1 czerwca 2022

Chatka puchatka vel Chatka baba yagi

 

 

Składniki:

  • 700g sera z wiaderka
  • 250g masła w temp. pokojowej
  • 2 łyżki mascarpone (można pominąć, ale pomaga ustabilizować masę)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka czubata kakao
  • esencja waniliowa
  • 36 herbatników grubszych ( dobre są z biedronki z masłem)

Polewa:
  • 100 ml śmietany kremówki
  •  100 g gorzkiej czekolady

 

 Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy po 1 łyżce sera z wiaderka i mascarpone, aż produkty się wykończą. Dzielimy masę na dwie części z tym ,że jedna ma być większa. Do tej większej części dodajemy esencje waniliową, do mniejszej kakao. Rozkładamy herbatniki na foli aluminiowej lub spożywczej. Mają być 3 rzędy po 6 herbatników. Środkowe układamy wzdłuż , a te boczne szerszą stroną.w ten sposób ułożone lepiej się ze sobą łączą. Na pierwszą warstwę nakładamy masę ciemną, dosłownie trochę zostawiając na później. Na to układamy kolejne herbatniki i całą masę białą. Na środku wzdłuż masą ciemną robimy paseczek. Chwytamy za brzegi foli i delikatnie zamykamy domek. Rozpuszczamy śmietanę z czekoladą i polewamy po chałpce. Wkładamy do lodówki przynajmniej na 2 h, jednak najlepiej smakuje na drugi dzień.


 
 
 
 

Domowe berlliso, ryż na mleku ze słoika

 Smak dzieciństwa. Doskonała propozycja na lekkie śniadanie lub podwieczorek do pracy.

Wersja biała

Składniki:

  • woreczek ryżu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • esencja waniliowa
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • dżem wiśniowy, porzeczkowy lub jaki nam się podoba
  • kilka owoców na wierzch-też mamy dowolność 

Ryż gotujemy do miękkości w ok szklance mleka, gdy worek spuchnie, rozrywamy go ( woreczek wyrzucamy) do ryżu dolewamy szklankę mleka z cukrem i zagotowujemy. Budyń rozpuszczamy w resztce mleka i wlewamy do gorącego ryżu. Mieszamy energicznie, by nie było grudek.  Ryż ma mieć konsystencje gęstego budyniu. Studzimy go, po czym na dno słoika dajemy trochę dżemu, sam ryż budyniowy i wypełniamy górę owocami.

 

Wersja ciemna

Składniki:

  • woreczek ryżu
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1-2 łyżki kakao
  • 2 łyżki budyniu czekoladowego
  • dżem wiśniowy, porzeczkowy lub jaki nam się podoba
  • kilka owoców na wierzch-też mamy dowolność 
Ryż gotujemy do miękkości w ok szklance mleka, gdy worek spuchnie, rozrywamy go ( woreczek wyrzucamy) do ryżu dolewamy szklankę mleka z cukrem i zagotowujemy. Budyń rozpuszczamy w resztce mleka i wlewamy do gorącego ryżu. Mieszamy energicznie, by nie było grudek.  Ryż ma mieć konsystencje gęstego budyniu. Studzimy go, po czym  dodajemy kakao i dokładnie składniki łączymy ze sobą. Na dno słoika dajemy trochę dżemu, sam ryż budyniowy i wypełniamy górę owocami.

 


Sałatka z pieczonym batatem, awokado i serem pleśniowym

 Sałatka ma słodkawy posmak, ser doskonale równoważy wszystkie smaki.




Składniki:

  • 1 batat
  • 1 awokado dojrzałe
  • kawałek sera z niebieska pleśnią - lazur
  • rukola lub młode listki brokułu, jarmużu
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka oleju z rzepaku lub oliwa z oliwek
  • garść orzechów włoskich
     

Batata kroimy w kostkę i podlewamy oliwą, pieczemy go w piekarniku do miękkości w temp 180 stopni ok 15 min. Na talerzu układamy rukole, ostudzone oraz  upieczone bataty, awokado pokrojone w kostkę. Ser pleśniowy rozkruszamy i całość oblewamy mieszanką oliwy i syropu, na koniec rzucamy drobno posiekane orzechy włoskie.