Biszkopt z galaretką malinową
Składniki:
- 5 jajek L temp pokojowa
- 2 łyżki cukru
- 1-2 łyżki mąki
- 1 galaretka malinowa
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubijamy z szczyptą soli na
sztywno, dodajemy cukier, gdy cukier przestanie chrupać wrzucamy
partiami galaretkę suchą. Gdy białka będą sztywne i lśniące,
wrzucamy po jednym żółtku i szpatułką mieszamy delikatnie.
Dodajemy przesiana mąkę z proszkiem. Blaszkę z pieca wykładamy
papierem do pieczenia i wylewamy całą biszkoptową masę
równomiernie. Piec nagrzewamy do 180 stopni C, przed włożeniem do
pieca masy zrzucamy ją na ziemie z ok 30 cm. Pieczemy ok 15-17 min
góra- dół . Wyciągamy biszkopt ponownie opuszczamy na ziemie.
Wyjmujemy ciepły z papieru i kładziemy na czystą ścierkę
wysypaną cukrem pudrem, zawijamy ścierkę z biszkoptem w rulon. Gdy
ostygnie smarujemy biszkopt masą i układamy w rządku maliny,
zawijamy ponownie. Zostawimy w lodówce do stężenia. Można ozdobić
pozostałą masą lub bitą śmietaną oraz świeżymi malinami.
Krem malinowy
- 250g zimne mascarpone
- malin mrożone lub świeże 3 garści
- 150 ml śmietany 36% (zimnej)
- 2 łyżki cukru pudru
- kilka świeżych malin do środka i do
dekoracji
Mrożone maliny rozmrażamy,odlewamy
wodę, blendujemy i przecieramy na sicie, by się pozbyć pestek.
Śmietanę miksujemy z cukrem pudrem na sztywno, dokładamy
mascarpone i ponownie mieszamy, na koniec wlewamy puree z z malin i
łączymy składniki. Trzymamy w lodówce.