25 listopada 2024

Muffiny ala Panettone

 



Wszystkie składniki powinny mieć temp pokojową. Panettone ma specyficzną włóknistą konsystencje, w tych muffinach tego nie uzyskamy, ale smak jest bogaty i przypomina tą włoską babkę.

Składniki:

  • 380g mąki 00 ( zamiennie można użyć 450)
  • 250 g mleka
  • 160g cukru
  • łyżeczka drożdży piekarskich instant
  • 159g oleju rzepakowego
  • 2 garści rodzynek
  • 1 łyżeczka dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
  • 1 łyżeczka aromatu rumowego
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego
  • 2 jaja
  • 1 łyżka miody
  • garść owoców kandyzowanych
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • lukier na wierzch

Drożdże mieszamy z 1 łyżką cukru, 2 łyżkami mleka i 2 łyżkami mąki, zostawiamy do wyrośnięcia na ok 15 min. Jaja łączymy z olejem i resztą mleka , aromatem i miodem. Milsujemy jaja i  dokładamy drożdże, mąkę oraz bakalie.  Masa wychodzi dość gęstawa. Wkładamy ciasto do papilotów na 2/3 ich wysokości. Zostawiamy na ok 30 min do wyrośnięcia. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 180 stopni C ok 25-30 min.




Hummus z fasoli białej i pomidorów suszonych. Pasta kanapkowa

 


Składniki:

  • 1 puszka fasoli białej
  • 1 słoik pomidorów suszonych w zalewie
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Fasole odsączamy, pomidory również, ale w tym wypadku zostawiamy olej. Pomidory blendujemy z fasolą i czosnkiem na gładką masę, dodajemy ok 3 łyżki oleju z pomidorów, przyprawiamy i ponownie blendujemy. W paście mało wyczuwalna jest fasola ( więc nie trzeba się jej obawiać) , dominuje smak suszonych pomidorów.


 

Kiełbasa wieprzowa z cheddarem i chilli

 



Kiełbasa wieprzowa z cheddarem i chilli

Składniki:

  • 16g peklowali na 1kg mięsa
  • łopatka – podział na klasę chuda i na klasę tłustą
  • boczku surowego kawałek (1/5 części całego mięsa)


Przyprawy podane na 2kg mięsa łącznie.

  • 2 papryczki chili czerwone lub zielone
  • 120g cheddara
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka ziela angielskiego mielonego
  • 2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • szczypta pieprzy białego
  • 150 ml lodowatej wody
  • sól jeśli jest mało słone

Kroimy mięsa w kostkę zasypujemy solą peklującą- 16g na 1kg mięsa. Odstawiamy na 24 h do lodówki. Po tym czasie mięso segregujemy klasami. Chudą łopatkę mielimy na oczkach 10mm, boczek i tłustszą część łopatki na oczkach 6mm. Do mięsa dorzucamy przypraw, lodowatą wodę blendujemy z czosnkiem i wlewamy do masy. Całość dobrze mieszamy nawet 15 min, mięso ma się stać kleiste. Papryczki oczyszczamy z nasion i drobno siekamy, cheddar kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do masy. Nabijamy jelita wieprzowe i odstawiamy kiełbasę do osuszania ( u nas cała noc w przewiewnym pomieszczeniu).Nabijamy jelita. Osuszamy dodatkowo  w wędzarni w 45 stopniach C. Wędzimy na drewnie: buk i olcha. Temperatura wędzenia 60 stopni, do ładnego koloru. Parzymy kiełbasę w 80 stopniach woda, w środku ma mieć ok 69-72 stopni.

 



Ciasto orzechowe meksykańskie.

 



Ciasto wychodzi mocno orzechowe i wilgotne. Ciekawa alternatywa na święta. Oryginalny przepis zawierał ogrom cukru, zredukowałam go tak, by placek wyszedł i smakował.

Blaszka 24x24

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka M
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 250 g orzechów pekan/ włoskich
  • puszka ananasów

Orzechy mielimy na drobno (ale nie na wiór), orzechy pekan są miększe od włoskich, ale w smaku nie ma różnicy- w oryginale są pekan. Mąkę mieszamy z solą, cukrem, sodą. Dodajemy do sypki produktów rozbełtane jajka. Ananasa + 5 łyżek soku z puszki blendujemy na gładko i dodajemy do reszty składników. Na koniec wsypujemy orzechy. Całość wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego pieca do 175 stopni C, góra-dół, pieczemy ok 40 min. Sprawdzamy pod koniec patyczkiem. Po upieczeniu wyciągamy i chwile studzimy, patyczkiem do szaszłyków nakłuwamy ciasto po całości.

Lukier sernikowy

Składniki:

  • ok 250g serka śmietanowego
  • ok 100 g cukru pudru
  • 1 masło

Masło podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy. Dodajemy do niego cukier puder i serek śmietanowy. Łączymy mikserem. Wylewamy lukier na ciepłe ciasto. Po wystudzeniu spodu, wkładamy ciasto do lodówki.