Ciasto:
- 3/4 szklanki ciepłego mleka (nie gorącego!)
- 4 łyżki cukru drobnego
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 7g suchych drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 2 kopiate szklanki maki pszennej
Drożdże łączymy z mlekiem i cukrem. Masło rozpuszczamy i studzimy Zostawiamy na 15 min. Po tym czasie mieszamy mąkę z jajkami, solą, dolewamy masło i rozczyn. Zagniatamy ciasto, jak trzeba to dodajemy jeszcze mąki. Odstawiamy do odpoczynku na 1h.
Nadzienie:
- 2 serki typu danio
- 2 łyżki cukru
- 4-5 lasek obranego rabarbaru + 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
Rabarbar obieramy kroimy w drobne kawałki, zasypujmy 1 łyżką cukru i czekamy, aż puści sok- odlewamy go. Serki łączymy z cukrem i żółtkiem.
Kruszonka:
- 20g masła prosto z lodówki
- 20g cukru
- ok 40g maki
Zagniatamy składniki, tak by powstały grudki.
Ciasto dzielimy na ok 8 dużych kulek, które spłaszczamy szklanką w środku, napełniamy łyżką serka i kilkoma kawałkami. Na wierzch bułek rozkładamy kruszonkę. Brzegu drożdżówek można posmarować pozostałym białkiem. Pieczemy w rozgrzanym piecu do 180 stopni C przez ok 15 min. Po upieczeniu posypujemy wierzch cukrem pudrem.