14 stycznia 2014

Schab suszony domowy

Poszukiwania wędlin domowych ciąg dalszy.

Ostatni hit wszystkich blogów kulinarnych, to  schab z pończochy, ja oczywiście nie omieszkam zrobić swojej wersji. Dobrze w sklepie trochę pogrymasić, by kupiony schab był chudziutki i raczej wąski- łatwiej go pokroić i szybciej się wysuszy. Nie wolno zapomnieć o pończosze do której wsadzimy mięso. Uwielbiam surowiznę, dla mnie to ogromna przyjemność stworzyć taką wędlinę, ale i niesamowite doznania smakowe :)



Składniki:
  • 1 kg schabu
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki soli
  • przyprawy: chilli w płatkach, wędzona papryka, przyprawy do dziczyzny, majeranek, tymianek, 3 ząbki czosnku zmiażdżone , pieprz, papryka słodka- dowolnie można komponować swoją  własną mieszankę- ja zdecydowanie bardziej preferuje wersje na ostro.
  • nowa pończocha lub podkolanówka


Na  początek dobrze sobie zarezerwować 5 dni na dojrzewanie schabu.
W pierwszym dniu schab obsypujemy cukrem i odstawiamy do lodówki na ok 12 h, by cukier wydobył całą wodę, oczywiście wodę odcedzamy, a schab myjemy dokładnie z cukru. Drugi etap to konserwacja solą, ponownie obtaczamy schab, ale tym razem w soli, czekamy kolejne 20 h ( lodówka). Po tym czasie zmywamy sól i nacieramy schab mieszanką ziół, przypraw i roztartym czosnkiem, mięso wkładamy do nowej pończochy, wiążemy z dwóch stron i wieszamy w suche i ciepłe miejsce- najlepiej sprawdza sie kaloryfer. Po ok 4 dnich można się dobierać :)
Jeśli ktoś pyta ,jak długo wędlina wytrzymuje w tej postaci, to ja nie wiem- znika tak szybko, że nie jestem w stanie stwierdzić.



Karczek zapiekany w zupach z torebki

Brzmi dziwnie, ale smak jest boski :) Niestety danie jest bardzo kaloryczne, dlatego przyrządzam je od wielkiego dzwonu, najlepiej smakuje z buraczkami :)

Składniki:


  • ok 1 kg karczku
  • śmietana 30% ( ponad 300 ml- ma być duża)
  • 1 zupa knorr ( Kremowa zupa Borowikowa z cebulką Knorr-50 g) lub innej firmy jedna zupa z borowików 45 g i 1 cebulowa   45 g.

Zupę mieszamy ze  śmietaną i wylewamy na cały karczek, odstawiamy na 1 h do lodówki,  później zapiekamy ok 40 min w temp 180 stopni C. Sos się zredukuj, a na wierzchu zostaną suszona cebulka i grzybki. Po upieczeniu kroimy w plastry i podlewamy pozostałością sosu. Spokojnie pojedzą 3 osoby dorosłe.




Krucha tarta z jabłkami i kruszonką

Składniki:

ciasto:
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajo
  • 100 g masła
  • 2 łyżki wody mineralnej
  • ok 200 g mąki pszennej
 nadzienie:
  • 4 duże winne jabłka (ja uwielbiam Rubiny)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • ok 3 łyżki cukru
  • skórka otarta z pomarańczy
  • łyżka  soku z pomarańczy lub cytryny

kruszonka:
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g mąki pszennej

    Składniki na ciasto łączymy ze sobą dobrze ugniatając, owijamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki na ok 1h, po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wylepiamy, wcześniej wysmarowana margaryną, formę. W między czasie dobrze sobie też przygotować kruszonkę - mieszamy składniki, wyrabiamy i odstawiamy do lodówki. Nakłuwamy spód widelcem i lekko oprószamy mąką ( by masa jabłkowa nie nasączyła nam ciasta).
Jabłka obieramy kroimy w ząbki zasypujemy cukrem , wrzucamy otarta skórkę z pomarańczy ( wcześniej sparzona wrzątkiem), z łyżka soku. Całość dusimy, z  wodą ( by się nie przypaliło), po zmięknięciu jabłek, dosypujemy cynamon i redukujemy nadzieje, do momentu aż woda cała wyparuje.Lekko ostygłe jabłka wykładamy na przygotowane ciasto.Na koniec posypujemy tartą kruszonką.Pieczemy tartę w temp 180 stopni C ok 20 min.
Ja do masy również czasem dodaje przetwory z brzoskwini i mieszam na pół z jabłkami. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła z zimną gałką lodów jak na zdjęciu.