Poke Cake kokosowy
Składniki:
- 3 jajka L
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- szczypta soli
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Polewa
- 1/3 szklanki mleka kokosowego
- 1/4 szklanki mleka pełnego 3,2 %
- 1/2 szklanki mleka skondensowanego lub karmelu
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka w temp pok. ubijamy, dodajemy partiami cukier. Masa jajeczna powinna być po ubiciu jasna i gęsta i lśniąca. Dolewamy do masy olej, ekstrakt. Mąkę wsypujemy mieszamy mikserem, na koniec dolewamy mleko kokosowe, łączymy wszystko już delikatnie szpatułką. Formę 24x24 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę kokosową. Pieczemy ok 30 min w temp 175 stopni C. Sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Ciasto studzimy i robimy dużo dziurek patyczkiem do szaszłyków na całości. Mleko łączymy z karmelem i mlekiem kokosowym, dokładnie miksujemy i wylewamy na ciasto. Masa powinna powlewać się do dziurek. Wierzch ozdabiamy kokosem. Ciasto trzymamy w lodówce.