18 października 2023

Duńskie ciasto.

 


Proste, pyszne i słodkie z lekką nuta karmelowego kokosu. Blaszka 24x24






Składniki:

  • 250g maki pszennej
  • 50g masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru (można obniżyć do 1/2, bo ciasto wychodzi słodkie)
  • 4 jajka średnie
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel esencji waniliowej

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Jajka ubijamy z cukrem na jasną gęstą masę. Masło roztapiamy i dolewamy do niego mleka. Do miski z mąką, dolewamy masę jajeczną, mleko z masłem. Mieszamy delikatnie szpatułką. I wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 175 stopniach C ok 25-30 min.

Chrupka kokosowa:

  • 3/4 szklanki kokosu
  • 250g cukru brązowego
  • 50 ml mleka
  • 125g masła


Masło z cukrem i mlekiem rozpuszczamy na wolnym ogniu do zabulgotowania. Ma powstać karmel o złocistym smaku. Dorzucamy do niego kokos i mieszamy. Powstałą masę wykładamy równo na upieczony spód i wkładamy ponownie na 225 stopni C, na ok 5 min. wierzch powinien trochę stwardnieć i się zarumienić.