3 sierpnia 2023

Leniwe z jagodami

 


Jeśli nie chce Ci się lepić pierogów, ale masz na nie chęć, to spróbuj leniwych jagodowych. Smakują równie dobrze, a co po niektórzy mówią że nawet lepiej.

Składniki:
  • 500g twarogu półtłustego
  • ok 1,5 szklanki mąki
  • garść jagód ( mogą też być mrożone- wcześniej je rozmrażamy)
  • 1 jajko L
  • 1 łyżka  śmietany 18%
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
dodatkowo:
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 150g jagód
Ser przeciskamy przez praskę lub zgniatamy widelcem, jagody traktujemy podobnie ( tylko garść jagód). Można zupełnie zmielić ser z jagodami w blenderze, ja jednak zostawiam kilka całych w cieście.  Dodajemy jajko, część mąki, śmietanę, cukier i zagniatamy. Staramy się dodać mąki jak naj mniej , tylko tyle by ciast odchodziło od rąk i łatwo formowało się w rulon. Rulon robimy wąski i tniemy małe kopytka. Po kilka klusek rzucamy na gotującąsię, osoloną wodę.
Gdy wypłyną zostawiamy jeszcze na 2 min i wyciagamy. W garnuszku cukier łączymy z masłem i jagodami, chwilę dusimy by masło się rozpuściło i powstał sos jagodowy. Podajemy leniwe z sosem, można też dodać śmietany i świeżej mięty.




Sałatka z marynowanych wodorostów

 Sałatka ma dużo morskiego w sobie smaku.

Składniki:

  • 150g marynowanych wodorostów
  • opakowanie paluszków krabowych
  • 3 jajka na twardo
  • mała cebula czerwona
  • 2-3 łyżki majonezu (może być vege)
  • sól. pieprz do smaku

Wodorosty odsączamy z marynaty ( do kupienia na necie lub w sklepch ukraińskich), paluszki, jajka i cebulę kroimy w drobna kostkę. Mieszamy całość doprawiamy majonezem oraz  przyprawami.




 

31 lipca 2023

Wykwintne naleśniki po chorwacku

Naleśniki smakują jak puszysty serniczek, są pyszne. Bardzo popularne w rejonie Dalmacji. Bardzo dużo modyfikacji można znaleźć na blogach chorwackich. Zapečene palačinke sa sirom.



Składniki:

Na naleśniki:
- 1,5 szklanki maki
- 2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli

Na nadzienie:
- 500 g ricotty albo twarożku kremowego- nie kwaśnego, ja używam serka naturalnego z Pilosa 400g
- skórka starta z 1 cytryny ( lub gotowy cukier waniliowy ze skórką cytrynową)
                                                                                                                                    

- 4 jajka, żółtka oddzielone od białek
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 szklanki kwaśnej śmietany 18%


W misce wymieszać mąkę, mleko, jajka, sól i olej.  Smażę naleśniki na oleju rzepakowym.  Powtarzamy , aż wykorzystamy cale ciasto.  Na jedną osobę wystarczą 2-3 naleśniki. Mnie wystarczą 2 mój mąż je 3.

Nadzienie:

Białka ubijamy na sztywna piane. W drugiej misce ubijamy żółtka z cukrem do puszystej masy. Dodajemy ser i skórkę z cytryny, mieszamy, aż składniki się połączą. Ubijamy białka i łączymy delikatnie z masą serową.  2-3 czubate łyżki nadzienia zawijamy w naleśniki. Trzeba pamiętać, że troszkę nadzienia trzeba zostawić na górę zapiekanki.
W naczyniu żaroodpornym układamy naleśniki koło siebie. Pozostałe nadzienie łączymy ze śmietaną i wylewamy na naleśniki. Staramy się zakryć każdy brzeg naleśnika, by po upieczeniu nie były suche.
 Pieczemy ok 30 min w temp 180 stopni C.

Można również zamienić skórkę cytrynową na pomarańczową.