Składniki:
- 700g sera z wiaderka
- 250g masła w temp. pokojowej
- 2 łyżki mascarpone (można pominąć, ale pomaga ustabilizować masę)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka czubata kakao
- esencja waniliowa
- 36 herbatników grubszych ( dobre są z biedronki z masłem)
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
Miękkie masło miksujemy z cukrem, dodajemy po 1 łyżce sera z wiaderka i mascarpone, aż produkty się wykończą. Dzielimy masę na dwie części z tym ,że jedna ma być większa. Do tej większej części dodajemy esencje waniliową, do mniejszej kakao. Rozkładamy herbatniki na foli aluminiowej lub spożywczej. Mają być 3 rzędy po 6 herbatników. Środkowe układamy wzdłuż , a te boczne szerszą stroną.w ten sposób ułożone lepiej się ze sobą łączą. Na pierwszą warstwę nakładamy masę ciemną, dosłownie trochę zostawiając na później. Na to układamy kolejne herbatniki i całą masę białą. Na środku wzdłuż masą ciemną robimy paseczek. Chwytamy za brzegi foli i delikatnie zamykamy domek. Rozpuszczamy śmietanę z czekoladą i polewamy po chałpce. Wkładamy do lodówki przynajmniej na 2 h, jednak najlepiej smakuje na drugi dzień.