Czekoladowe ciacho z truskawką
Ciasto:
- 5 jaj (żółtka oddzielić od białek)
- 150 zg miękkiego masła
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 130 g mąki pszennej
- 200 g gorzkiej czekolady
- szczypta soli
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do żółtek wrzucamy mąkę, rozpuszczoną czekoladę, ubite białka.
Najlepiej sprawdzi się tortownica 22 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez 50 min.
Masa czekoladowa ( idealna również do tortów)
- 200 g gorzkiej czekolady
- 500 ml śmietany 36%
- 4 łyżki cukru
- 3 łyżki żelatyny
- 1/4 szkl. gorącej wody
Rozpuszczamy czekoladę, do jeszcze ciepłej dodajemy śmietanę i cukier. 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, a następnie przylewamy do 1/4 gorącej wody- należy dobrze wymieszać. Mieszamy ostygnietą żelatynę z masą czekoladową.
Ciasto kroimy na pół. Na spodzie układamy cząstki truskawek, przykrywamy całym kremem i wierchem ciasta. Ze względu na to ,że są świeże truskawki, ciasto należy zjeść szybko, zresztą jest tak pyszne że samo zniknie ;)