Czekoladowy tort z masą borówkową
Składniki na ciasto:
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki kakao
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 jaja L
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki oleju roślinnego
- kilka kropli esencji waniliowej
- 1 szklanka wrzącej wody
Tortownica ok 20-22 cm.
Suche składniki przesiewamy do miski (mąka, proszek do pieczenia, kakao).W osobnym naczyniu rozbełtujemy jajka, dodajemy olej i z nim je łączymy. So suchych składników wlewamy jajka, maślankę, esencje waniliową, łączymy szpatułką i na koniec wlewamy wodę. Wylewamy masę na wyłożoną papierem tortownicę. Pieczemy ok 30-35 min w 175 stopniach C. Po wystygnięciu kroimy na 3 blaty. Nasączamy je syropem lub wodą z cytryną.
Masa z borówki amerykańskiej
Składniki:
- ok. 300 g borówek amerykańskich + do ozdoby
- ok 300 ml śmietany 35% ma być mocno schłodzona
- 2 łyżki żelatyny
- 4 łyżki zimnej wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Borówki myjemy, wrzucamy do rondelka z cukrem i sokiem z cytryny, dusimy do momentu, aż stracą wodę i zgęstnieją ( sprawdzamy na łyżce- jak ostygnie i zgęstnieje to będzie dobre)
Zostawiamy do całkowitego ostudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy partiami konfiturę z borówki ( ja lubię czuć owoc w konfiturze, jeśli jednaj ktoś woli gładkie to warto przed dodaniem zblendować). Całość łączymy. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie, gdy spęcznieje, wkładamy do mikrofali na ok 20 s. Powinna stać się wodnista i lekko ciepła. Studzimy chwilę i wlewamy do zimnej śmietany. Przed nałożeniem na blaty warto ją włożyć na jakieś 30 min do lodówki. Dzielimy masę na pół i przekładamy blaty.
Polewa czekoladowa:
- 100g masła
- 2/3 szklanki kakao
- 4 łyżki cukru
- 1/3 szklanki mleka
Podgrzewamy składniki do rozpuszczenia, chwile studzimy i wylewamy na schłodzone ciasto. Można górę udekorować kulkami borówek.