3 lipca 2014

Zupa gulaszowa mojej mamy

Bardzo pożywna zupa, u mnie występuje w wersji na ostro.

Składniki na ok 4 porcje:
  • ok 1 kg mięsa od łopatki ( od szynki też może być, ale się dłużej gotuje)
  • garść marchewki mrożonej z groszkiem
  • 1-2 duża cebula
  • ok 3-4 średnich ziemniaków
  • wywar rosołowy 1 szklanka
  • puszka pomidorów krojonych
  • papryka bez skórki
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka smalcu + łyżeczka papryki słodkiej w proszku ( do zagęszczenia- jeśli chcemy dietetycznie to można zmienić na oliwę)
  • liść laurowy
  • 2-3 ziela angielskie

Mięso kroimy w dużą kostkę, cebulę w pióra, dodajemy liść laurowy, ziela. Dusimy w łyżce smalcu i odrobinie wody. Wyciskamy również ząbki czosnku. Gdy mięso zmięknie wlewamy całe pomidory w puszce, doprawiamy papryką słodką ( ja często dodaje również wędzoną). Teraz wywar ma trochę pobulgotać, my w miedzy czasie możemy opiec paprykę na gazie i ściągnąć skórkę. Siekamy w drobne paseczki i dorzucamy do mięsa. Wlewamy wywar rosołowy, już zupełnie na koniec mrożoną marchewkę z groszkiem. Całość dusimy na wolnym ogniu ok 30 min. Doprawiamy pieprzem, chili ( jeśli ktoś lubi), szczypta vegety i soli. Ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy al dente osobno i dorzucamy do gulaszowej- one zmiękną w gorącej zupie.

Browni z truskawkami

Czekoladowe ciacho z truskawką

Ciasto:
  • 5 jaj (żółtka oddzielić od białek)
  • 150 zg miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 130 g mąki pszennej
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • szczypta soli
Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, białko ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Do żółtek wrzucamy mąkę, rozpuszczoną czekoladę, ubite białka.
Najlepiej sprawdzi się tortownica 22 cm, wykładamy ją papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach C przez 50 min.

Masa czekoladowa ( idealna również do tortów)
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 500 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki żelatyny
  • 1/4 szkl. gorącej wody

Rozpuszczamy czekoladę, do jeszcze ciepłej dodajemy śmietanę i cukier. 3 łyżki żelatyny rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody, a następnie przylewamy do 1/4 gorącej wody- należy dobrze wymieszać. Mieszamy ostygnietą żelatynę z masą czekoladową.
Ciasto kroimy na pół. Na spodzie układamy cząstki truskawek, przykrywamy całym kremem i wierchem ciasta. Ze względu na to ,że są świeże truskawki, ciasto należy zjeść szybko, zresztą jest tak pyszne że samo zniknie ;)