10 marca 2023

Sernik wiśniowy na ciasteczkach

 


Składniki:

  • 2 1/2 szklanki rozdrobnionych ciastek kawowych
  • 65g masła

  • 600g sera z wiaderka ( temp pokojowa)
  • 115g jogurtu greckiego gęstego
  • 2 stołowe łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • skórka z 1 cytryny
  • 3 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 250g świeżych lub suszonych wiśni (kilka wiśni zostawiamy do syropu)

Tortownica 20cm. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. Masło i rozdrobnione ciastka mieszamy w blenderze. Wykładamy do tortownicy, tworząc wyższe brzegi by ser nie uciekał. Pieczemy w 180 stopniach C 10 min.

Wyjmujemy i studzimy. Jeśli wiśnie są suszone, wrzucamy je na 10 min do gorącej wody, po tym czasie dobrze odsączamy. Ser, cukier, skórkę i sok z cytryny mieszamy razem szpatułką, dodajemy też rozbełtane jajka na przemienie z jogurtem grecki, mąkę i na koniec wiśnie. Dobrze połączoną masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Jeśli nie jesteście pewni tortownicy (czy nie cieknie, ) warto uszczelnić ją z zewnątrz dodatkowo folią aluminiową. Pieczemy 50-60 min w temp 140 stopni C góra dół, na średniej pozycji piekarnika. Studzimy w otwartym pieca po wyłączeniu jeszcze 30 min. Można sernik podlać syropem z wiśni. Garstkę wiśni posypujemy cukrem i sokiem z cytryny, gotujemy do wyparowania wody. Mnie najbardziej smakuje, gdy sernik jest zimny, a sos wiśniowy ciepły.







Pizza Bianca z ziemniakami

 

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki suchych drożdży piekarskich
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 szklanka wody
  • 2/3 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki suszonego lub świeżego rozmarynu
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula czerwona


Robimy zaczyn z połowy wody,cukru, drożdży i połowy szklanki mąki. Naczynie z drożdżami dajemy do ciepłego miejsca bez przeciągów i przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą. Drożdże mają ruszyć i całość powinna podwoić swoją objętość. Jeśli tego nie ma zaczynamy od początku z innymi drożdżami. Do mąki (można troszkę odłożyć do posypania), wlewamy zaczyn, resztę wody, oliwę i wsypujemy sól. Wyrabiamy ok 15 min. Zostawiamy na 30 min pod przykryciem. Przygotowujemy sobie dużą blachę z pieca i wykładamy ją papierem do pieczenia. /po tym czasie wyrabiamy ponownie i rozkładamy ciasto na blaszce, rozciągając pizze palcami. Wkładamy do ciepłego pieca (ale jeszcze go nie włączaj) na 30min. W międzyczasie drobno na mandolinie kroimy ziemniaka i cebulę w półksiężyce. Układamy w najpierw ziemniaka na całości symetrycznie i na to rzucamy cebulę. Całość posypujemy solą i podlewamy lub spryskujemy oliwą z oliwek. Pieczemy ok 20-25 min w temp 220 stopni C.






8 marca 2023

Rolada biszkoptowa z dżemem z kiwi

 


Składniki:

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 100g mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek , ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy pod koniec cukier partiami. Masa ma być lśniąca i śnieżnobiała. Dorzucamy żółtka, najlepiej pojedynczo i z każdym razem delikatnie mieszamy szpatułką. Mąkę z proszkiem przesiewamy i wsypujemy do jajek, łączymy wszystko szpatułką. Blaszkę z pieca wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią równomiernie biszkopt . Zrzucamy z wysokości 20 cm na blat i do pieca na ok 20-25 min w temp 165 stopni C góra-dół. Gdy się upiecze ponownie zrzucamy z wysokości na blat i zostawiamy do wystygnięcia. Odrywamy papier do pieczenia, na ścierkę wysypujemy cukier puder i kładziemy biszkopt górną częścią w stronę cukru, zawijamy rulon ze ścierką. Zostawiamy, by się kształt utrwalił.

Masa-dżem kiwki:

  • 300g dojrzałych kiwi
  • 100g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1,5 g agar agar
  • barwnik zielony na patyczku do szaszłyków odrobinka

Obieramy kiwi i drobno kroimy, jeśli środek jest zdrewniały to go wycinamy, zasypujemy cukrem, sokiem z cytryny i gotujemy do miękkości. pod koniec dosypujemy agar i jeszcze gotujmy ok 5 min. Jeśli barwa kiwi nam zbladnie, można dodać barwnika w proszku, ale dosłownie ociupinkę.

