6 sierpnia 2024

Czekoladowy tort z masą borówkową

 


Czekoladowy tort z masą borówkową

Składniki na ciasto:

  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki kakao
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jaja L
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • kilka kropli esencji waniliowej
  • 1 szklanka wrzącej wody

Tortownica ok 20-22 cm.

Suche składniki przesiewamy do miski (mąka, proszek do pieczenia, kakao).W osobnym naczyniu rozbełtujemy jajka, dodajemy olej i z nim je łączymy. So suchych składników wlewamy jajka, maślankę, esencje waniliową, łączymy szpatułką i na koniec wlewamy wodę. Wylewamy masę na wyłożoną papierem tortownicę. Pieczemy ok 30-35 min w 175 stopniach C. Po wystygnięciu kroimy na 3 blaty. Nasączamy je syropem lub wodą z cytryną.

Masa z borówki amerykańskiej

Składniki:

  • ok. 300 g borówek amerykańskich + do ozdoby
  • ok 300 ml śmietany 35% ma być mocno schłodzona
  • 2 łyżki żelatyny
  • 4 łyżki zimnej wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Borówki myjemy, wrzucamy do rondelka z cukrem i sokiem z cytryny, dusimy do momentu, aż stracą wodę i zgęstnieją ( sprawdzamy na łyżce- jak ostygnie i zgęstnieje to będzie dobre)

Zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy partiami konfiturę z borówki ( ja lubię czuć owoc w konfiturze, jeśli jednaj ktoś woli gładkie to warto przed dodaniem zblendować). Całość łączymy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy spęcznieje, wkładamy do mikrofali na ok 20 s. Powinna stać się wodnista i lekko ciepła. Studzimy chwilę i wlewamy do zimnej śmietany. Przed nałożeniem na blaty warto ją włożyć na jakieś 30 min do lodówki. Dzielimy masę na pół i przekładamy blaty.

Polewa czekoladowa:

  • 100g masła
  • 2/3 szklanki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 1/3 szklanki mleka

Podgrzewamy składniki do rozpuszczenia, chwile studzimy i wylewamy na schłodzone ciasto. Można górę udekorować kulkami borówek.



5 sierpnia 2024

Kajzerki nadziewane. Alternatywa dla zapiekanek

 


Kajzerki nadziewane

Fajna alternatywa dla zapiekanek, kajzerki można nadziać dowolnym ulubionym farszem. W momencie zakupu wybieramy te z idealnym środkiem, robimy nacięcia według linii na kajzerce. Środek ugniatamy łyżką i faszerujemy pieczarkami, serem, mięsem mielonym itp. wkładamy do pieca rozgrzanego do 180 stopni na ok 7 min.

Tiropitas

 


Tiropitas


Składniki:

  • kilka płatów ciasta filo (23cm na 35 cm)
  • 1 opakowanie sera feta oryginalnego
  • 1 paczka sera półtłustego lub wiejskiego drobno zmielonego
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 100 g rozpuszczonego masła

Sery wymieszaj z ubitymi mikserem jajkami i solą. Pojedynczy arkusz filo smarujemy roztopionym masłem i dzielimy go wzdłuż na 6 pasków. Łyżeczkę masy układamy na końcu paska w rogu składamy róg w trójkąt i tak od rogu do rogu tworzymy trójkątnego tiropitas. Powtarzamy proces do wykończenia masy. Każdy trójkąt smarujemy masłem z wierzchu, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 stopniach ok 15 min ( do zarumienienia). Można zamrozić nieupieczone, później wyjąć. Rozmrozić i upiec.