Tortownica
21cm.
Składniki:
- 110g
masła+ 50g do smarowania
- 1
szklanka cukru
- 1,5
szklanki mąki pszennej
- 1
łyżeczka proszku do pieczenia
- 1
szklanka kwaśnej śmietany 18%
- 2
duże jajka
- 2
łyżki soku pomarańczowego
- skórka
otarta z połowy pomarańczy
- ok 5-6 łodyg rabarbaru
Wszystkie
składniki muszą być w temperaturze pokojowej, wyjątkiem jest 50g
masła, które użyjemy na spód. Rabarbar obieramy, kroimy na
mniejsze kawałki, zasypujemy 3/4 szklanką cukru ( może być pół
szklanki, by nie było takie słodkie).
Odstawiamy
na chwilę. Tortownice wykorzystać najlepiej taką, która ma dno na stałe,
wykładamy papierem do pieczenia. Na dno ścieramy na tarce twarde
masło. Na to układamy odsączone z płynu kawałki rabarbaru.
Miękkie masło łączymy ze szklanką cukru i miksujemy na puszysta
białą masę, dodajemy do masy skórkę z pomarańczy, sok, wbijamy
jajka i razem miksujemy. Na końcu naprzemiennie śmietanę z mąką
i proszkiem do pieczenia. Powstałą masę wylewamy delikatnie na
rabarbar, wyrównujemy.
Kruszona:
- 4
łyżki masła
- 1
szklanka mąki
- 1/2
szklanki cukru
Wszystko
łączymy w drobną kruszonkę i wysypujemy na masę.
Pieczemy
w nagrzanym piecu do 180 stopni C ok 60 min góra-dół ( na
środkowym piętrze)
Jeśli
nie macie pełnej formy, tylko odpinaną tortownicę, musicie do
pieczenia wsadzić blaszkę na dół, bo może kapać z tortownicy.
Po upieczeniu odkładamy na 5 min, po czym odwracamy ciasto do góry.
Zamiast rabarbaru można również użyć truskawek, wiśni itd.