13 czerwca 2023

Drożdżówki z rabarbarem i serkiem homogenizowanym

 

Ciasto:

  • 3/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!)
  • 4 łyżki cukru drobnego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 7g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki masła
  • 2 kopiate szklanki maki pszennej

Drożdże łączymy z mlekiem i cukrem. Masło rozpuszczamy i studzimy Zostawiamy na 15 min. Po tym czasie mieszamy mąkę z jajkami, solą, dolewamy masło i rozczyn. Zagniatamy ciasto, jak trzeba to dodajemy jeszcze mąki. Odstawiamy do odpoczynku na 1h.

Nadzienie:

  • 2 serki typu danio
  • 2 łyżki cukru
  • 4-5 lasek obranego rabarbaru + 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko

Rabarbar obieramy kroimy w drobne kawałki, zasypujmy 1 łyżką cukru i czekamy, aż puści sok- odlewamy go. Serki łączymy z cukrem i żółtkiem.

Kruszonka:

  • 20g masła prosto z lodówki
  • 20g cukru
  • ok 40g maki

Zagniatamy składniki, tak by powstały grudki.

Ciasto dzielimy na ok 8 dużych kulek, które spłaszczamy szklanką w środku, napełniamy łyżką serka i kilkoma kawałkami. Na wierzch bułek rozkładamy kruszonkę. Brzegu drożdżówek można posmarować pozostałym białkiem. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 180 stopni C przez ok 15 min. Po upieczeniu posypujemy wierzch cukrem pudrem.