100ml oleju sezamowego
Glony namaczamy ok 20 min, staną się sprężyste i miękkie. Po tym czasie odcedzamy, można pociąć na mniejsze kawałki.
Mieszamy ocet, sos sojowy, cukier i wodę. Imbir siekamy drobno, do tego papryczkę czosnek i łyżkę octu do sushi, wszystko razem miażdżymy w możdzierzu.Układamy wakame na to marynata, polewamy olejem sezamowym i posypujemy sezamem.