To jest porcja na keksówkę, jeśli chcemy upiec na dużej blaszce nalezy podwoić składniki.
Składniki:
- 0,5 kg podgardla chudego ( może być surowe lub wędzone)
- 0,5 kg wątroby drobiowej
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża namoczona bułka
- 2 surowe jaja
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- pieprz, vegeta, gałka muszkatołowa, sól
- olej do smażenia
Wątrobę pokrojoną podduszamy z pokrojoną cebulą i wyciśniętym czosnkiem, na oleju.Trzeba uważać by wątroba i cebula się nie przypaliła-mają tylko zmięknąć. Ziemniaki gotujemy do miękkości. W maszynce do mięsa mielimy podgardle, później odciśniętą bułkę, ziemniaki, oraz upieczoną wątrobę z cebulą. Całość mieszamy ręcznie, dosypujemy przypraw i wbijamy jaja. Smażymy w wysmarowanej olejem formie przez 1,5h , w temp 180 stopni.