Składniki:
- 250g masła ( margaryna też może być)
- 1,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 4 jaja
- większa połowa szklanki kakao ( jakieś 180 g kakao)
- 1 szklanka mąki pszennej
- pół łyżeczki soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto wykonuje najczęściej w tortownicy o wymiarach 26 cm,
Masło ( lub margarynę) topimy wlewamy do wysokiego naczynia, dodajemy do tłuszczu cukier , 4 jaja, łyżeczkę wanilii, miksujemy. Gdy masa będzie jednolita kolejno dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sól i kakao.Miksujemy wylewamy na formę wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy ok 25-30 min w temp 180 stopni C.Po tym czasie otwieramy drzwiczki by ciasto jeszcze doszło. Ten murzynek Brownie nie rośnie wysoki.
Polewa:
- ok 100 g margaryny
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 łyżka miodu
- 120 g cukru pudru
- aromat waniliowy
Polewę wylewamy na ciepłe ciasto.W lodówce powinno spędzić całą noc.