Rozwijamy biszkopt i rozsmarowujemy ostygnięty dżem z kiwi. Zwijamy roladę i posypujemy wierzch cukrem pudrem, na wierzch można ułożyć też plastry kiwi i ozdobić wiórkami białej czekolady.




Flaki wołowe po włosku

 

Flaki są zupełnie inne od tych które my znamy, ale również ciekawie smakują i jest to bardziej potrawka, a niżeli zupa. Warte spróbowania.

Składniki:

  • opakowanie flaków wołowych 450-500g
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 duża marchewka
  • 1 duża cebula czerwona
  • olej z chilli
  • parmezan
  • 2 kieliszki wina białego wytrawnego (50ml kieliszek)
  • 1 puszka pomidorów włoskich w całości
  • 2 szklanki bulionu
  • sól i pieprz do smaku
  • trochę tłuszczku z boczku lub pancety ( nie jest konieczny)(1cmm na 6cm)
  • garść świeżej mięty lub suszonej


Na oleju z chilli (można zrobić samemu oliwa+ chilli w płatkach), obsmażamy pokrojona w kosteczkę cebulę, marchew i seler naciowy. Gdy zmiękną dokładamy drobno pokrojony tłuszcz z boczku. Dorzucamy wypłukane i wstępnie ugotowane flaki ( można kupić już gotowane), dusimy ok 5 min. Dolewamy pomidory w puszce i zalewamy całość bulionem. Dusimy ok 15 min. Po tym czasie doprawiamy solą i pieprzem oraz wlewamy 2 kieliszki białego wina. Dusimy do miękkości flaków pod przykryciem. Pod koniec doprawiamy miętą i 2 garściami utartego sera parmezan lub grana padano.







6 marca 2023

Zapiekanka z tortilli

 


Składniki na 2 osoby:
  • 4 tortille
  • 400g mięsa wieprzowego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej papryki
  • czosnek niedźwiedzi
  • roztarty kmin rzymski
  • sól
  • pieprz
  • szklanka passaty
  • kawałek sera żółtego
Cebulę  i czosnek drobno kroimy, mieszamy z mięsem mielonym , doprawiamy solą, pieprzem i kuminem. Każdy placek tortilli smaryjemy surowym mięsem i zawijamy w rulon. Na dnie naczynia do zapiekania, wylewamy trochę oleju, układamy tortille, podlewamy passatą, do której wrzucamy pokrojoną drobno paprykę. Całość posypujemy czosnkiem niedźwiedzim i startym serem. Można wierzch też posolić.


Chleb z ziaren

Chleb z ziaren
 

Składniki:
  • 1 szklanka pestek słonecznika
  • pół szklanki pestek dyni
  • pół szklanki chia
  • pół szklanki siemia lnianego
  • 100g wody
  • 3 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 200g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soli
Namaczamy nasiona chia i siemie w 100g wody ok godziny, jeśli woda się za bardzo wchłonie to można trochę dolać. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, dorzucamy jogurt, olej i rozbełtane jajka, na koniec odsączone nasiona chia i siemie. Masę wykładamy do wysmarowanej olejem i wyłożonej papierem do pieczenia formy. Pieczemy ok 55 min góra-dół w 175 stopniach. Jakby za bardzo wierzch się spiekał, można przykryc folią aluminiową. Po wyjęciu z pieca musi dobrze ostygnąć. Chleb długo utrzymuje świeżość, pod waunkiem trzymania go w lodówce. 



Ser halluomi pieczony w głębokim oleju

 

Składniki:
  • 2 opakowania sera halloumi
  • mąka
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • jogurt naturalny
  •  przyprawa zaatar
  • granat
Ser odsączamy i kroimy w paluchy. Każdy serowy paluszek obtaczamy w mące, później rozbełtanych jajkach i bułce tartej. Smażymy ser na głębokim oleju. Podajemy na ciepło z jogurtem, posypane zaatarem i dla przełamania smaku z pestkami granatu.


