8 kwietnia 2024

Poke Cake kokosowy

 

Poke Cake kokosowy





Składniki:

  • 3 jajka L
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


Polewa

  • 1/3 szklanki mleka kokosowego
  • 1/4 szklanki mleka pełnego 3,2 %
  • 1/2 szklanki mleka skondensowanego lub karmelu


Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka w temp pok. ubijamy, dodajemy partiami cukier. Masa jajeczna powinna być po ubiciu jasna i gęsta i lśniąca. Dolewamy do masy olej, ekstrakt. Mąkę wsypujemy mieszamy mikserem, na koniec dolewamy mleko kokosowe, łączymy wszystko już delikatnie szpatułką. Formę 24x24 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę kokosową. Pieczemy ok 30 min w temp 175 stopni C. Sprawdzamy patyczkiem, czy się upiekło. Ciasto studzimy i robimy dużo dziurek patyczkiem do szaszłyków na całości. Mleko łączymy z karmelem i mlekiem kokosowym, dokładnie miksujemy i wylewamy na ciasto. Masa powinna powlewać się do dziurek. Wierzch ozdabiamy kokosem. Ciasto trzymamy w lodówce.