Składniki:
- 1 op mozzarelli w zalewie
- gałązka bazylii
- ok 50 dag mąki
- puszka krojonych pomidorów bez skóry
- ok 6 suszonych pomidorów
- cebula
- sol, pieprz
- chilli w płatkach
- olej
- szklanka ciepłej wody
Sos pomidorowy: na oleju przesmażamy pokrojona w kostkę cebulę, dodajemy pomidory z puszki i delikatnie widelcem rozgniatamy, na koniec siekamy listki bazylii.
Pierogi : Z mąki i ciepłej wody wyrabiamy ciasto, po rozwałkowaniu musi być elastyczne i cienkie.
Farsz: Suszone pomidory drobno kroimy, dodajemy startą na tarce mozzarellę, kilka listków bazylii i 3 łyżki sosu pomidorowego. Farsz jest dość wodnisty ,więc trzeba nakładać małymi partiami, z tej ilości farszu wychodzi ok 30 pierogów. Podajemy pierogi układając na sosie pomidorowym.