20 maja 2024

Nalewka lilak, nalewka z bzu lilak

 

Składniki:
  • Jednorazówka samych kiści fioletowych kwiatów Lilaka
  • 3 szklanki wódki
  • 3 szklanki wody
  • Sok z pół cytryny
  • Ok 1,5 szklanki płynnego miodu

Kiście bzu czyścimy pod bieżącą wodą. Obieramy by były same drobne kwiatuszki, bez łodyg. Zalewamy kwiatki wódką i odstawiamy w ciemne miejsce na ok 10 dni. Po tym czasie odcedzamy dokładnie. Robimy syrop z 3 szklanek przegotowanej zimnej wody, wciśniętej cytryny i miodu, jeśli lubicie słodsze nalewki dodajcie więcej niż 1,5 szklanki. Syrop studzimy I łączymy z wódką
Butelkujemy i odstawiamy w ciemne miejsce na ok 3 miesiące, ja zostawiam nawet na 6 miesięcy, po tym czasie trunek osiąga piękny bukiet smaku.

 


Rolada malinowa

 

Biszkopt z galaretką malinową

Składniki:

  • 5 jajek L temp pokojowa
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1 galaretka malinowa
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia


Białka ubijamy z szczyptą soli na sztywno, dodajemy cukier, gdy cukier przestanie chrupać wrzucamy partiami galaretkę suchą. Gdy białka będą sztywne i lśniące, wrzucamy po jednym żółtku i szpatułką mieszamy delikatnie. Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem. Blaszkę z pieca wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy całą biszkoptową masę równomiernie. Piec nagrzewamy do 180 stopni C, przed włożeniem do pieca masy zrzucamy ją na ziemie z ok 30 cm. Pieczemy ok 15-17 min góra- dół . Wyciągamy biszkopt ponownie opuszczamy na ziemie. Wyjmujemy ciepły z papieru i kładziemy na czystą ścierkę wysypaną cukrem pudrem, zawijamy ścierkę z biszkoptem w rulon. Gdy ostygnie smarujemy biszkopt masą i układamy w rządku maliny, zawijamy ponownie. Zostawimy w lodówce do stężenia. Można ozdobić pozostałą masą lub bitą śmietaną oraz świeżymi malinami.

Krem malinowy

  • 250g zimne mascarpone
  • malin mrożone lub świeże 3 garści
  • 150 ml śmietany 36% (zimnej)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka świeżych malin do środka i do dekoracji

Mrożone maliny rozmrażamy,odlewamy wodę, blendujemy i przecieramy na sicie, by się pozbyć pestek. Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno, dokładamy mascarpone i ponownie mieszamy, na koniec wlewamy puree z z malin i łączymy składniki. Trzymamy w lodówce.


Bułki orkiszowe

 

Bułki orkiszowe

 




Składniki:

  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki drożdży sypkich piekarskich
  • 1 łyżka kopiata masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • mąka orkiszowa 450 lub 650 ok 500 g
  • maka żytnia750  ok 200g
  • łyżeczka soli

Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąki łączymy ze sobą, dodajemy drożdże,sół, cukier do suchych dolewamy ciepłą wodę oraz rozpuszczone masło. Mieszamy całość, wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 45 min pod przykryciem. Po tym czasie ponownie wyrabiamy, formujemy 6 równych bułek, odstawiamy na blachę pokryta matą do pieczenia lub papierem do pieczenia, na 15 min. w tym czasie rozgrzewamy piec do 190 stopni C. Surowe bułki z wierzchu smarujemy rozpuszczonym masłem lub smalcem i obsypujemy sezamem, czarnuszką, bądź słonecznikiem. Pieczemy ok 20 min, aż spód będzie twardszy i rumiany, a wierzch złocisty Bułki szczelnie zamknięte utrzymują świeżość nawet do 3 dni.