Ricciarelli di Siena
Składniki:
- ok 200-250g mąki migdałowej
- 2 białka jaj L
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki wody
- 200g cukru pudru
- drobno strata skórka z pomarańczy
- kilka kropli esencji waniliowej
- kilka kropli esencji migdałowej
- szczypta soli
Ricciarelli di Siena
Składniki:
Papanasi, czyli oponki ze śmietaną i dżemem po rumuńsku.
Sadniki:
Dodatkowo:
Ser odsączamy z serwatki i łączymy z resztą składników. Wyrabiamy przez chwilę i wkładamy ciasto do lodówki na 30 min. Po tym czasie ponownie wyrabiamy i wałkujemy ciasto na podsypanej mąką stolnicy. Wysokość ciasta to ok 0,7- 1cm. Wykrawamy 2 średnice kręgów, by powstałą piramida i dodatkowo wyrabiamy kulki na górę. Smażymy w głębokim tłuszczu na rumiano. Składamy papanasi : od dołu największy krążek, na niego mniejszy i u góry kulka, całość podlewamy śmietaną i domową konfiturą ( w moim wypadku dżem domowy truskawkowy). Z tej porcji powinno wyjść ok 5-6 gotowych wieżyczek papanasi.