Jeśli nie chce Ci się lepić pierogów, ale masz na nie chęć, to spróbuj leniwych jagodowych. Smakują równie dobrze, a co po niektórzy mówią że nawet lepiej.
- 500g twarogu półtłustego
- ok 1,5 szklanki mąki
- garść jagód ( mogą też być mrożone- wcześniej je rozmrażamy)
- 1 jajko L
- 1 łyżka śmietany 18%
- szczypta soli
- łyżka cukru
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- 150g jagód
Ser przeciskamy przez praskę lub zgniatamy widelcem, jagody traktujemy podobnie ( tylko garść jagód). Można zupełnie zmielić ser z jagodami w blenderze, ja jednak zostawiam kilka całych w cieście. Dodajemy jajko, część mąki, śmietanę, cukier i zagniatamy. Staramy się dodać mąki jak naj mniej , tylko tyle by ciast odchodziło od rąk i łatwo formowało się w rulon. Rulon robimy wąski i tniemy małe kopytka. Po kilka klusek rzucamy na gotującąsię, osoloną wodę.
Gdy wypłyną zostawiamy jeszcze na 2 min i wyciagamy. W garnuszku cukier łączymy z masłem i jagodami, chwilę dusimy by masło się rozpuściło i powstał sos jagodowy. Podajemy leniwe z sosem, można też dodać śmietany i świeżej mięty.