17 stycznia 2024

Chaczapuri adżarskie

Chaczapuri dosłownie można przetłumaczyć jako chleb z twarogiem, jest daniem sztandarowym kuchni gruzińskiej. To nic innego, jak zapiekany placek z serem i jajkiem. Wersja, którą przygotowałam jest
chaczapuri adżarskim-  placek drożdżowy ma kształt łódeczki. Ser jest głównym sercem potrawy, dlatego ważne jest by dobrać najbardziej  zbliżony. Oryginalny ser, to ser podpuszczkowy młody, niestety praktycznie nie do zdobycia w Polsce. Góralski bryndz i feta zmieszana razem dają bardzo porównywalny smak. Poniżej jeszcze prostsze rozwiązanie na dobór sera.

Szklanka ma zawsze 250 ml


Składniki:

  • 7g suchych drożdży piekarskich
  • ok 3 1/2 szklanki mąki pszennej 650
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • mozzarella twarda
  • mozzarella kulka
  • feta oryginalna
  • 4 jajka
  • 1 białko +łyżka wody
  • kawałeczki masła


Sól, drożdże, cukier, mąkę mieszamy ze sobą. Do suchych składników wlewamy mleko i wodę. Wyrabiamy przynajmniej 10 min. Dodajemy do ciasta 1 łyżkę oleju i ponownie wyrabiamy. Spryskujemy olejem miskę i wkładamy do niej ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy folią spożywczą. Po godzinie wypuszczamy powietrze nagromadzone w cieście ( uderzamy pięścią) i ponownie wyrabiamy, znów odstawiamy na 30 min. Po tym czasie dzielimy cisto na 4 części. Każdy kawałek rozwałkowujemy w jajo, dłuższe brzegi zwijamy do środka( tworząc ranty), końce zlepiamy i zawijamy pod spód, w ten sposób powinna powstać łódka. Sery trzemy i mieszamy w równych proporcjach, wykładamy nimi środek łódek. Brzegi smarujemy białkiem z wodą. Pieczemy placki w mocno nagrzanym piekarniku ( co najmniej 220 stopni C) na górnych szczeblach ok 15 min. Po tym czasie wyciągamy z pieca, robimy na środku łyżką wgłębienie, wbijamy jajko, dodajemy kawałeczki masła i ponownie wstawiamy na jakieś 5-6 min do momentu, aż białko jaja się zetnie, ale żółtko będzie jeszcze płynne. Podajemy od razu. Jemy zaczynając od odrywaniu brzegów łódki i miksując środek pieczywem. Chaczapuri powinno się zjeść rękoma.







15 stycznia 2024

Ciasto bez pieczenia „Śnieżna kula”

 

To ciasto mojego autorstwa, ma w sobie wszystko, to co można znaleźć w drinku o tej samej nazwie.: adwokat, ananasy i kokos.



Składniki:

Masa ananasowa:

  • puszka ananasów
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1 serek śmietanowy 400g
  • ok 1/2 szklanki śmietany 36%
  • ok 5 łyżek wody

Ananasy odsączamy z soku i blendujemy na gładka masę. Dokładamy serek śmietanowy, chwile łączymy mikserem. Dolewamy do masy zimnej śmietany i ubijamy do zagęszczenia. Żelatynę zalewamy wodą, ok 10 min czekamy aż spęcznieje i taka gęstą podgrzewamy w mikrofali ok 20-30 sekund do rozpuszczenia. Do żelatyny dokładamy łyżkę masy by zahartować, następnie żelatynę dolewamy do masy.

Formę do keksówki wykładamy folią spożywczą, na dno układamy biszkopty. Na nie wylewamy masę ananasową.

Żelka adwokatowa:

  • ok szklanka ajerkoniaku
  • 3 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek wody

Żelatynę zalewamy wodą, ok 10 min czekamy, aż spęcznieje i taką gęstą podgrzewamy w mikrofali ok 20-30 sekund do rozpuszczenia. Dolewamy do niej zimny adwokat, cały czas mieszając. Wylewamy żelkę na masę ananasową i wkładamy do lodówki by zgęstniała.

Masa kokosowo -śmietanowa

  • mleko kokosowe w puszce ( trzymane w lodówce)
  • śmietana 36% ok 1/2 szklanki
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • kilka biszkoptów podłużnych
  • pół szklanki kokosu
  • 2-3 łyżki cukru

Otwieramy zimną puszkę i oddzielamy gęste mleko kokosowe od wody kokosowej. Używamy tylko tej gęstej części, mieszamy ją ze śmietaną i cukrem. Miksujemy do gęstości. By masa dobrze gęstniała powinna mieć co najmniej 82 % tłuszczu.

Śmietankę kokosową wylewamy na ciasto i ponownie schładzamy. Na wierzch ciasta przygotowujemy skarmelizowany kokos, łącząc na patelni wiórki i cukier do momentu, aż się przyrumienią. Trzymamy ciasto w lodówce, najlepiej w szczelnie zamkniętym pojemniku.