6 października 2013

Pasztet idealny na kanapkę

Przepis dostałam od klientki- miłej starszej Pani. W wersji oryginalnej był z wątrobą wieprzową, ja natomiast wole zdecydowanie ta drobiową. Pasztet wychodzi mięciutki w sam raz na kanapkę, jest niesamowicie aromatyczny i znika w  oka mgnieniu.

To jest porcja na keksówkę, jeśli chcemy upiec na dużej blaszce nalezy podwoić składniki.

Składniki:

  • 0,5 kg podgardla chudego ( może być surowe lub wędzone)
  • 0,5 kg wątroby drobiowej
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża namoczona bułka
  • 2 surowe jaja
  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • pieprz, vegeta, gałka muszkatołowa, sól
  • olej do smażenia

Wątrobę pokrojoną podduszamy z pokrojoną cebulą i wyciśniętym czosnkiem, na oleju.Trzeba uważać by wątroba i cebula się nie przypaliła-mają tylko zmięknąć. Ziemniaki gotujemy do miękkości. W maszynce do mięsa mielimy podgardle, później odciśniętą bułkę, ziemniaki, oraz upieczoną wątrobę z cebulą. Całość mieszamy ręcznie, dosypujemy przypraw i wbijamy jaja. Smażymy w wysmarowanej olejem formie przez 1,5h , w temp 180 stopni.

Krokiety z pieczarkami i serem topionym

Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne

Składniki:
naleśniki na krokiety ( muszą być super cieniutkie)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • olej do smażenia
farsz: na ok 10 krokietów
  • 0,5 kg pieczarek
  • 3 serki topione typu gouda
  • 2 cebule
  • sól pieprz do smaku 
  • jajko
  • bułka tarta

Mieszamy w misce wszystkie składniki i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.
Pieczarki i cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Pod koniec dodajemy serki topione (mają się rozpuścić), doprawiamy pieprzem i solą. Najlepiej zwija się ,gdy farsz jest zimny. Zwijamy w kopertę, obtaczamy w jajku i w bułce, smażymy z każdej strony.