15 grudnia 2013

Pierogi na włoską nutę

Jestem ich wielbicielką, niesamowicie aromatyczne i pyszne.


Składniki:
  • 1 op mozzarelli w zalewie
  • gałązka bazylii
  • ok 50 dag mąki
  • puszka krojonych pomidorów bez skóry
  • ok 6 suszonych pomidorów
  • cebula
  • sol, pieprz
  • chilli w płatkach
  • olej
  • szklanka ciepłej wody


Sos pomidorowy: na oleju przesmażamy pokrojona w kostkę cebulę, dodajemy pomidory z puszki i delikatnie widelcem rozgniatamy, na koniec siekamy listki bazylii.

Pierogi :  Z mąki i ciepłej wody wyrabiamy ciasto, po rozwałkowaniu musi być elastyczne i cienkie.

Farsz: Suszone pomidory drobno kroimy, dodajemy startą na tarce mozzarellę, kilka listków bazylii i 3 łyżki sosu pomidorowego. Farsz jest dość wodnisty ,więc trzeba nakładać małymi partiami, z tej ilości farszu wychodzi ok 30 pierogów. Podajemy pierogi układając na sosie pomidorowym.



Bramborowe schabowe

Bramboraki to czeskie placki ziemniaczane, niczym się tak naprawdę od tych naszych nie różnią.
W tej wersji występują jednak z kotletem schabowym, a dokładnie cały kotlet jest obłożony masą ziemniaczaną. Kotlet taki wychodzi soczysty i doskonale komponuje się z chrupiącym ziemniakiem. Wystarczy dodać surówkę lub kapustę zasmażaną i już mamy całe danie.

Składniki:
  • ok 3 kotletów schabowych
  • ok 6 średnich ziemniaków
  • duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • słodka papryka
  • pieprz mielony
  • sól
  • vegeta
  • pietruszka suszona
  • mąka

Kotlety lekko rozklepujemy, doprawiamy słodka papryka pieprzem i sola, dobzre obtaczamy w rozbełtanym jajku.
W między czasie trzemy na drobnych oczkach ziemniaki i cebule, dodajemy jajko,czosnek przyprawy, trochę pietruszki suszonej, łyżkę mąki (postępujemy dokładnie jak z plackami ziemniaczanymi). Obtoczone w jajku schabowe obklejamy masą ziemniaczaną, na jajku nie oszczędzamy- placek wtedy nie będzie zjeżdżał z kotleta. Delikatnie smażymy z obu stron.