Sałatka tortellini z porem

 



Składniki:
  • 1 paczka tortellini z grzybami
  • kilka pomidorów koktajlowych
  • kilka plastrów kiełbasy krakowskiej suchej
  • pół ogórka zielonego
  • 1 mały por (biała część)
  • 2 łyżeczki kaparów w zalewie
  • 2 łyżki majonezu vege lub zwykłego
  • sól i pieprz do smaku
Tortellini gotujemy al dente. Por kroimy w cieniutkie talarki i zalewamy wrzątkiem. Do ostygniętych uszek dorzucamy pokrojone drobno pomidorki , ogórka i kiełbasę. Por odcedzamy i również ląduje w sałatce. Mieszamy z majonezem, przyprawami i odcedzonymi kaparami.






Kurczak z blachy w pomarańczy na płasko

 

Składniki:

  • kurczak powyżej ok 1,4-1,6 kg
  • 4 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 mała pomarańcza
  • 1 główka czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu


Kurczaka myjemy i wycinamy mu kręgosłup i szyję, najlepiej nożycami do drobiu, bo nożem ciężko idzie. Na zdjęciu pokazane, jak ofiara wygląda po. Odwracamy kurczaka na plecy i przygniatamy do podłoża- ma chrupnąć Przyprawy łączymy z łyżką oleju i nacieramy go całego. Do lodówki wędruje na przynajmniej 2h. Po tym czasie układamy na brytfankę piersią do góry, wykładamy masło na kurczaka, obkładamy ćwiartkami pomarańcza, gałązkami rozmarynu i przepołowionym czosnkiem. Pieczemy tyle ile waży kurczak w 170 stopniach góra dół. Jeśli za bardzo się z góry przypala można przykryć folia aluminiowa lub dać w piecu na najniższe piętro. Co jakiś czas podlewamy sosem który się wytworzy. Kurczak wychodzi soczysty i aromatyczny.




Bounty domowe

 




Składniki:

  • 2 szklanki wiórek kokosowych
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego pełnotłustego
  • 1/3 szklanki miodu płynnego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej lub deserowej + 1 łyżka oleju kokosowego

Wszystko łączymy ze sobą. Układamy na papierze do pieczenia w formie wielkości keksówki, Ubijamy równo i wkładamy do lodówki do stwardnienia na ok 3h ( a najlepiej na całą noc). Czekoladę rozpuszczamy z olejem kokosowym. Tniemy masę kokosowe na mniejsze kawałki- dużych wyjdzie 8-9 szt , ja zrobimy wielkości milky waya to ok16-18 szt. Można pokusić się o zaokrągleniu brzegów, jak w oryginale, ale nie jest to potrzebne. Każdy batonik oblewamy roztopioną czekoladą. Schładzamy w lodówce.


Babeczki waniliowe z karmelem i masa z białej czekolady

 

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • 2 łyżki oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 2 jajka
  • esencja waniliowa

Susze składniki mieszamy razem. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, dodajemy partiami cukier, gdy białka będą białe i lśniące dorzucamy żółtka i wanilie, delikatnie mieszając. Suche, przesiane składniki dosypujemy w partiach na przemiennie z maślanką, na koniec olej. Ciasto ma być gęstawe. Wkładamy porcje ciasta (2/3 wysokości foremki) do wysmarowanych olejem, form na muffinki. Pieczemy w temperaturze 170 stopni C ok 20 min, wyciągamy i studzimy.

Karmel :

  • 100g cukru
  • 100ml śmietanki 36%
  • 50 g masła

W rondlu z grubym dnem rozpuszczamy cukier do koloru miedzianego,zmniejszamy ogień do minimum. Dokładamy masło, dokładnie mieszamy i na koniec dolewamy śmietankę, mieszamy do momentu aż karmel będzie jednolity i lśniący. Studzimy.

W każdej muffinie łyżeczką wydrążamy dziurkę i wyjmujemy trochę ciasta ze środka, a w to miejsce wlewamy ostygły karmel, zatykamy dekielkiem od ciasta.

Krem z białej czekolady:

  • 150g białej czekolady
  • 200ml śmietany 36%

Śmietanę podgrzewamy do pierwszego bulknięcia. Ściągamy z palnika. Wrzucamy do niej połamaną białą czekoladę, by się rozpuściła. Po ostudzeniu wkładamy na 2h do lodówki. Po tym czasie miksujemy całość na sztywno i można dekorować kremem babki od razu.